Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 maj 2024 | 14:30

De 10 bästa tv-serierna att streama på Max 2024

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg lyfter fram tio av sina favoritserier, som nu finns tillgängliga på den nya streamingtjänsten Max.
MovieZine tipsar om erbjudanden och innehåll hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Vi har redan rapporterat om att den nya streamingtjänsten Max har lanserats här i Sverige under veckan. Tjänsten kombinerar utbudet som tidigare funnits i HBO Max och Discovery+, samt flera av tv-kanalerna som ägts av Warner Bros. Discovery. 
 
Men vilka titlar ska du börja med att ge en chans efter att du skaffat Max då? Det hade givetvis gått att skapa en lista med säkert 100 tv-serier som är värda att ges en chans om vi skulle kolla hela vägen tillbaka till när "The Sopranos", "The Wire" och "Oz" hade premiär för 25 år sedan hos HBO. Men den här listan har jag valt att bara plocka riktigt grymma titlar från 2021 (året då HBO Max kom till Sverige) och framåt, med vilka titlar som man absolut bör ha givit en chans sedan dess!
 

"Alla utom vi"

 
 
Den enda svenska serien på min lista den sanslöst välgjorda tv-serien "Alla utom vi", med Björn Gustafsson och Alba August i huvudrollerna som ett par med målet inställt på att bli föräldrar. I min recension av den första säsongen så kallade jag serien redan i februari för "en av årets bästa", några år senare såhär med facit i hand så visade det sig vara helt rätt.
 
I samband med att Max nu lanseras här i Sverige så får vi äntligen även ta del av den andra säsongen av serien, som förhoppningsvis kommer att leva upp till samma höga nivå vi fick ta del av förra gången. 
 

"Hacks"

 
 
Jean Smart ("Fargo", "Watchmen", "Mare of Easttown", "24") har dykt upp i mängder av filmer och tv-serier genom åren. Ett faktum som även resulterat i hela 17 Emmynomineringar för bästa skådespel under de senaste 25 åren. Det var däremot inte förrän rollen i "Hacks" som vi tittare fick se henne kliva in i en huvudroll som var skriven speciellt för hennes lysande förmågor - och nu är resten historia med två raka vinster i kategorin för bästa kvinnliga skådespelerska i en komediserie. 
 
I "Hacks" får vi följa henne som en legendarisk Las Vegas-komiker, som tyvärr verkar ha passerat sitt bäst-före-datum. Men efter att ha fått in en ung manusförfattare som stöd, så utformas ett band mellan de två väldigt olika kvinnorna - som låter båda upptäcka nya sidor hos sig själva. 
 

"House of the Dragon"

 
 
"Game of Thrones" blev en av vår tids allra största och mest följda tv-serier, som även drog igång enorma satsningar från alla olika streamingtjänster som plötslig såg hur mycket pengar det fanns att tjäna från välgjorda tv-serier.
 
"House of the Dragon" är en prequelserie som utspelar sig ungefär 200 år före händelserna i "Game of Thrones", under den tid när Targaryenfamiljen fortfarande hade sina drakar och styrde över Westeros. Men det var även under den här tiden som ett enormt inbördeskrig gjorde att dessa mäktiga drakar vändes mot varandra. Något vi kommer att få se väldigt mycket mer av när serien återvänder med sin andra säsong den 17 juni. 

Streama första säsongen av "House of the Dragon" på Max.com
 

"Mare of Easttown"

 
 
Har du kanske precis följt "The Regime" under våren? Det är inte ens den bästa Kate Winslet-miniserien vi fått från HBO under de senaste åren! Redan 2021 släpptes nämligen den otroligt spännande kriminalthrillern "Mare of Easttown" som följde Mare Sheehans (Kate Winslet) utredning av ett mord i en liten by i Pennsylvania. Både Evan Peters och Jean Smart levererar några helt fantastiska rollprestationer under säsongens sju avsnitt. 
 

