Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 december 2017 | 21:15

De 9 största genombrotten på tv under 2017

Vilka nio skådespelare har, under 2017, gått från att ha varit i princip helt okända till att vara ett namn att räkna med på tv?
Inför julhelgen skrev jag en artikel i vilken jag rangordnade årets 120 bästa tv-serier, nu har det blivit dags att rangordna de nio största genombrotten på tv under 2017. 
 
Patrik har i två texter lyft fram årets starkaste skådespelarprestationer på tv, en för kvinnorna och en för männen. Här nedan kommer jag att presentera de nio största genombrotten på tv, från året som har varit. Med andra ord, året en skådespelare gick från att ha varit i princip helt okänd till att vara ett givet kort för film och tv-skapare framöver.
 

9.  Camila Mendes ("Riverdale")

 
 
Egentligen kan i princip vem som helst av de yngre skådespelarna från "Riverdale" ta en plats på den här listan.
 
Camila Mendes, som landade en av de tre huvudrollerna (Veronica Lodge), gör däremot sin skådespelardebut i serien. Det finns fortfarande en hel del att slipa på, men hon har onekligen slagit igenom stort med sin roll.
 

8. Jimmy Tatro ("American Vandal")

 
 
Den första säsongen av "American Vandal" har slagit många med häpnad. På min lista över årets 120 bästa tv-serier knep den, välförtjänt, en plats på topp 15.
 
Jimmy Tatro har visserligen redan slagit igenom på Youtube och spelat mot Channing Tatum och Jonah Hill i "22 Jump Street", på tv är det däremot årets prestation i "American Vandal" som är genombrottet. Han har även blivit nominerad i kategorin "bästa skådespelare i en tv-film eller miniserie" inför årets Critics Choice Awards för sin roll.
 

7. Julia Garner ("Ozark")

 
 
Ännu en serie som kvalade in högt på min årslista (plats 10), mycket tack vare Julia Garners grymma prestation. "Ozark" är dessutom en serie som jämförts med både "Breaking Bad" och "Bloodline", Netflix kommer garanterat att pusha hårdare för denna under kommande säsonger.
 
Hon har tidigare varit en del av kritikerhyllade "The Americans" och är därför kanske känd sedan tidigare för några av er, men hennes praktiskt taget bärande roll i "Ozark" kan mycket väl vara en väg in i kommande Emmy och Golden Globe-nomineringar.
 

6. Jessica Henwick ("Iron Fist")

 
 
Jessica Henwick har haft en roll i världens mest populära tv-serie, "Game of Thrones", i vilken hon spelade en av de minst omtyckta karaktärerna - en av Sandsnake-systrarna.
 
För min del är det ändå i "Iron Fist", och sedan även i "The Defenders", som hennes stora genombrott ligger. Trots att serierna i sig varit under all kritik har hennes rollkaraktär tagits väl emot. Det verkar dessutom som om hon och Misty Knight (från "Luke Cage") kommer att få en egen storyline tillsammans under kommande säsonger.
 

5. Cameron Britton ("Mindhunter")

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Wow, vilken strålande insats Cameron Britton lyckades att bränna av som seriemördaren Edmund Kemper, under första säsongen av "Mindhunter". 
 
Britton kan nog räkna med att få en hel del intressanta roller i fortsättningen med tanke på sin prestation i David Finchers lilla Netflix-pärla.
 

4. Iain Armitage ("Young Sheldon", "Big Little Lies")

 
 
Ian Armitage fyllde nio år i somras, redan i början av 2017 slog han igenom i "Big Little Lies" med en grym prestation mot flera storstjärnor, som Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Alexander Skarsgård.
 
Under hösten har han fått huvudrollen i sin egen tv-serie, "Young Sheldon". Vilket är spinoffserien till världens för tillfället största komediserie, "Big Bang Theory", i rollen som den unge Sheldon Cooper.
 
Det återstår minst sagt att se hur långt den här killen kan gå, som har hunnit åstadkomma allt detta under sitt första år som skådespelare.
 

3. Katherine Langford ("Tretton skäl varför")

 
 
Katherine Langford slog igenom i en av Netflix mest diskuterade och framgångsrika tv-serier från i år, "Tretton skäl varför".
 
Under den första säsongen spelade hon en av seriens huvudroller så väl att det ledde till en Golden Globe-nominering inför den kommande galan, som avgörs den första söndagen i januari.
 

2. Rachel Brosnahan ("The Marvelous Mrs. Maisel")

 
 
Utan tvekan en av mina favoritprestationer från 2017, Rachel Brosnahan är Mrs. Maisel. Det här är en fråga om perfekt casting. Jag är så glad att serien redan innan den första säsongen ens hade börjat spelas in så beställdes en andra på direkten.
 
Några av er känner säkert igen Brosnahan från sin vända i "House of Cards", men i "The Marvelous Mrs. Maisel" är det hon som ensam bär hela serien på sina axlar. Vilket även har gjort att Brosnahan har knipit en Golden Globe-nominering inför galan nästa söndag.
 

1. Frankie Shaw ("SMILF")

 
 
Årets största genombrott står givetvis Frankie Shaw för; hon har skrivit, regisserat, producerat och spelar huvudrollen i sin egna tv-serie, "SMILF". En serie som jag verkligen gillar och rekommenderar er alla att ge en chans.
 
Några av er kan ha sett henne i den första säsongen av "Mr. Robot", men annars är det årets "SMILF"-produktion - där hon varit en del av allt som serien skapare - som är hennes stora genombrott. Serien är dessutom en av Showtimes starkaste nya serier på länge, tittarmässigt, vilket innebar att de inte kunde göra annat än att beställa ytterligare en säsong av Shaws skapelse.
 
Givetvis har hon, precis som brons och silver-placeringarna på listan, också nominerats för sin skådespelarinsats inför Golden Globe-galan nästa söndag.
 

Läs också: De 120 bästa tv-serierna från 2017 rangordnade

 
Det var årets nio största genombrott på tv, enligt mig. Hur hade din lista sett ut om du fick lyfta fram några skådespelare som verkligen slog igenom under 2017? Kommentera gärna nedan!
| 25 december 2017 21:15 |