Film

Skribent

Gäst

19 november 2017 | 12:00

5 grabbiga filmer för den perfekta macho-filmkvällen

Blod! Och vapen! Och monster! Allt en växande man kan tänkas behöva.
Så var männens dag här. Det är med andra ord dags att samla grabbarna för att knäcka ett par pilsner, snacka lite skit och givetvis titta på några av de mest manligaste rullarna i filmhistorien. Jag har här samlat några av mina personliga favoriter med karlar som verkligen vet vad manlig vänskap innebär och som har lite eller ingen tid för kvinnfolk. Så lutar er tillbaka och njuta av ett par rullar som garanterat kommer att höja testosteronet i filmsoffan.
 

5. De omutbara ("Untouchables", 1987)

 
 
Det är förbudstider i USA och Chicago är i den skoningslöse gangstern Al Capones våld. Bara en grupp med hårdförda män som kräver att man spottar i glaset är karlar nog för att stoppa honom. Gänget bestående av Kevin Costner, Andy Garcia och, Mr Bond himself, Sean Connery visar verkligen hur manlig vänskap ska se ut i denna mer actionfyllda noirfilm. De lär oss också att man inte ska ta med sig en kniv till en pistolfajt. Favoritscenen är när en döende Connery frågar Costner vad han är beredd att göra för att stoppa Capon vilket visar hur en riktig karl dör med hedern i behåll.
 

4. Reservoir Dogs (1992)

 
 
En grupp hänsynslösa män, som har tilldelats en färg som namn för att inte avslöja deras riktiga identiteter, har precis rånat en juvelbutik men allt har gått käpprätt åt helvete. Tarantinos debutrulle är en uppvisning i hur riktigt tuffa karlar både talar och klär sig till perfektion. Dialogen är rakbladsvass, snuskig och stenhård, något som alla män uppskattar.

Den mest minnesvärda scenen är när Michael Madsens karaktär Mr Blonde visar hur en riktig hårding dansar och använder en rakkniv, helst på samma gång.
 

3. Bad Taste (1987)

 
 
Utomjordingar kommer till jorden för att skaffa fram en ny smak till sin intergalaktiska snabbmatskedja. Vad är den nya smaken undrar du? Människa naturligtvis. Detta accepteras inte av den nyzeeländska organisationen The Astro Investigation and Defence Service (AIDS) som skickar sina tuffaste gossar att ta hand om packet.

Bad Taste är fylld med blod och överdrivet våld, och är perfekt i en filmkväll för karlar. Filmen är så full med hårda, överdrivna och framförallt roliga scener att det är svårt att hitta en favorit. En scen som dock alltid får mig att skratta är när Peter Jacksons karaktär vaknar upp efter att ha knuffats ner från ett berg. Det första han gör efter att han vaknar är att skalla en fiskmås och visar därmed att en riktig hårding inte tar skit ifrån någon.
 

2. Rovdjuret ("Predator", 1987)

 
 
En grupp stenhårda elitsoldater som inte har tid att blöda, med Arnold i spetsen, skickas in i en fiktiv djungel för att frita gisslan från en grupp gerillasoldater. Snart upptäcker de att det inte är gerillasoldater man bör akta sig för i djungeln när hårdingarna en efter en börjar likvideras. Allt verkar hopplöst men så börjar Arnold spänna musklerna och filmen får en vändning.

Predator är den perfekta actionfilmen. Inte nog med att den har Arnold och ett stort monster som går loss på varandra. Den ger oss också den hårdaste hälsningen två män emellan, en hälsning som förmodligen hade brutit min arm. Men vet ni vad? Det hade helt klart varit värt det!
 

1. The Thing (1982)

 
 
En amerikansk forskningsexpedition med en grupp iskalla karlar har stationerats på Sydpolen. Snart attackeras deras läger av en en utomjordisk organism med förmågan att kopiera andra livsformer. Gänget, ledda av en extremt orakad Kurt Russell, bemannar sig med eldkastare för att ta kål på fanskapet.

The Thing är inte bara en av skräckgenrens mästerverk utan också en av de manligaste filmerna någonsin. Höjdpunkten i filmen är när Kurt Russell och Keith Davids karaktärer inser att de förmodligen kommer att dö och inväntar slutet genom att ta en rejäl sup ihop. Den scenen får till och med mig som inte är speciellt förtjust i snö och kyla att vilja bo på Sydpolen under en längre period.
 
Daniel Ekholm
| 19 november 2017 12:00 |