Film

Skribent

MovieZine

29 augusti 2014 | 18:00

Fantastisk Filmfestival firar 20 år

Den 20-årsjubilerande genrefestivalen i Lund har släppt ett flertal nya titlar. Bland annat kommer "The Guest", "Sharknado 2" och "V/H/S: Viral" att visas.
Om en dryg månad öppnas portarna till Fantastisk Filmfestival i Lund, som i år firar 20-årsjubileum. MovieZine kan nu avslöja flera nya titlar som kommer att visas under den tio dagar långa festivalen. 

Festivalens chef Johan Barrander säger:

- Med tanke på 20-årsjubileet så är vi väldigt nöjda med årets program, som nog är det starkaste vi haft under mina år som festivalchef. Vi känner att vi lyckats få med de flesta av årets tunga genretitlar och vår publik kan se framemot 10 fullspäckade dagar av film, spännande gäster och fest!

Årets festival invigs torsdagen den 25 september med Adam Wingard och Simon Barretts ("You’re Next") nya film "The Guest" och avslutas 4 oktober med "Predestination". Läs mer om filmerna nedan:

The Guest


"Tänk er att John Carpenter gjort "The Terminator" för Cannon films", skrev Drew McWeeny om "You’re Next"-gängets senaste film, och det är mer eller mindre spot on! "The Guest" är en fantastiskt underhållande film som kan vara det roligaste man kan ha med eller utan kläder i år.

Sharknado 2: The Second One


Årets första midnattsfilm. "Sharknado" var en film som fick en att ifrågasätta allt man trodde man visste om hajar. De är jättestora, och extremt farliga, och attackerar gärna människor. Samtidigt får de plats i 20 centimeter djupt vatten, trots att de är flera meter långa. Den här gången landar de luftburna mördarhajarna i allas favoritstad: New York City – och Ian Ziering ("Beverly Hills 90210") är hjälten som måste rädda alla.

Cannibal Holocaust


Årets stora hedersgäst i Lund är den legendariska italienska regissören Ruggero Deodato, (ö)känd för filmer som "Cut n Run", "House On The Edge of The Park" samt såklart: "Cannibal Holocaust". Upprörande, provocerande och ständigt omgiven av kontrovers. Filmen riktar skarp kritik mot nyhetsbolagens cynism och är lika aktuell idag som när den först chockade världen för 34 år sedan. Efter filmen följer en pratstund med Deodato.

Predestination


Här tar Spierigbröderna ett stort steg i stämning från deras tidigare film, den semipostapokalyptiska vampyrfilmen "Daybreakers". Och de gör ett sjukjäkla jobb av det. "Predestination" berättar den komplex historien om en tidsresande agent (Ethan Hawke) och hans sista uppdrag.

The Babadook


En ensamstående mamma försöker förtvivlat hantera sin alltmer utåtagerande och monsterrädda son samtidigt som sorgen över hennes avlidne man gnager sönder henne inifrån. Plötsligt en dag ligger det en bilderbok i sonens rum. "Boken om Mister Babadook". De börjar läsa i den men när skräcken över innehållet kryper på och boken dräms igen är det redan försent. 

Faust 2.0


Den första svenska skräckantologin är en modern tolkning av "Faust – berättelsen" där en ung man ingår en pakt med djävulen, för att på så sätt uppnå mer framgång än han redan har uppnått. "Faust 2.0" beskrivs som en spännande och nyskapande film angående människors godtrogenhet och vilja och stress att komma framåt i livet. Du kommer från och med nu tänka till en extra gång, innan du godkänner en app.

V/H/S: Viral


Krypande spänning följt av chockerande spektakel är "V/H/S"-seriens varumärke och "Viral", som är den tredje installationen, är inget undantag. En vansinnig illusionist, en mexikansk dödskult, en portal till en annan dimension, en seriemördare och en konspiration är vad som bjuds den här gångentillsammans med en rejäl dos av skrik, gore och radiobrus.

What We Do in the Shadows


Från skaparna av "Flight of the Conchords" och "Boy" kommer en skruvad, rolig mockumentär om tre sköna vampyrer som försöker klara sig i nutida Nya Zeeland. Viago, Vladislav och Deacon är tre vampyrkompisar som bor i ett hus i en storstad. De kämpar för att bevara den uråldriga vampyrkulturen. Samtidigt försöker de hantera vardagen med bråk om vems tur det är att diska de blodiga glasen och kampen för att bli insläppt på den hippaste nattklubben iklädd kråsskjorta.

The Midnight Swim


Spirit Lake har ingen botten. Sedan barndomen har den varit del av systrarna June, Isa och Annies liv och deras mor har vigt sitt liv åt att skydda den. Efter att modern försvunnit spårlöst i sjön återvänder de tre systrarna till Spirit Lake för att reda ut hennes affärer och återknyta sina band. Den yngsta, June, är konstnär och filmar maniskt händelserna med ett förtrollande foto. Hennes kamera är ett skydd mot omvärlden och samtidigt ett faux docperspektiv genom vilket publiken får följa historien.

LFO


En ganska tråkig och väldigt ensam medelålders man upptäcker en dag att han kan hypnotisera och kontrollera andra människor genom att använda vissa specifika ljudfrekvenser. "LFO" är inspelad på bara 10 dagar och har ett fantastiskt elektroniskt soundtrack med mycket roligt för både syntälskaren och alla andra. Filmen har redan åkt ett segertåg världen runt och fått ett strålande bemötande på olika festivaler och har vunnit pris för Bästa film upprepade gånger. Nu är det vår tur att bli hypnotiserade.

Sedan tidigare är också "Honeymoon" klar för festivalen. Hela programmet släpps i september på www.fff.se.

Fantastisk Filmfestival pågår mellan 25 september till 4 oktober.
| 29 augusti 2014 18:00 |