The Affair 2014-2019

Drama
USA
60 MIN
Engelska
The Affair poster

Synopsis

En kämpande författare och en ung servitris har en affär som kommer att förändra deras liv för evigt.
Ditt betyg
3.6 av 163 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
01
Episode 1
2014-10-13
02
Episode 2
2014-10-20
03
Episode 3
2014-10-27
04
Episode 4
2014-11-03
05
Episode 5
2014-11-10
06
Episode 6
2014-11-17
07
Episode 7
2014-11-24
08
Episode 8
2014-12-08
09
Episode 9
2014-12-15
10
Episode 10
2014-12-22

Recensent

Rebecca Unnerud

27 december 2014 | 10:00

Frustrerande och hypnotiserande relationsthriller

Mer schizofren serie får man leta efter. "The Affair" är spännande, snygg, sexig, sentimental och såsig i en enda röra.
"The Affair", som har ett fenomenalt snyggt intro av Fiona Apple, är en dramathriller, med betoning på drama, och handlar om två par där mannen och kvinnan från respektive par inleder en affär. Noah (Dominic West) är en författare från Brooklyn som på familjesemester i Hamptons träffar servitrisen Alison (Ruth Wilson) som lever i ett äktenskap tyngt av trauma efter förlusten av deras enda barn. Sarah Treem och Hagai Levi som tillsammans skapade amerikanska ”In Treatment” ger dubbla, separata, subjektiva perspektiv på denna affär. Avsnittens ena halvtimme ägnas åt Noah och den andra åt Alison. Parallellt som vi får följa deras affär visas scener ur ett polisförhör där Noah och Alison, var för sig, blir förhörda angående ett mord.

Dessa dubbla perspektiv är intressanta och vittnar om att sanningen ligger någonstans mellan dessa men som åskådare vet man inte vad som är vad. Att vi får följa samma händelse från båda sidor är en spännande berättarteknik men utförandet är något ojämnt. Ibland gör de små förskjutningarna serien rikare och djupare men lika ofta är historierna i de respektive narrativen för lika och därför känns det stundtals som ett sätt från skaparna att krampaktigt fylla ut speltiden.

Det är få serier som är så olika i kvalité från avsnitt till avsnitt som ”The Affair”, medan några är riktigt skickliga och hypnotiserande är flera i mittendelen ganska tråkiga. Det är verkligen ingen publikfriare, den är svårtillgänglig och ibland är både historien och rollerna tålamodsprövande. 

Det märks vilka det är som ligger bakom denna serie för serien innehåller en hel del terapiscener och visar hur vi människor mår bortom ytan. Den tar upp hur snedvriden vår hälsosamma, lyckliga och rika samtid ser ut och hur den gör oss deprimerade. Det blir tydligt i Noahs familj där hans rika svärföräldrar smittar ner sitt äldsta barnbarn med all sin egoism och narcissism.

Serien utspelar sig i otroligt snygga miljöer och ibland när berättelsen sviktar så är fotot och Hamptons-kulisserna alltid sevärda. Skådespeleriet är också riktigt bra. Det är kul att se välbekanta ansikten men som fortfarande känns fräscha och intressanta och de tre av de fyra största rollerna spelas av skådespelare från forna stora serier, Dominic West, (McNulty i ”The Wire”), Maura Tierny (Dr. Abby Lockhart i “Cityakuten”) och Joshua Jackson (Pacey från ”Dawsons Creek”). Ruth Wilson som var fullkomligt lysande i ”Jane Eyre” och som kanske känns igen från ”Luther” och storfilmer som ”Saving Mr. Banks”, ”Anna Karenina” och ”The Lone Ranger” är ett namn att räkna med i framtiden. Trots att kemi verkligen finns där mellan West och Wilson blir det som intressantast när det kommer in någon utifrån och vänder upp och ner på deras lilla bubbla.

Det som ibland är lite störigt men som oftast är till seriens fördel är att den blandar genrer hej vilt, det är ett psykologiskt drama, deckarhistoria och erotisk thriller i ett. Hittills har det varit lyckat (även om serien upplevs som schizofren) men frågan är vilken väg serien ska gå i säsong två, ska den lyckas med ett samspel genrerna emellan eller kommer det landa i ett lätt obegripligt sammelsurium?

Efter en fruktansvärt stark öppning blir det inte riktigt så bra som man hade hoppats på men ”The Affair” har en dragningskraft som gör att det inte går att sluta titta. Den kom som en underdog och överraskade positivt och är tillsammans med ”Fargo” och ”True Detective” (som ”The Affair” påminner om) 2014 års bästa nykomling.
| 27 december 2014 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Affair
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu