Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 mars 2017 | 12:00

”Dolda tillgångar” större än storfilmerna

En Oscarsnominerad, sann historia går om senaste ”X-Men” och ”Bourne” i raketfart.
Att en film om tre svarta kvinnor kunde slå självaste ”Star Trek” var det nog få som hade räknat med. Men matematiken stämmer: ”Dolda tillgångar” har dragit in mer pengar på amerikanska biodukar än flera av det senaste årets ”blockbusters”.

Historien om tre doldisar från NASA, som såg till att USA på 1960-talet kunde skicka upp sin förste astronaut i rymden, har fått mycket uppmärksamhet i vinter. Filmen nominerades till 3 Oscars, bland annat för Octavia Spencer som gör en av huvudrollerna, och Bästa film. Den vann inte, men ”Dolda tillgångar” kan stoltsera med en annan seger. 

Med intäkter på snart 163 miljoner dollar på amerikanska Box Office har filmen precis passerat ”Jason Bourne”, som släpptes förra sommaren. Den drar också mer folk än vad både ”Star Trek Beyond” och ”X-Men: Apocalypse” gjorde.

De nämnda storfilmerna fick naturligtvis mycket mer publik världen över, men det är fortfarande anmärkningsvärt att en relativt liten biografi lyckas överskugga dem på hemmafronten. 

- Det faktum att ”Dolda tillgångar” utklassar flera påkostade sommar-storfilmer bevisar att en känd titel inte räcker. Det krävs i slutändan en riktigt bra film för att bygga intresset och generera intäkter, säger en expert som The Wrap talat med.

”Dolda tillgångar” fick svensk biopremiär 24 februari och ligger för närvarande på plats 9 på biotoppen. 
| 14 mars 2017 12:00 |