Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 december 2017 | 13:00

Det fanns en 4-timmarsversion av ”Blade Runner 2049” som vi aldrig får se

Denis Villeneuve är inte ett fan av förlängda versioner.
Ridley Scott må tycka att ”Blade Runner 2049” borde ha kapats ner med en halvtimme, men många av oss hade gärna sett mer av Denis Villeneuves ljuva, trasiga framtidsvärld. Men hoppas inte på någon Director’s Cut på bluray.

Det är sen tidigare känt att den första versionen av filmen var mycket längre. Filmens klippare Joe Walker har berättat för Provideo Coalition att "den första versionen av filmen var fyra timmar lång. För bekvämlighetens skull delade vi upp den i två visningar".
 
Idén med att dela upp filmen i två delar kom aldrig längre än klipprummet, och Denis Villeneuve tycker att bioversionen (2 timmar 40 minuter) är den bästa. I en ny intervju med Screencrush säger han:

- Det otroliga var att den fyratimmars-versionen var så stark. Men personligen föredrar jag den som går på bio, den är mera elegant. Men det fanns några scener som var - wow - rätt starka.

Ändå saknar han inte bitarna som föll bort:

- När jag klipper bort något så är det dött. Det dög inte. Även om jag måste klippa bort mina favoritbitar, så är jag övertygad om att det som hamnat på klippgolvet aldrig bör tas tillbaka. Jag gillar inte förlängda versioner. Förutom ”Touch of Evil” och ”Blade Runner” har jag aldrig sett en Director’s Cut som var bättre än originalet.
 
"Blade Runner 2049" räknas tyvärr till en av årets största floppar på bio, men har trots det sin självklara plats på MovieZines lista över 2017 års bästa filmer.
 
 
Hade ni velat se en 4-timmarsversion av "Blade Runner 2049"? Kommentera nedan.
| 29 december 2017 13:00 |