Mary Poppins 1964

Mary Poppins poster

Synopsis

Guvernanten Mary Poppins tar anställning hos en välbärgad familj. Hon seglar ner i huset med hjälp av sitt magiska paraply, tar snart över hela hushållet och får till allas förvåning ordning på busungarna Jane och Michael.
Ditt betyg
3.1 av 161 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

23 mars 2014 | 18:01

Lättsam anarki till tralliga toner

Walt Disneys klassiker "Mary Poppins" från 1964 bjuder både stora och små på ett magiskt äventyr. Budskap om solidaritet och engagemang varvas med trevlig musik och snyggt koreograferade musikalnummer. Effekterna känns ibland daterade, men för glädjen och värmen som förmedlas finns inget bäst före datum.

Familjen Banks barnflicka säger upp sig och de stressade föräldrarna måste omedelbart anställa en ny. Plötsligt dyker Mary Poppins upp och mer eller mindre anställer sig själv som nanny åt Jane och hennes lillebror Michael. Mary Poppins är inte som någon annan de mött. Hon flyger med sitt paraply och trollar fram precis vad som helst ur sin väska. Hon tar barnen ut på en utflykt bland tecknade figurer och andra kufar och visar dem världen bortom det trygga, men ofta inskränkta överklasslivet. I slutändan lär hon även varje vuxen som ser filmen en läxa om prioriteringar.

Det finns egentligen ingen uttrycklig intrig och ibland känns de olika scenerna lite väl löst sammansatta. Den enkla handlingen är ganska linjär och inga större hinder på vägen dyker upp. Dock är tempot och energin hela tiden på topp och budskapen både fina och viktiga, men framförallt förmedlade utan pekpinnar. Ett stort antal sångnummer trängs om utrymmet och bidrar med både viss storyinformation, fast mest ändå gemytlig trivsel till berättelsen.

Filmmusiken är verkligen fantastisk och flera fina guldkorn kan kännas igen varav inte minst "Chim Chim Cher-ee" (som även vann en Oscar) är ytterst trallvänlig. Som sagt är de visuella effekterna av sin tid men fungerar trots det fortfarande helt okej, och med tanke på dåtidens enkla teknik är de till och med stundvis rätt så imponerande.

Julie Andrews spelar Mary Poppins och fick även hon en välförtjänt Oscar och det är mycket tack vare hennes närvaro och enorma utstrålning som filmen blir så härlig. Hon sjunger dessutom fantastiskt och hennes charm når verkligen genom årtionden, ut till alla åldrar. Även sidekicken Dick Van Dyke (trots fruktansvärt usel brittisk accent) är fullständigt oemotståndlig när han glatt trallande studsar omkring i de mer eller mindre konstruerade miljöerna.

Filmen är tyvärr till sist aningen för lång och vissa sekvenser och musikalnummer drar iväg alldeles för mycket och blir mest bara långa och inte alls så engagerande. Min femåring verkar till en början fascinerad av den glada musiken och de färggranna animationerna, men tappar mot slutet tålamodet och vänder sitt intresse åt annat håll. För lite äldre barn av idag och men kanske framförallt deras nostalgiska föräldrar är ändå berättelsen om den magiska barnflickan Mary Poppins än idag ett äventyr som torde locka till både skratt och en hel del myskänslor.

| 23 mars 2014 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mary Poppins
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu