Serie

Skribent

Patrik Jonsson

16 juli 2015 | 18:00

De senaste fem årens bästa TV-serier: del 1

Nu har jag skrivit dessa artiklar för MovieZine i snart fem år, och fick därför för mig att summera lite. Faktum är att det har kommit drösvis med höjdarserier sedan mina fingrar ivrigt började att skriva om dem här.
Jag kände redan vid decennieskiftet på mig att tv-seriernas storhetstid var långt ifrån över. Men att de fem år som föjde skulle bjuda på så pass många starka produktioner hade inte ens en tv-frälst spoling som jag vågat hoppats på. Att jag i och med detta blivit bortskämd är bara förnamnet.

Mestadels handlar det om kabelkanalerna. Det är nog bara att inse; "networksen" har sedan 00-talet fullständigt tappat fart och erbjuder mest, likt de stora Hollywood-produktionerna i filmbranschen, det som är trendigt för stunden. Borta är de tider då man vågade mer och satsade på osäkra kort som "Lost", "24", "Heroes" och "Prison Break". Vill man nu mer ha följetångs-serier och mer karaktärsdrivna sådana, är det tveklöst kabelkanalerna som gäller. Ja och naturligtvis de relativt nykläckta streamingkanalerna som även de har visat var skåpet ska stå!

Nu till saken. Jag har alltså nu gett mig på att lista de trettio, enligt mig, allra bästa serierna som de senaste fem åren har bjussat på. Fem och ett halvt år blir det till och med då jag valt att plocka fram de serier som har haft premiär sedan starten av år 2010 och fram till idag. Man skulle med andra ord kort och gott kunna säga att jag kommer lista de bästa tv-serierna från 10-talet.

Detta innebär alltså att serierna måste ha haft premiär år 2010 och framåt, serier som debuterat tidigare men som ändå sträckt sig till exempelvis 2014 räknas således inte. Ni kommer alltså inte att hitta exempelvis "Breaking Bad" (2008), "Sons of Anarchy"(2008) eller "True Blood" (2008) bland mina val. Ja, och saknar ni även tungviktare som "The Sopranos" (1999), "Deadwood" (2004) och "Six Feet Under" (2001) förstår ni nu också varför.   Trettio serier är rätt mycket. Jag har därför valt att göra tre separata artiklar där just denna, kanske inte helt osökt, är den första. 
Här listar jag alltså plats nummer trettio till plats nummer tjugoett. Nästa vecka tar vi plats tjugo till plats elva och så vidare.
 
Tre veckor, tre artiklar, trettio serier. Nog jiddrat, nu kör vi!

30. "The Walking Dead"
Kanal: AMC

Premiär: 31/10 - 2010 

Status: Pågående 

Antal Säsonger: 5

Antal Avsnitt: 67

Den mest sedda kabelserien någonsin och som ständigt slår nya rekord. På min lista räcker det dock "endast" till en sistaplats. Många serier kommer att lämnas utanför, och att få vara med på topp 30 är helt klart godkänt, kom ihåg det. Jag gillade serien bäst i början då Darabont höll i spakarna, sedan dess har den både gjort mig besviken och överraskad. Ojämn serie, men ibland riktigt bra och underhållande.

29. "Boss"
Kanal: Starz

Premiär: 21/10 - 2011

Status: Avslutad (19/10 - 2012)

Antal Säsonger: 2

Antal Avsnitt: 18

"Boss" var helt klart en tv-serie som lades ned alldeles för tidigt. Det vi ändå bjöds på var tillräckligt för att leta sig ända upp till plats nummer sexton. En av de allra bästa politiska drama-serierna som gjorts för tv och med en alldeles fenomenal Kelsey Grammer i huvudrollen. Serien lade stor tyngd på just drama, men även en hel del thrillermoment fanns läckert invävda. De olika avsnitten till "Boss" regisserades dessutom av en hel del mycket skickliga regissörer, som Jodie Foster och Gus Van Sant.

28. "Black Sails" 
Kanal: Starz

Premiär: 25/1 - 2014

Status: Pågående

Antal Säsonger: 2

Antal Avsnitt: 18

"Black Sails" är en serie jag hade rätt svårt för i dess första säsong. Pilotavsnittet var riktigt bra, sedan dalade det utför. I den andra säsongen ryckte dock serien upp sig rejält och var snabbt på banan igen. Detta höll sig lyckligtvis hela säsongen ut, och det lovar med andra ord riktigt gott inför den tredje! Gillar man historiska draman och framförallt pirater ska man inte tveka. Notera dock att serien lägger minst lika mycket krut på action som drama och tar gärna ut svängarna från historieböckerna.

27. "The Red Road"
Kanal: Sundance

Premiär: 27/2 - 2014
Status: Pågående

Antal Säsonger: 2

Antal Avsnitt: 12

Förmodligen en av de mindre kända serierna från listan kommer även från en av de mindre kända kanalerna, Sundance Channel. Det vore dock dumt att underskatta denna kanal då de ytterst sällan, om någonsin, producerar något dåligt. Denna lilla thrillerserie är härligt mörk och välskriven. Dessutom mycket välspelad med en, något på förhand otippad, Jason Mamoa som verkligen briljerar!