"Peacemaker"

 

 
Före James Gunn ("Guardians of the Galaxy") klev in som en av två VD:s för hela DC-delen av Warner Bros. Discovery, så hann han både skriva och regissera "The Suicide Squad" samt spinoffserien "Peacemaker". Handlingen i serien följer John Cena i rollen som titelkaraktären i en av de mest underhållande anti-superhjältesatsningar som någonsin gjorts. Dessutom med ett dansintro som är helt omöjligt att spola förbi i början av varje nytt avsnitt.
 

"Station Eleven"

 
 
Nu håller vi ju oss enbart fokuserade på titlar som gjorts sedan 2021 och framåt, men om jag hade lättat på den regeln och låtit mig välja vilken tv-serie som helst ur både HBO Max och Discovery+ som nu finns tillgänglig hos Max... så hade "Station Eleven" utan tvekan blivit ett av mina främsta val.
 
Mackenzie Davis har varit lite av en favorit för mig sedan hennes tid i "Halt and Catch Fire" samt ett av de allra bästa "Black Mirror"-avsnitten. Och i den postapokalyptiska men samtidigt otroligt vackra dramaserien "Station Eleven", så är det hon som bär miniserien på sina axlar. Den kom dessutom bara ett drygt år efter vi alla hade levt igenom pandemiåret 2020 tillsammans och visade effektivt hur en alternativ framtid mycket väl hade kunnat se ut, om covid-19 hade haft en högre dödlighet. 
 

"The Last of Us"

 
 
Om "Station Eleven" håller sig väldigt nära vår egen verklighet, så lyckades den postapokalyptiska adaptionen av det populära tv-spelet "The Last of Us" skrämma upp oss tittare med en avsevärt mer hemsk potentiell framtid. Pedro Pascal och Bella Ramsey spelar en omaka duo som ska ta sig genom ett svampzombie-täckt Amerika, med förhoppningen om att hjälpa till i skapandet av ett vaccin som ska kunna rädda det lilla som är kvar av mänskligheten. 
 

"The Sympathizer"

 
 
Robert Downey Jr. axlar fyra olika biroller i berättelsen om en dubbelagent kallad "Kaptenen" från norra Vietnam under Vietnamkriget. Handlingen låter oss se hur Kaptenen först infiltrerar toppen av den sydvietnamesiska militären och därefter får chansen att fly till USA efter att ha börjat samarbeta med CIA.
 
Miniserien är dessutom regisserad av den grymma regissören Park Chan-Wook ("Old Boy", "The Handmaiden") och står verkligen ut ur mängden bland andra filmer och serier som täckt omständigheterna kring Vietnamkriget.
 

"The White Lotus"

 
 
Genom två lyxresor till Hawaii och Sicilien, så har vi tittare fått följa med två olika grupper på deras påkostade semestrar. Väl på plats har det i båda fallen skett tragiska dödsfall och många (ofta underhållande) kulturkrockar mellan gästerna och de anställda vid de olika resorterna.
 
Säsongerna har varit helt fristående från varandra, förutom faktumet att Jennifer Coolidge ("American Pie") har spelat samma rollfigur på semester båda gångerna. Något som resulterat i två raka och välförtjänta Emmyvinster i kategorin för bästa kvinnliga skådespelerska i en miniserie. 
 

"Tokyo Vice"

 
 
"Tokyo Vice" bygger på den delvis verklighetsbaserade berättelsen om den amerikanske brottsjournalisten Jake Adelstein. Under serien får vi se när han stack till Tokyo och blev den första utländske journalisten någonsin att få en anställning på någon av de största japanska nyhetstidningarna under 90-talet.

Snart börjar han täcka den japanska brottsligheten kring Yakuza-gängen i Tokyo, där han blir vän med både gängmedlemmar och poliser. Skådespelaren Ansel Elgort har lärt sig japanska flytande för rollen och seriens första avsnitt regisserades av Michael Mann ("Heat", "Collateral"). 
 
 
Vilka tv-serier har du sett på listan? Kommer du att ge några fler en chans? Kommentera gärna nedan!
| 24 maj 2024 14:30 |