Serie

Skribent

Patrik Jonsson

22 februari 2018 | 19:00

5 av vinterns starkaste tv-serier

Om mindre än en vecka är det mars och då är det faktiskt mer eller mindre vår. Därför har det nu blivit hög tid för mig att summera vintermånadernas små pärlor bland tv-serier!
Jag personligen tycker att vintern som varit och som väl fortfarande håller oss i ett järngrepp, har levererat rätt så starkt på seriefronten. Nu är inte samtliga av nedanstående serier ännu riktigt avslutade, de har dock rullat tillräckligt länge för att jag ska våga slänga in dem på en sådan här "rekommendationslista".
 

"McMafia" (BBC & Amazon Prime)

 
 
Den brittiska thrillerserien "McMafia" bygger på Misha Glennys bok med samma titel och kretsar kring Alex Godman (James Norton), en engelsman med föräldrar med ryskt påbrå och med starka band till maffian.
Under hela sitt liv har dock Alex försökt fly från sin familjs djupt kriminella och våldsamma bakgrund.
 
Han har i och med detta byggt upp sin alldeles egna affärsverksamhet och skapat ett liv tillsammans med sin flickvän Rebecca (Juliet Rylance). Naturligtvis går inte allt som Alex tänkt sig. När det förflutna hinner ikapp honom sätts plötsligt allt på spel och hans tvingas skydda de han älskar från ryska maffian, människosmugglare och mexikanska drogkarteller.
 
"McMafia" är en riktigt spännande, engagerande och framförallt intressant djupdykning i dagens kriminella verksamheter. Man skulle nästan kunna säga att "McMafia" är en studie i hur den moderna maffiaverksamheten fungerar. Allt är oerhört välskrivet och välspelat, helt klart en av de bästa brittiska serieproduktionerna på den senaste tiden. 
 

"Godless" (Netflix)

 
 
Westernserien "Godless" är en minsiserie på sju avsnitt som främst kretsar kring banditen Frank Griffin (Jeff Daniels) och jakten på hans före detta partner-in-crime Roy Goode (Jack O´Connell). En hänsynslös resa som slutligen leder honom till den lilla staden La Belle, New Mexico. En stad som i stort sett är uppbyggd enbart av kvinnor.
 
En av decembers allra största premiärer var onekligen Netflix väldiga westernepos "Godless" och som den levererade! Förutom en Jeff Daniels i absoluta högform (dessutom i en alldeles utsökt skurkroll) bjöd serien på ett riktigt mäktigt foto, fantastiskt ljud och musik, samt en lite annorlunda tagning på det mer klassiska västernupplägget. "Godless" vågar i stora delar dessutom sätta kvinnorna i fokus och inte som några svaga offer inte, tvärtom! 
 

"Mosaic" (HBO Nordic)

 
Large 60b43c78bfbe0431908a9e9de78dcd46 vinterns 20hetaste 20mosaic
 
"Mosaic" är en miniserie på sex delar om mordet på den framgångsrika barnboksförfattarinnan Olivia Lake (Sharon Stone). Serien är främst ett slags "who-dunnit-mysterium" där vi som tittare presenteras för en mängd intressanta karaktärer. Någon av just dessa figurer är alltså mördaren, men vem?
 
Steven Soderberghs ("The Knick") mordmysterium "Mosaic" är till viss del ett slags experiment där man långt innan dess premiär kunde följa de olika karaktärerna via en app, dock endast i USA. Här hemma i Svea fick alltså nöja oss med en mer traditionell berättelse, men vad gjorde egentligen det då resultatet blev så lyckat? "Mosaic" är ett välspelat och välskrivet thrillerdrama som doftar av både lite "Fargo" och Agatha Christie. Förutom Sharon Stone hittar vi bland annat Garrett Hedlund, Beau Bridges och en alldeles fantastisk Devin Ratray i rollistan.
 

"Counterpart" (Viaplay)

 
 
Sci-fi-thrillerserien "Counterpart" handlar om Howard Silk (en alldeles lysande J.K. Simmons), en gammal kostymnisse som arbetar på en slags spionage-agentur i Berlin. Plötsligt en dag blir Silk stoppad i kontrollen på väg in till sitt mycket hemliga arbete. Han förs därefter åt sidan och sätts i ett mörkt rum. Väl där blir han informerad om att det företag han i så många år arbetat för pysslar med resor in till en annan dimension, eller rättare sagt; till en parallell verklighet.
 
Innan Silk vet ordet av sitter plötsligt en man iförd huva mitt framför honom vid bordet. Då de sedan avlägsnar mannen huvan ser Silk sig själv. Mitt emot honom sitter nämligen också Howard Silk, fast Howard Silk från "den andra sidan". Helt sonika Silks counterpart.
 
Jag tycker "Counterpart" är en alldeles bedårande tv-serie som lyckas med konststycket att blanda science fiction samt drama med både spionage och action. Stämningen är verkligen på topp och detta på så gott som alla punkter; grymt skådespel, en engagerande, fantasifull och spännande historia samt en mycket passande musik. "Counterpart" har dessutom en snygg förpacking, en förpackning där allltså själva innehållet tack och lov kan mäta sig med dess yta!
 

"Altered Carbon" (Netflix)

 
 
"Altered Carbon" är en framtidsthriller som främst kretsar kring Takeshi Kovacs (underbare Joel Kinnaman). En före detta elitsoldat som efter att ha hoppat av sitt jobb, nu försörjer sig som legosoldat. När Kovacs föddes fick han en ett chip inopererat i nacken, en liten dator som spelar in alla hans minnen. Om Kovacs dör, kan man ta inspelningen och ladda ner den i en ledig kropp. Under ett uppdrag blir Kovacs skjuten till döds och vaknar sedan upp i en helt annan kropp.
 
Att många jämför "Altered Carbon" med en film som "Blade Runner" har jag full förståelse för. Även om jag tycker "Altered Carbon", trots sitt rätt mörka innehåll, känns något ljusare, lite mer light. Jag gillade dock serien, det är full fart och stundom mycket våldsamt. Framför allt är "Altered Carbon" riktigt underhållande, jag har liksom aldrig tråkigt och Joel Kinnaman? Ja han är riktigt jäkla bra, nog är det som svensk lite svårt att inte bli stolt. Snygg, välskriven, välspelad och med ett hejdundrandes tempo. En riktigt läcker sci-fi deckare som jag i framtiden gärna ser mer av!
 
Där har ni de fem serier jag tycker varit allra bäst under vintern som varit, nu ser vi med stor nyfikenhet fram emot den stundande våren!
 
Vilken eller vilka debuterande tv-serier tycker ni själva har varit de allra bästa under vintern? Språka gärna av er här nedan!
| 22 februari 2018 19:00 |