26. "House of Cards"
Kanal: Netflix

Premiär: 1/2 - 2013

Status: Pågående

Antal Säsonger: 3

Antal Avsnitt: 39

Kan tänka mig att många kommer att reagera på att jag har denna ack så populära serie så pass lågt ned? Nåväl, den är med på listan i alla fall och det är som sagt inte fy skam. Jag blev aldrig riktigt hänförd av denna, tycker dock att den blivit mer underhållande med tiden och där finns det garanterat de som menar precis tvärtom. Ni får leva med det, detta är min lista. Annars en välspelad politisk dramaserie med en Kevin Spacey i högform, ja och fler därtill måste väl ändå tilläggas.

25. "Hell on Wheels"Kanal: AMC

Premiär: 6/11 - 2011

Status: Pågående (en sista, uppdelad femte säsong är att vänta)

Antal Säsonger: 4

Antal Avsnitt: 43

Detta är faktiskt en ganska så härlig och underhållande västernserie. Det kryllar inte driekt av dem numer så det är klart man ska omfamna det lilla som erbjuds i genren. Egentligen rätt underskattad, men det där beror väl på vad man jämför med. Går man in och förväntar sig ett nytt "Deadwood" lär man bli besviken, lägger man dock ribban något lägre blir man hyggligt belönad. Härliga miljöer, mycket action och underhållning samt stabilt manus och genuina skådespelarinsatser.

24. "Banshee"
Kanal: Cinemax

Premiär: 11/1 - 2013

Status: Pågående

Antal Säsonger: 3

Antal Avsnitt: 30

Ännu en serie på listan signerad Cinemax. Ja, och en ännu en serie jag hade lite svårt för i början. Den har dock växt på mig rejält sedan starten och är man ute efter en actionserie som heter duga är "Banshee" just nu kungen på tronen. Den är dessutom väldigt våldsam, och har till och med kallats tidernas våldsammaste tv-serie mer än en gång. Är man känslig för sådant ska man alltså vara beredd. Diggar man sånt däremot, look no further!

23. "Veep"
Kanal: HBO

Premiär: 22/4 - 2012

Status: Pågående

Antal Säsonger: 4

Antal Avsnitt: 38

Från våldsamheter direkt till politisk satir! Dessutom politisk satir av den allra bästa sorten. "Veep" är genuint rolig, uppfinningsrik och smart skriven. Inte varje komediserie som är just detta längre så "Veep" ska ni absolut spana in ifall ni inte redan gjort det. Den blir bara bättre och bättre! HBO i ett nötskal.

22. "The Affair"
Kanal: Showtime

Premiär: 12/10 - 2014

Status: Pågående

Antal Säsonger: 1

Antal Avsnitt: 10

En av de allra färskaste serierna på listan, och den här började riktigt bra då den drog igång i höstas. En riktigt trevlig överraskning för min egen del då jag inte hade förväntat mig så mycket av den. Grymt välspelad och mycket smart skriven med ett härligt upplägg och format. Vid första anblicken bara ännu ett relationsdrama, men serien visar sig vara så mycket mer. Jag avslöjar dock inte mer än så. Upptäck gärna serien själva på egen hand. Nu kan det hända att denna i framtiden placerar sig mycket högre, men i och med att den är så pass färsk får den alltså just nu nöja sig med en 22:a plats. Inte fy skam för en färsking!

21. "The Leftovers"
Kanal: HBO

Premiär: 29/6 - 2014

Status: Pågående

Antal Säsonger: 1

Antal Avsnitt: 10

Ännu en riktigt "färsk" serie som mycket väl, likt "The Affair", har potentialen att placera sig ännu högre upp på  topp-30 i framtiden. Jag har dock ändå tilldelat den första platsen på den här delen av listan och det är inte illa pinkat. Är väl medveten om att detta är en stor så kallad vattendelare som är minst lika mycket hatad som älskad. Själv tycker jag att den är riktigt jäkla bra. Välskrivet manus, och väldigt intressanta karaktärer. "The Leftovers" är, likt "Lost", i första hand en karaktärsserie så förväntar ni er inte exploderande sci/fi action så blir ni nog nöjda. 

Så där ja! Då har vi tagit oss igenom den första delen av tre i min Topp 30-lista över de bästa tv-serierna från 2010-talet. Nästa vecka kommer tio till. Om ni saknar massa serier i listan ovan kan ni alltså lugna er med att detta endast var en tredjedel. Hur vi än vrider och vänder på det hela så kommer dock inte allas favoriter att listas, men jag kommer att skriva ut en jäkla massa bubblare i den allra sista artikeln. Idag blir det dock inget bubbel, men ni får gärna diskutera listan så länge så hörs vi igen om en vecka!
| 16 juli 2015 18:00 |