De omutbara (1987)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Kritikerna och publiken är överens-Brian De Palmas film "De omutbara" är ett mästerverk som måste ses. Det är en strålande, våldsam och överväldigande skildring av den maffiaboss som styrde Chicago under förbudstiden... och den man som svor på att få honom på fall. I den klassiska konfrontationen mellan det onda ser vi Robert De Niro som gangstervärldens kung Al Capone, Kevin Costner som FBI-agenten Eliot Ness och Sean Connery som Malone, den polis som lär Ness hur man besegrar maffian: skjut snabbt och skjut först.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DE OMUTBARA

När inget lämnas åt slumpen...
"De omutbara" är en nästintill perfekt film i sitt slag. Den är spännande, underhållande och våldsam och lyckas, trots det, visa stunder av mänsklighet och kärlek.

Filmen är baserad på verkliga händelser som utspelade sig i Chicago under 1920- och 30-talet. Det var då alkohol var förbjudet och Al Capone var den som styrde Chicago. Alla, från polis och domare till små restaurantägare var mutade. Capone hade alla under sin kontroll, tills Eliot Ness klev in i bilden.

"De omutbara" är välskriven och vilket inte är särskilt förvånande med tanke på att det är David Mamet som skrivit manuset. Mamet ("Wag the Dog") skriver för både film och scen och räknas som en av USA:s mest framgångsrika författare. Detta manus handlar dessutom om hans hemstad, Chicago. I händerna på Mamet och baserad på verkliga händelser, som i sig själva är intressanta och spännande, är det inte konstigt att filmen känns enormt genomtänkt. Manuset är tight och varje scen och replik räknas.

Spänningen byggs i varje scen och våldet känns brutalt när det kommer. Brian De Palma är en van regissör och det märks. Han slösar varken med tid eller våld. På det sättet sitter man på helspänn som publik. Filmen bjuder utan tvekan på en del våld och blod men här räknas varje slag och skott. För oss som gillar Chicago, bjuder filmen på härliga bilder av staden blandat med hot av, den alltid närvarande, korruptionen.

Kevin Costner i rollen som den familjekära och modiga hjälten Eliot Ness är lite av en våt dröm. Han gör rollen som den något sårbara och oskuldsfulla nykomlingen väl. Sean Connery i rollen som den äldre polisen, är en fröjd. Han är en härlig kontrast till Costner. Charles Martin Smith och Andy Garcia fullgör denna grupp på fyra män som ska rädda Chicago från Al Capone och hans brutalitet. Robert De Niro i rollen av Al Capone är brutal. De Niro porträtterar en oförutsägbar och våldsam man som inte ryggar för att döda någon. Det är hungriga, unga skådespelare som spelar sina roller med precision.

"De omätbara" känns förstås något föråldrad ibland. Det stör mig inte alls, jag, tvärtom, välkomnar det. Men förväntar man sig att kunna jämföra denna film med en likande film som kommer ut idag blir man kanske besviken. Storyn är enkel på det sättet att vi vet från allra första början vem som är hjälten och vem som är monstret. Det finns inget utrymme för förvirring. De som är kallblodiga mördare ser ut som kallblodiga mördare medan våra hjältar är attraktiva och tilldragande. Det handlar inte om att inte vilja ha alkohol i Chicago för Ness och hans kumpaner - det handlar om att försvara lagen och Chicagos invånare.

För att vi inte ska känna oss alltför långt ifrån dessa män som står upp för förbudet mot alkohol ser vi dem ta sig en liten klunk när de får chansen. De är män, som alla andra, män som har ett jobb att göra. Filmen har en glimt i ögat, och det är just det som är så charmigt. Det är en film som är gjord för att underhålla. Om du missat denna pärla, ta dig tid och se den.

Ri Versteegh

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Häll
Såg denna för första gången då ja var typ 15 och tyckte den var lite barnslig. Såg om den nu ikväll för att den har fått så bra kritik och kan bara säga att den var mycket sämre än ja kommer ihåg. Halvtaskigt skådespeleri av dom allra flesta, ett manus som är proppat med smöriga klichéer, urdumma actionscener, fruktansvärd musik (visste inte att morricone kunde sjunka såhär lågt) och en fruktansvärt fördummad story.. Hade den inte varit så pass våldsam så skulle ja ranka den som en barnfilm. De enda riktigt bra i denna film är Robert De Niro. Bra skådespel som användes allt för sparsamt. 1/5!
Häll Svar på Häll för
Efter att ha gett filmen en andra chans så kan ja söga att jag totalt har ändrat mig... Nää! Den var lika dålig som vid första titten. Jag skrev tidigare att De Niro var bra men det tar jag nu tillbaka. Hans porträtt av Al Capone är så karikatyrisk att det känns som en parodi. Huvva vad det här är dåligt! Förstår inte varför så många tycker denna är så bra. Att denna parodi till gangsterfilm ens näms i samma andetag som Gudfadern 1 & 2 eller Donnie Brasco är en skam. Skulle kunna skriva flera A4 varför men detta får duga. Den här filmen är en skymf för maffiagenren!
Mats Malick
Jag var omkring 15 när jag såg filmen första gången och då framstod den som en gangsterfilm av högsta rang. Det är också endast till folk i den ålderskategorin jag skulle rekommendera den. Kanske är den också för lam för dagens tonåringar. Inget manus, fjantig sidekick i form av en kort, lite rund brillsnok i tuffa gänget och actionscenerna har inte åldrats med värdighet. Anfallet till häst är riktigt töntigt. De Niro slarvas bort och Connery är mycket mer en ytterst stilig äldre herre än en bra skådis. Hur kunde han få en Oscar för sim roll? De Palma toppar härligheten med klassisk smörmusik till sockersöta familjescener med Costner. En skitfilm helt enkelt.  Se aldrig om er bardoms favoritrullar.
Kalis
Riktigt grym film av Brian De Palma.
Visa fler (30)

Veckans populära filmer

Visa fler