Film

Skribent

MovieZine.se

15 oktober 2012 | 18:01

En guide till filmälskarens London

Att utforska London kan ibland kännas som att man vandrar runt på en filminspelningsplats då huvudstaden har förevigats tusentals gånger både på stora och små biodukar.

För filmentusiaster är inget Londonbesök komplett utan att besöka några av de platser som fångats på film. Här är en snabbguide till de områden som funnits med i några av vita dukens mest ikoniska scener.

St Paul's Cathedral - Mary Poppins

Vem kan glömma fågelmatsförsäljarens uppmaningar till att mata fåglarna på St Pauls trappsteg i Disneyklassikern "Mary Poppins"? Det kommer troligtvis att kosta ganska mycket mer än en tvåöring per påse nuförtiden, men när du väl insupit det majestätiska i Sir Christopher Wrens berömda katedral så finns det mängder med saker att göra i närheten. Ett nytt shoppingcenter vid byggnadskomplexet One New Change inrymmer kändiskocken Jamie Olivers senaste projekt, Barbecoa. Efter en stunds shoppande kan du frottera dig med Londons citytyper samtidigt som du slukar en superb brittisk stek och sköljer ner den med ett förstklassigt glas vin. Varför inte avsluta kvällen med en promenad ner till Themsen och ta vägen via de Dickenska gränderna i Ludgate Hills?

Notting Hill

Om du kan förlåta ännu ett alster från den sprättiga Hugh Grant där han upprepar sin standardroll i rullen "Notting Hill" så kommer du att märka att det trendiga området i West London utgör i sig en av huvudrollerna. Under ett besök i området kommer du att kunna se "huset med den blå dörren" och den verkliga resebokshandeln där Grants karaktär, Will Thacker, träffar Hollywoodstjärnan Anna Scott som spelas av Julia Roberts. När du stillat din nyfikenhet finns det mängder med butiker med antikviteter och kuriosa att utforska längs med den världsberömda marknaden Portobello Road. Vid det här laget har du troligtvis hunnit bli hungrig, och vad passar inte bättre än att stanna till på The Hummingbird Bakery där du kan frossa i en av deras legendariska Red Velvet cupcakes - precis som en filmstjärna.

Leadenhall Market - Harry Potter och De Vises Sten

Medan större delen av inspelningarna av JK Rowlings "Harry Potter" ägde rum vid universiteten Oxford och Cambridge så är en av de mest minnesvärda scenerna inspelad i vackra Leadenhill Market. Mugglare kan inledningsvis ha svårt för att känna igen den som platsen för Diagongränden då ingången till Den Läckande Kitteln är i själva verket en optiker. Men denna pittoreska marknad förtjänar även ett besök på sina egna meriter. Under sitt eleganta tak är denna viktorianska marknad fylld av stånd som säljer brittiska delikatesser och blommor såväl som en uppsjö av butiker och restauranger. Om du har tur nog att vara i området på månadens första lördag så hålls även en fantastisk konstmässa där du kan göra spektakulära fynd.

Hitta billiga flyg till London i höst med Momondo, en prisjämförelsesajt för resor som söker igenom internet i jakt på de bästa dealerna. För ett unikt perspektiv på din destination kan du kolla in alla stadsguider. Dessa är skrivna av lokala bloggare och resenärer och guiderna ger dig ovärdelig kunskap som kan förhöja din reseupplevelse.

| 15 oktober 2012 18:01 |