Film

Skribent

Mats Karlsson

18 juli 2013 | 17:01

Ett år kvar till "X-Men: Days of Future Past"

Det är dags att kolla närmare på vilka mutanter som Bryan Singer har samlat ihop till sin kommande film.

Idag är det exakt 365 dagar kvar innan vi på nytt får besöka Professor Xaviers skola för begåvade barn, i uppföljaren till "X-Men: First Class". Bryan Singer ("X-Men", "X-Men 2") tar över registolen efter Matthew Vaughn. Prequeln tog oss till 60-talet men storyn denna gång kretsar kring tidsresor, vilket gör det möjligt för dåtidens karaktärer (som de unga Mystique och Magneto) att möta nutidens (som Storm eller Rogue). 

Ingen X-Menfilm blir helt komplett utan några nytillskott ur Marvels universums breda galleri av extraordinära karaktärer.

Här är mutanterna som hittills är klara för medverkan i "X-Men: Days of Future Past", och lite bakgrundskoll på vad de haft för sig i serietidningarnas värld hittills...

Mystique/Raven Darkholme - Jennifer Lawrence
 
Mystique har varit ledare för Brotherhood of Mutants och haft åtskilliga duster med X-Men. Hennes superkraft är att hon kan förvandla sig till vem hon vill, men hon kan inte härma deras krafter. Hon har gestalts av Rebecca Romijn i "X-Men"-filmerna.
 
Beast/Hank McCoy - Nicholas Hoult
 
En av medlemmarna i X-Men vars utseende påminner mest om en blandning av en katt och en gorilla. Hans superkrafter består av väldigt atletiska förmågor samt att han dessutom är en framstående vetenskapsman. Gestaltades av Kelsey Grammer i "X-Men: The Last Stand".

Wolverine/Logan - Hugh Jackman
 
En mutant med djurskarpa sinnen som är mest känd som Logan, trots att hans riktiga namn är James Howlett. Hans superkrafter är hans läkeförmåga och hans utfällbara klor av adamantium, som även hela hans skelett är inbäddat i. Har gestaltats av Hugh Jackman i samtliga "X-Men"-filmer.
 

Shadowcat/Kitty Pride - Ellen Page
 
Mutanten som har många olika namn, såsom Ariel och Sprite och i filmerna känner vi henne som Kitty Pride och Shadowcat. Hennes superkrafter gör att hon kan passera genom solida material och gå på luft. Om hon passerar elektronik går de sönder. Karaktären har spelats av Sumela Kay, Katie Stuart och Ellen Page.

Rogue/Marie - Anna Paquin
 
Rogue är en väldigt kraftfull mutant med förmågan att kunna flyga, osårbarhet och superstyrka. Dessutom kan hon absorbera andra mutanters krafter genom att vidröra dem. Anna Paquin har spelat karaktären i samtliga "X-Men"-filmer.
 
Professor X/Charles Xavier - James McAvoy/Patrick Stewart
 
Den rullstolsbundne mutanten driver Xaviers Institut för Begåvade Ungdomar och grundaren av superhjältegruppen X-Men. Han superkraft är att han läsa folks tankar och manipulera deras hjärnor. Xavier har gestaltats av Patrick Stewart och i en yngre version av James McAvoy.
 

Storm/Ororo Monroe - Halle Berry
 
En av medlemmarna i "X-Men" med ett förflutet som ficktjuv. Hennes superkrafter består av att hon kan kontrollera vädret samt att hon kan flyga. Storm har spelats av Halle Berry i samtliga filmer i "X-Men"-trilogin.
 
Iceman/Bobby Drake - Shawn Ashmore
 
Den kyligaste mutanten i "X-Men" som har förmågan att kunna frysa saker och förvandla sig själv till is. Karaktären har spelats av Shawn Ashmore i "X-Men", "X-Men 2" och i "X-Men: The Last Stand".
 
Colossus/Piotr Rasputin - Daniel Cudmore
 
Den starkaste mutanten i "X-Men" som har förmågan att förvandla kroppen till organiskt stål. Det gör honom övermänskligt stark och nästintill osårbar. Colossus har spelats av Daniel Cudmore i "X-Men 2" och i "X-Men: The Last Stand".
 

Havok/Alex Summers - Lucas Till
 
Precis som det riktiga namnet antyder är han Cyclops (Scott Summers) bror. Han har förmågan att absorbera kosmisk strålning och omvandla det till het plasma. Nackdelen är att han måste göra sig av med denna plasma regelbundet för att inte bli sjuk. Lucas Till spelade Havok i "X-Men: First Class".
 
Quicksilver/Pietro Maximoff - Evan Peters
 
Den vindsnabba mutanten är Magnetos son och hans förmåga är att röra sig otroligt snabbt. Han har tillsammans med sin syster Scarlet Witch jobbat för Magneto i Brotherhood of Evil Mutants. Karaktären kommer även att synas i "The Avengers 2", men gestaltas då av Aaron Taylor-Johnson.
 
Magneto/Erik Lensherr - Michael Fassbender/Ian McKellen
 
En av de starkaste mutanterna i X.Mens universum. Hans förmåga är att han kan kontrollera metall och magnetism. Vän och ovän med Charles Xavier som båda kämpar för mutanters rättigheter, men deras tillvägagångssätt skiljer sig markant åt. Magneto har gestaltats av Ian McKellen i de tre första "X-Men"-filmerna och den mer ungdomliga Magneto av Michael Fassbender i "X-Men: First Class".
 

Warpath/James Proudstar - Booboo Stewart
 
En apache-indian och bror till forna X-Men-medlemmen Thunderbird. Hans superkrafter består av övermänsklig styrka och snabbhet. Har varit medlem i Hellions och X-Force. Det blir första gången vi får se honom i X-Men på bioduken. Booboo Stewart har synts i "Twilight"-filmerna som Seth.
 
Bishop - Omar Sy
 
Bishop har varit medlem av Xavier School Enforcers och i X-Men. Hans förmågor är att kunna absorbera energi och avfyra den mot sina fiender. Energin gör honom superstark och delvis immun mot attacker. Även här blir det första gången vi får se Bishop på bioduken, spelad av Omar Sy från "En oväntad vänskap".
 
Blink/Clarice Ferguson - Bingbing Fan
 
En instabil mutant och har varit medlem I New Mutants och X-Men. Hon har förmågan att kunna teleportera sig själv och andra, men även stora folkmassor. Hon kan också använda det till sitt försvar, genom att teleportera ankommande projektiler. Hennes första framträdande på bioduken blir i "X-Men: Days of Future Past".
 
Sunspot/Roberto da Costa - Adan Canto
 
En mutant från Brasilien som har varit medlem i New Mutants, X-Force och i X-Men. Hans superkrafter består av att kunna absorbera solenergi och konvertera det till fysisk styrka. Karaktären dyker upp för första gången på bioduken i "X-Men: Days of Future Past".
 
Bolivar Trask - Peter Dinklage (ej mutant)
 
En av de främsta motståndarna till mutanter. Han är en av arméns forskare och skapar senare mutantjägarna Sentinels. Boliver Trask har tidigare gestaltats av Bill Duke i "X-Men: The Last Stand", här spelas han av Peter Dinklage från "Game of Thrones".

Dessutom ryktas det om att Jean Grey (Famke Janssen) och Cyclops (James Marsden) kan dyka upp. Inspelningen pågår för fullt och du kan följa det mesta på Bryan Singers twitter.

"X-Men: Days of Future Past" har världspremiär den 23 maj 2014 men kommer till Sverige först 18 juli.

| 18 juli 2013 17:01 |