Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 november 2012 | 21:01

Exklusivt: Colin Trevorrow om "Star Wars"-ryktet

MovieZine och Filmmixern intervjuar Colin Trevorrow - en het kandidat till att förvalta George Lucas arv berättar om sina första "Star Wars"-minnen, och filmernas framtid.

Är det här mannen som ska regissera "Star Wars: Episod VII"? Veckans internetrykten påstår att det finns en god chans.

Så när Colin Trevorrow gästade Stockholms filmfestival med sin debutfilm "Safety Not Guaranteed", försökte vi oss på en god samhällsgärning, att få klarhet i frågan som håller galaxens alla fanboys sömnlösa om nätterna just nu...

Du är ju i Sverige nu, och inte i Hollywood och förbereder någon påkostad filmserie. En rak fråga: kommer du att regissera någon av kommande Star Wars-filmerna?

- Jaså, ni har internet här i Stockholm också? (skratt) Jag vill inte kommentera så mycket på det, men jag är ett lika stort Star Wars-fan som alla andra som växt upp med det som något av det viktigaste i deras liv. Jag är djupt medveten om hur otroligt viktigt det är för miljarder av människor. Det är verkligen en mytologi, och möjligen också en religion för många. Jag kan inte kommentera vad min inblandning skulle kunna bli, men jag kan definitivt säga att jag skulle älska att regissera en Star Wars-film vid något tillfälle i mitt liv. Det skulle vara otroligt. Jag blir inte avskräckt av det. Även om jag förstår att varje tänkande regissör som bryr sig om serien så mycket som jag gör, skulle vara rädd för att förstöra något. Men jag tror också att det är en risk som många regissörer gärna skulle ta, just för att de bryr sig så mycket om det.

Du var knappt född när "Episod IV" kom ut. Vad har du för minnen av din första Star Wars-film?

- Den första jag såg på bio var "Rymdimperiet". Det var innan videon fanns, så filmerna gick på bio en mycket längre tid, och det var långt efter premiären. Mitt nyckelminne är hur min mamma blir ursinnig på biografägaren som visade en trailer för "En amerikansk varulv i London", som skrämde livet ur mig och alla de andra barnen. Men mitt första riktiga minne, ett som jag aldrig glömmer, det var när jag var sex år gammal och pappa tig med mig till den lokala biografen i Berkeley, Kalifornien, för att se "Jedins återkomst" kvällen innan premiär. Biljetterna kostade 50 dollar per person, vi hade inte mycket pengar då, och att pappa fick lägga ut 100 dollar år 1983 var ett stort steg. De hade en maskeradtävling, så jag klädde ut mig till en Jawa. Jag kunde språket och allt, så jag var en riktigt trovärdig Jawa. Jag vann tävlingen och 100 dollar... (skratt). Min pappa visste att det var viktigt för mig, men jag vet inte om han verkligen förstod. Folk i hans ålder inser inte hur en sådan sak kan göra ett intryck för resten av livet.

Colin Trevorrow och jag pratar vidare om hur hans festivalaktuella film "Safety Not Guaranteed" framgångsrikt blandar science fiction-teman (tidsresor) med äkta, jordnära relationer.

Om du skulle göra en "Star Wars"-film, skulle den också bli grundad i verkligheten?

- Det är ett specifikt exempel på något som måste kännas sammanhängande med de tidigare filmerna. Det blir en uppföljare till "Jedins återkomst", i en speciell värld som kräver en speciell stil. Vem som än gör filmen får inte avvika för långt, åtminstone inte med de här filmerna... Men du vet, de kommer att göra Star Wars-filmer så länge vi lever. Disney har sett vad Marvel lyckats göra, att bevisa att deras universum är oändligt. Så, de tre kommande filmerna har ett ansvar, de är ikoniska och avslutar en berättelse som präglat popkulturen i decennier. Men efter det kommer vi att få se några riktigt grymma filmer i Star Wars universum. Vi kommer att få se vågade, spännande regissörer ta sig an galna Star Wars-filmer under vatten, och allt möjligt. Och jag ser fram emot att se dem alla!

Så du menar att den nya trilogin bara är en början på något mycket större?

- O ja, det är tveklöst fakta. Det är början på ett universum som min fyraårige son kommer att få utforska på bio under hela sin barndom. Det ser jag fram emot, att jag får ta med honom och se en ny Star Wars-film år 2015, oavsett vem som regisserar den. Det känns sentimentalt och helt awesome.

Lyssna också på Filmmixerns intervju med Trevorrow nedan (eller i nytt fönster):

En längre intervju med Colin Trevorrow publiceras närmare Sverige-premiären av "Safety Not Guaranteed".

Läs mycket mer från Stockholms filmfestival på vår festivalsajt »

| 11 november 2012 21:01 |