Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 april 2016 | 13:00

Första recensionerna kallar "Djungelboken" chockerande bra

"Sveps med av filmmagin" - Så hyllas Disney och Jon Favreau för sin nyversion av den klassiska sagan.
- Äta myror?
- Kittlar dödsskönt i kistan! 

Rudyard Kiplings ”Djungelboken” har fått flera filmatiseringar, varav den mest kända och älskade är Disneys animerade film från 1967. Klippen vi återser varje år på julafton har etsat sig fast och alla kan nynna med i sångerna.

Men nästa vecka är det dags att möta Mowgli och Baloo i helt nya versioner, när Walt Disney släpper spelfilmen - späckad med dataanimerade miljöer och karaktärer - i regi av Jon Favreau.

Första trailern var en visuell fest, och regissören lovar att det finns en stark berättelse som väcker alla möjliga känslor hos biopubliken. Och det bästa av allt? Recensionerna verkar hålla med. ”Djungelboken” är en otroligt snygg film med action, stort hjärta och nyskapande visuella effekter, enligt de medier som fått en tidig titt på filmen.

Uproxx kallar den för chockerande bra:

”Chock! Så kände jag när jag tittade på Jon Favreaus ”Djungelboken”. Jag viskade faktiskt till mig själv: Jag fattar inte att jag njuter av det här (…) Filmen är så mycket bättre än vad den behövde vara. Visuellt och emotionellt förbluffande.”

Även The Popcorn Junkie blev förtrollade:

”Sagan kommer till liv med en gammeldags Disney-anda. Disney har alltid varit mästare på hjärtlig underhållning med ett ondskefullt storföretag som lurar bakom - köp leksakerna och sänglakanen - men ”Djungelboken” tvingar dig att släppa skepticismen och svepas med av filmmagin igen.”Variety hyllar den visuella utvecklingen:

”En av alla imponerande detaljer är sluttexten som säger: ”Filmed in Downtown Los Angeles”. Så noggrant har effektteamet skapat varje träd, vattenfall och blomma, och så omsorgsfullt har de pratande CGI-djuren renderats, att man kan inte tro att allt kom till i ett höghus med utsikt mot motorvägen.”

Hollywood Reporter instämmer:

”Även när dramat blir allt mer konventionellt och familjärt när det närmar sig det publikfriande slutet, förblir den exceptionella visuella kvalitén och de trovärdiga djuren fenomenala rakt igenom.”

Det finns bara en enda sak som kritikerna är tveksamma till, och det är återanvändningen av musiken vi minns från Disneys animerade ”Djungelboken” från 1967. The Wrap skriver:

"Det är ett enda element som inte riktigt funkar. Jon Favreau antar, inte felaktigt, att publiken vill höra ”Var nöjd med allt som livet ger” och ”Jag vill ju va’ som du”. Men melodierna kläms in något slumpmässigt med bara några rader. Filmen borde ha skippat dem helt eller gått in helhjärtat.”

Kolla in trailern:


"Djungelboken", med röster av Bill Murray, Scarlett Johansson och Idris Elba, får svensk biopremiär onsdagen 13 april.
| 4 april 2016 13:00 |