Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 april 2024 | 05:00

Edgar Wright fyller 50 år - skräckklassikern från 1981 som inspirerade hans stil

Han har gett oss häftig underhållning om allt från zombies till bankrånare. Men det är en särskild klassisk skräckfilm som inspirerat hans stil. Idag fyller han 50 år.
Edgar Wright är filmnörden som gick från att göra egna kortfilmer med en Super 8-kamera han fått i present till att samarbeta alla från Steven Spielberg och Marvel till några av våra största, Oscarsbelönade skådespelare. Efter ha mottagit diplom I Audio-Visual Design från Bournemouth and Poole College of Art and Design gjorde han sin första långfilm.
 
”A Fistful of Fingers” (1995) var en lågbudgetparodi på västernfilmer som han själv var missnöjd med men som uppmärksammades av komikerduon Matt Lucas och David Walliams (”Little Britain”) som anlitade honom att regissera deras humorshow ”Mash and Peas”.
 
Detta ledde i sin tur till att framtida samarbetspartners Simon Pegg och Jessica Hynes plockade upp honom för sin sitcom ”Spaced”. Där fick han utrymme att leka med och utveckla sin personliga stil, inte minst kameravinklar och referenser till gamla science fiction- och skräckfilmer.
 
Se en scen ur "Spaced" nedan:
 
 
Det positiva mottagandet av serien ledde till att Wright och Pegg tillsammans skrev zombiekomedin "Shaun of the Dead" (2004), som blev filmskaparens andra långfilms om regissör. Filmen blev en enorm framgång och dess amerikanska filmrötter gjorde att både filmen och dess regissör uppmärksammades av Hollywood.
 
Filmen var också den första i planerade trilogin "The Three-Flavours-Cornetto-Trilogy”, som följdes av actionkomedin ”Hot Fuzz” (2007) och apokalyptiska komedin ”The World's End” (2013). Han hann göra fejktrailern ”Don’t” till Quentin Tarantino och Robert Rodriguez Grindhouse-projekt och skriva manus till Steven Spielbergs animerade ”Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet” (2011).
 
 
Hans fjärde långfilm som regissör var serietidningsrullen ”Scott Pilgrim vs. the World” (2010), som tyvärr floppade men snabbt uppnådde kultstatus och en hängiven skara fans.
 
Sedan 2006 hade han börjat utveckla en långfilm om Marvel-hjälten ”Ant-Man” tillsammans med parhästen Joe Cornish. När Marvel däremot ville skriva ett nytt manus hoppade Wright av, även om man han står som medförfattare och exekutiv producent i eftertexterna:
 
- Det mest diplomatiska svaret är att jag ville göra en Marvel-film men jag tror inte att de verkligen ville göra en Edgar Wright-film ... efter att ha skrivit alla mina andra filmer är det svårt att gå vidare. När du plötsligt blir en inhyrd regissör på det, så är du mindre känslomässigt investerad och börjar undra varför du egentligen är där, sade han till Varietys podcast Playback.
 
 
Wright gjorde istället actionrullen ”Baby Driver” (2017) som blev en enorm framgång med intäkter på över 226 miljoner dollar (på en 34 miljoners budget) och nominerades till flera priser, inklusive tre Oscars. Han visade prov på sin mångsidighet genom att 2021 släppa två filmer - rysaren ”Last Night in Soho” och musikdokumentären ”The Sparks Brothers”.
 
 
Han saktar inte ned i arbetstempot och det är vi glada för. Snart kommer hans filmatisering av Stephen Kings ”Den flyende mannen” som enligt regissören ska vara trogen förlagan, mer än Schwarzenegger-filmen från 1987. Han har även inlett ett samarbete med Netflix, är sugen på uppföljare till både ”Hot Fuzz” och ”Baby Driver” och har tidigare annonserats att filmatisera Simon Stephensons roman "Set My Heart to Five”.
 
Det är alltid med glädje man kan se fram emot en film av Edgar Wright då det garanteras träffsäker underhållning. Själv är hans stil inspirerad av skräckklassikern ”En amerikansk varulv i London” (1981), men även ”Evil Dead II” och ”Arizona Junior” (båda 1987).
 
- Som sexåring ville jag se monster, och sedan som 14-åring, när jag äntligen såg filmen hela vägen igenom, tänkte jag på hur detaljerat det var och vilken otroligt kul värld de hade skapat. Det fick mig att tänka: jag vill göra en sådan film, en film till och med hälften så bra som den. Jag var trollbunden, skrev Wright om ”En amerikansk varulv i London” i The Guardian.
 
Du kan följa honom på Instagram-profilen @edgarwright:
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @edgarwright

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @edgarwright

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @edgarwright

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @edgarwright

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @edgarwright

 
Grattis på 50-årsdagen, Edgar Wright!
 
Vilka är dina favoritfilmer av regissören?
| 18 april 2024 05:00 |