Altered Carbon 2018-2020

Sci-Fi Thriller
USA
50 MIN
Engelska
Altered Carbon poster

Synopsis

I en framtid där människor kan flytta sina sinnen från kropp till kropp, återuppväcks en rebell för att lösa ett otäckt mordfall där mycket står på spel.
Ditt betyg
3.4 av 115 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Out of the Past
2018-02-02
02
Fallen Angel
2018-02-02
03
In a Lonely Place
2018-02-02
04
Force of Evil
2018-02-02
05
The Wrong Man
2018-02-02
06
Man with My Face
2018-02-02
07
Nora Inu
2018-02-02
08
Clash by Night
2018-02-02
09
Rage in Heaven
2018-02-02
10
The Killers
2018-02-02

Recensent

Jonna Vanhatalo

10 februari 2018 | 13:00

Sci-fi-saga med fantastiskt underhållningsvärde

”Altered Carbon” är en dystopisk science fiction-saga med ton av ”Blade Runner”, ”Ghost In The Shell” och ”Matrix”. Det här är en serie som imponerar starkt visuellt och dessutom lyckas både uppröra och roa under den häftiga ytan.
I en dyster framtid har människorna gjort väldiga teknologiska framsteg och bland annat hittat ett sätt att genom digitalisering skapa odödlighet åt sitt medvetande. Kroppen är blott ett redskap som håller så länge den håller, och som vid behov och ekonomiska möjligheter kan bytas ut mot en bättre.

Takeshi Kovacs får en ny kropp efter 250 år i fångenskap. Hans ursprungliga ”fodral” dog men själen lever vidare i skepnad av en annan man. Han får ett uppdrag av multimiljardären Laurens Bancroft som går ut på att lösa mordet på denne själv. Som belöning lovas Kovacs benådning för sina gamla synder och pengar att kunna leva resten av sitt liv i lyx. Men först måste han alltså hitta mördaren.

Serien baseras på böcker av Richard Morgan och ska enligt rykten vara sin förlaga väl trogen. Jag har inte läst böckerna och kan således bara avgöra om serien i det rörliga formatet funkar, och måste enväldigt säga att - ja! Det gör den! 
Det här är verkligen riktigt läckert, om än emellanåt ganska komplicerat. Intressanta och mångfacetterade sci-fi-historier tenderar att lätt snurra runt sin axel en extra gång och lite så är fallet här med. Kanhända det beror en del på antalet regissörer, som alla förvisso gör ett utmärkt jobb, men med resultatet att det blir aningen spretigt. Serien kräver åskådarens koncentration, men belönar samtidigt mödan.

Historien vi får ta del av är mörk och deprimerande. Människor är värda vikten av sin förmögenhet och de rika tar av det fattiga. Lite som Robin Hood alltså, fast tvärtom.

”Altered Carbon” är en väldigt våldsam serie och blodet bokstavligen skvätter omkring medan kroppsdelar tryter. Det är inget som stör mig, snarare fyller aggressiviteten och blodskvättet sin funktion och speglar väl det moraliska och humanistiska förfallet som råder i ett samhälle där livet tappat sin betydelse. Det visas också väldigt mycket hud, av ungefär samma anledning. Det är inte huden som räknas i en tid då ny kan köpas för rätt mängd pengar, så jag välkomnar åsynen av de förvisso väl normsnygga nakna eller lättklädda kropparna som passerar mitt synfält.

Manuset är välskrivet och alla karaktärerna är ovanligt nyanserade och trovärdiga i skildringen. Också skådespelarinsatserna på de flesta håll övertygar och jag vill framförallt lyfta Joel Kinnaman som Kovacs och James Purefoy som den fortsatt levande men mördade aristokraten Bancroft. På vissa andra håll upplever jag det lite svajigt, som att inte riktigt alla helhjärtat tror på eller förstår vad eller vem de gestaltar. Dock gör inte det så mycket i det stora hela, eftersom de mesta andra man ser är beundransvärt överväldigande!
 
Detta är verkligen en mästerlig produktion och allt från de detaljerade miljöerna och kulisserna till snyggt koreograferade slagsmålsscenerna är en fröjd för mina ögon. Det finns hela tiden något att vila blicken på och allt som syns och sker känns noga genomtänkt.

Historien är riktigt spännande och väldigt fyndig i de oväntade utvecklingarna. Det blir tyvärr som sagt rätt invecklat efter ett tag och halvvägs in i serien kämpar jag med mitt intresse en aning och känner att intrigerna spårar åt väl många håll samtidigt. Jag hade önskat att man skippade ett par av händelseförloppen, men tycker inte att heller detta är en allvarlig anmärkning, då jag hyfsat snabbt efter en kopp kaffe är på banan igen.

”Altered Carbon” är en riktigt snygg och otroligt välproducerad serie med högt tempo och stort underhållningsvärde! Är du likt mig ett fan av science fiction och berättelser om framtid i moraliskt fördärv, då har du här en perfekt serie att sätta dina ögon på!
| 10 februari 2018 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
1
Klyschigt så det förslår. Det finns inte en gnutta originalitet i denna serie och ändå älskar jag sci-fi och dystopi. Och i många fall även klyschor. Och den där svensson-aktören med gigantisk kroppshydda och oproportionerligt litet ansikte som blottar rumpan titt som tätt räcker inte för att fånga mitt intresse . Jag skrotar lätt detta försök till underhållning.
Läs mer
3
Jag ville så gärna ge detta ett högre betyg, men det får bli en 3a. Detta för att serien, så snygg som den är, håller inte samma höga kvalité genom alla episoder. Både berättande och skådespeleri faller under flera avsnitt. Annars är det en bra serie med en fantastisk story.
Läs mer
5
Mycket bra!
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu