Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

24 februari 2015 | 16:00

De slåss om Oscarn 2016

Gör plats åt Quentin Tarantino, Meryl Streep, Leonardo DiCaprio och "Star Wars".
Vi har knappt vaknat till ordentligt efter helgens Oscarsgala, men det är redan dags att blicka framåt. Vilka filmer, regissörer och skådespelare kommer slåss om de eftertraktade statyetterna i februari 2016?

Det kan bli året då flera giganter drabbar samman: Martin Scorsese, Steven Spielberg, Quentin Tarantino, Orson Welles (!) och Oscarns unge guldgosse David O. Russell är alla tillbaka med nya filmer.

Meryl Streep kan få möta Alicia Vikander i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll, och vi undrar hur många nomineringar "Star Wars" egentligen kan ta hem.

Men Oscarsgalan är som bäst när den överraskar, så håll tummarna för att nya spännande underdogs hinner dyka upp under årets gång. Tänk bara på detta: för ett år sen hade inte en själ hört talas om "Birdman", än mindre tippat den som vinnare.

Här är favoriterna inför 2016 års Oscarsgala:

Är det dags för Leonardo DiCaprios första Oscar nu? Här regisseras han av årets vinnare, Alejandro González Iñárritu, i en 1800-talsbaserad historia om en hämndlysten man. Blir DiCaprio nominerad för femte gången utan att vinna har internet fått slut på memes.

Joy

David O. Russell regisserar Jennifer Lawrence och Bradley Cooper… stoppa mig där om det låter bekant. Succégänget från "Du gör mig galen!" och "American Hustle" har en ny film på väg lagom till jul, ett gulddatum för den som hoppas på en Oscarsnominering. Den här gången handlar det om hur en kämpande morsa från Long Island blev en av USA:s mest framgångsrika affärskvinnor.


Ett historiskt drama från Martin Scorsese, det låter som att vi har en vinnare! Eller iallafall en lång rad av nomineringar. Ska Liam Neeson få sin andra? Vad som kan ligga till filmens nackdel är om den inte hinner bli klar i år. Och vi ska inte glömma att Scorsese kan ha viss otur med Oscars: både "The Wolf of Wall Street" och "Gangs of New York" gick hem tomhänta. "Shutter Island" blev helt utan nomineringar.
När Spielberg gör en ny film med Tom Hanks borde konkurrenterna skaka av rädsla. Det här är en dramathriller om kalla kriget, där en amerikansk advokat hjälper CIA med ett farligt uppdrag. 

The Light Between Oceans

Derek Cianfrance är tillbaka med nytt efter "The Place Beyond the Pines". Främst är det Alicia Vikander som tros ligga bra till för rollen som Isabel i kärleksdramat. Hon spelar mot Michael Fassbender.


Inte för att Meryl Streep någonsin behöver det, men hon ligger bra till för sin 20:e Oscarsnominering. Sarah Gavrons "Suffragette" följer en grupp kvinnor som startade feministrörelsen i England i början av 1900-talet. Carey Mulligan och Helena Bonham Carter kan göra sällskap på nomineringslistan. 
Många tror att Quentin Tarantinos nya western får en guldbiljett raka vägen till Oscarsgalan. Om han håller sin höga nivå som filmskapare och manusförfattare, så räkna inte med något annat. Han har trots allt haft en del framgångar på galan: "Inglourious Basterds" vann 1 Oscar av 8 nomineringar, "Django Unchained" vann 2 utifrån 5 nomineringar. 

The Other Side of the Wind

Troligen den mest oväntade kandidaten på denna lista, då regissören har varit död i 30 år. Orson Welles både skrev och spelade in filmen under sex års tid på 70-talet. Han jobbade sedan i motvind med att färdigställa den ända till sin död år 1985. I år, till hans 100:e födelsedag, räknar man med att kunna släppa filmen, som handlar om - en filmregissör. Det är lite oklart vad Akademins regler säger om saken, men kanske får de nominerade skådespelarna se upp för konkurrens från John Huston och Peter Bogdanovich.


Okej. Det är en no-brainer att årets största science fiction-rulle kommer att ge eko även bland nomineringarna. De tidigare filmerna har alltid blivit omnämnda, om så bara för någon ynka nominering. Den största Oscarsvinnaren hittills i serien är "Stjärnornas krig", som 1978 sopade mattan och tog hem 6 Oscars (av totalt 10 nomineringar det året!). Vi ska  nog inte hoppas på några tunga kategorier, men rymdrullen har definitivt chans på ett par tekniska priser.

Vilka tror du har chans på Oscars 2016? Kommentera nedan.
| 24 februari 2015 16:00 |