Film

Skribent

Alexander Dunerfors

16 september 2015 | 12:00

Se "Djungelboken"-trailern som förtrollat världen

Vad är verkligt och vad är CGI? Regissören Jon Favreau guidar i djungeln.
”Djungelboken”, denna älskade klassiker som de flesta av oss minns bäst i Disneys animerade version från 1967, har fått en modern nytolkning. 

Borta är tecknade Baloo som sjunger om att äta myror. Istället har regissören Jon Favreau satsat på extremt verklighetstrogen CGI, för att återskapa sagans otroliga miljöer med hög känsla av realism.

- Inga platser är riktiga, allt är skapat i datorn. Hela filmen spelades in i Los Angeles, avslöjar Favreau under en frågestund på Twitter.

Samtidigt i en intervju med Yahoo berättar han mer om tonen i filmen, som definitivt drar åt ett mörkare håll.

- Publiken förväntar sig action och äventyr. Originalfilmen kändes så ung, och musikalbiten passade inte in i en fotorealistisk film, där det finns äkta faror och där mycket står på spel. Kiplings berättelser och mytologi skiljer sig mycket från den animerade filmen. Att navigera rätt var ett av mina tuffaste uppdrag.

Men det finns ändå plats för en och annan sång, lovar Favreau.

- Vi ville ha med tillräckligt med musik för att de som växte upp med filmen från 1967 skulle bli nöjda. Men utan att göra filmen till en musikal eller att förändra actiontonen.Allt du ser i filmen är CGI, förutom Mowgli som spelas av nykomlingen Neel Sethi. Man har använt sig av samma teknik som skapade de fantastiska världarna i ”Avatar”.

Trots datoranimerade djur i Rudyard Kiplings djungel är det riktiga skådespelare som Idris Elba och Ben Kingsley som gömmer sig bakom rollerna. Scarlett Johansson lånar ut sin röst till pytonormen Kaa (som bytt kön inför den här nytolkningen), medan flera skådespelare - till exempel Bill Murray som Baloo - har skapat sina karaktärer med performance capture.

Mer igenkänning ska det bli för den som håller Disneys ”Djungelboken” från 1967 som den enda sanna versionen.

- Där fanns en ikonisk bild i originalfilmen där Mowgli flyter på björnens mage. Det blev en utmaning för oss att återskapa, för det är svårt att få det att se verkligt ut. Vi studerade massor med isbjörnar för att få till det rätt.


Trailern som släpptes under tisdagskvällen har redan blivit en succé. Närmare 20.000 har sett den bara på MovieZine, och läsarna verkar nöjda med vad de ser:

”Det ser helt fantastiskt ut. Det är nog bland det snyggaste CGI:n som jag har sett hittils. Det inkluderar Dawn of the Planet of the Apes och Avatar. Ser att folk klagar på CGI-effekterna och det är ganska vanligt att effekterna inte är 100% färdiga när första trailern släpps. Det ser helt makalöst ut iaf. Längtar!”, skriver Markus M på Facebook.

”Men jävlar! CGI:n ser ju amazing ut. I vanliga fall hade jag inte ens övervägt att se en sådan här film (tycker Disney är uttjatat nu), men Jon Favreau & Christopher Walken + dom där effekterna... Ja, nu måste jag ju se den”, kommenterar Petra A.

”Djungelboken” får svensk biopremiär 15 april nästa år.

Filmen är inte den enda versionen framöver; redan 2017 kommer Warner Bros med sin "Jungle Book: Origins" som regisseras av Andy Serkis.

Vad tyckte ni om trailern?
| 16 september 2015 12:00 |