PODCAST

Skribent

Jakob Åsell

7 juli 2020 | 13:00

Dino Jonsäter: ”Klippning är ett jävligt bra sätt att lära sig göra film”

Från yrkesofficer till hyllad filmklippare i Hollywood. Vi riktar strålkastaren mot Sveriges vassaste sax, som själv trivs bättre i skuggan av andra.
"Filmklippare, cyklist, trädfällare. Dessutom semiprofesionell medmänniska." Så presenterar Dino Jonsäter sig själv på Twitter. Han är DJ:n och ZTV-killen som blev Tomas Alfredssons bäste vän i klipprummet. Tillsammans ligger de bakom succéfilmerna “Låt den rätte komma in” och “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”. MovieZines Jakob Åsell fick ett långt snack med Sveriges mest profilerade filmklippare som varvar trädfällning med uppdrag i Hollywood.
 
I det senaste avsnittet av intervju-podcasten "i Hollywood" berättar Dino Jonsäter om hur han halkade in på film och media på 90-talet ("under en period då alla människor som hade mål i munnen kunde jobba med det här”), varför Hollywoodproducenter gillar européer med konstiga namn, som de inte kan uttala och vad man lär sig av att jobba med duktiga fotografer.
 
I intervjuserien "i Hollywood" träffar Jakob Åsell svenska film- och tv-skapare som har sökt lyckan i USA för att prata om framgångar, motgångar och verkligheten bakom kulisserna i drömfabriken. Dino Jonsäter delar med sig om sina tankar kring varför filmklippare inte bara bör acceptera att jobba i det tysta, utan även behöver gilla det. Det blev ett långt samtal om Beach Boys, cykeltermer, reklamfilm och Ingmar Bergmans "Vargtimmen".
 
Avsnittet hittar ni på Acast, iTunes och Spotify. Ni kan även lyssna här nedan.
 
 

 Läs även: Svenske showrunnern om vägen till Hollywood

| 7 juli 2020 13:00 |