Serie

Skribent

Patrik Jonsson

7 december 2017 | 18:00

10 av årets bästa manliga tv-prestationer 2017

James Franco, Alexander Skarsgård och Paul Bettany stod för några av de bästa insatserna i 2017 års tv-serier.
I förra veckans artikel tog vi oss an de bästa kvinnliga tv-prestationerna 2017, därför har det nu blivit hög tid att kasta oss över männen!
 
Precis som förra veckan kommer jag här att plocka fram 10 av mina favoritprestationer från årets tv-utbud. Skillnaden är alltså att denna vecka handlar om tio av de bästa manliga prestationerna. Jag behöver förmodligen inte tillägga så mycket mer? Då kör vi!
 
Large 140c8f4103c3e53121d1fc70d190ca32 b c3 a4sta 20manliga 20marc 20maron
 

10. Marc Maron (som Sam Sylvia i "GLOW")

 
Netflix-serien "GLOW" tyckte jag var en av sommarens stora överraskningar. En serie med ett mycket starkt kvinnligt karaktärsgalleri, förra veckan hyllade jag till exempel Alison Brie. Här finns dock även en alldeles enastående manlig karaktär i form av den smått desperate och småsluskige Sam Sylvia. En rollfigur som Marc Maron verkligen sätter färg och fason på. Riktigt roligt att få se Maron i en större och mer bärande roll, karln har ju onekligen stor talang. Påminner mig lite om underbare Dennis Farina (må du vila i frid).
 
Large 140c8f4103c3e53121d1fc70d190ca32 b c3 a4sta 20manliga 20grillo
 

9. Frank Grillo (som Alvey Kulina i "Kingdom")

 
Nu då den fullkomligt fantastiska tv-serien "Kingdom" har rundat av är det hög tid att ge Frank Grillo all den cred han så innerligt förtjänar. I tre enastående säsonger har han fullständigt krossat som den problemfyllde gymägaren Alvey Kulina. Grillo har aldrig varit bättre, han har aldrig tilldelats en sådan här pass stark roll tidigare, jag hoppas verkligen det på allvar lossnar för honom efter detta. Nu om någonsin borde hans talang upptäckas.
 
Large 140c8f4103c3e53121d1fc70d190ca32 b c3 a4sta 20manliga 20paul 20bettany
 

8. Paul Bettany (som Ted Kaczynski i "Manhunt: The Unabomber")

 
Lite verklighetsbaserat ska det också bli och detta i form av den mycket spännande thrillerserien "Manhunt: The Unabomber". Nu har jag hört talas om en kommande film med Viggo Mortensen som också ska kretsa kring just Unabombaren. Viggo i all ära; men han lär få det svårt. Varför? Det lär inte bli det lättaste att leva upp till Bettanys fullständigt lysande insats, jag tror tamejf-n de inte kunde hittat en bättre Ted Kaczynski. Bettany lär bli uppmärksammad på vinterns prisgalor, annars är något riktigt galet.
 
Large 140c8f4103c3e53121d1fc70d190ca32 b c3 a4sta 20manliga 20james 20franco
 

7. James Franco (som Frankie och Vincent Martino i "The Deuce")

 
Då skaparna av "The Wire" i år gör storstilad comeback med dramaserien "The Deuce" gör de detta med besked! Inte nog med att jag älskar Maggie Gyllenhaals insats, här kommer alltså ännu en, egentligen två, från samma serie. Varför jag säger två beror alltså på att i "The Deuce" gör Franco en dubbelroll där han spelar de båda tvillingbröderna Frankie och Vincent Martino, bara en sådan sak. Franco gör detta riktigt stark och förtjänar därför tveklöst att nämnas i denna lilla lista av ros!
 
Large 140c8f4103c3e53121d1fc70d190ca32 b c3 a4sta 20manliga 20samuel 20roukin
 

6. Samuel Roukin (som Lt. John Simcoe i "Turn: Washington Spies")

 
Ännu en tv-serie som faktiskt rundades av nu i somras, innan den lämnar oss vill jag dock ta tillfället i akt och ösa några hinkar ros över den ack så underbara Roukin. En skådespelare som verkligen har förgyllt min tillvaro de senaste åren med sin störtsköna insats som den vedervärdige, slemmige och skoningslöse John Simcoe. Helt klart en av de absolut bästa "badguys" de senaste åren, kudos! Och jag hoppas vi snart ses igen.
 
 

5. Evan Peters (som Kai Anderson i "American Horror Story: Cult")

 
"American Horror Story" är verkligen en tv-serie som ofta lyckas krama talangen ur de flesta skådespelare. Under sju år har den fullständigt kramat musten ur Evan Peters, trots detta står karln rakt upp och levererar stordåd i säsong efter säsong. Snacka om outtömlig på talang. Rollfiguren Kai Anderson är inte endast underhållande och engagerande, samtidigt är han även tragisk och inte minst skrämmande. En roll som Peters kan bemästra med yttersta finess!
 
 

4. Cameron Britton (som Edmund Kemper i "Mindhunter")

 
Apropå skrämmande, i rollen som seriemördaren Ed "The Co-ed Killer" Kemper i "Mindhunter" gjorde sannerligen Cameron Britton stordåd. Att kunna spela så kylig, kall och obehaglig, samtidigt som att ge sken av att vara en riktigt trevlig helylles människa kan inte ha varit det allra lättaste. Att dessutom få mig och garanterat tusentals fler att köpa det med hull och hår? Mästerligt!
 
 

3. Alexander Skarsgård (som Perry Wright i "Big Little Lies")

 
Självklart ska vi även ha lite svenskt på den här listan, nej jag är absolut inte jävig, Alexander har definitivt gjort sig förtjänt av den här platsen. Emmy-vinnare och allt. Jag har alltid gillat Alexander Skarsgård (hela hans tjocka släkt för den delen) men i "Big Little Lies" fick han så äntligen visa på stordåd. Vilken sjukt skicklig och stark insats, han knockade nog de flesta av stolen och detta med all rätt. Efter detta lär Alexander Skarsgård vara ett namn att räkna med, på allvar! Stolt svensk är jag, mycket stolt.
 
Large 140c8f4103c3e53121d1fc70d190ca32 b c3 a4sta 20manliga 20gleeson 20  20treadaway
 

1. Brendan Gleeson och Harry Treadaway (som Bill Hodges respektive Brady Hartsfield i "Mr. Mercedes")

 
Japp, you guessed it! Även denna vecka är alltså förstaplatsen delad. Vilket ju passar alldeles utmärkt då både den manliga och kvinnliga listan blir utförda på exakt samma sätt. Nu var det dock naturligtvis inte därför jag valde att dela första platsen, det var helt sonika omöjligt att hålla dessa härliga herrar isär. De är precis lika briljanta! Rollerna Gleeson och Treadaway gör är egentligen ganska olika varandra i denna isande katt-och-råtta-lek, vilket gör det hela ännu intressantare. Att lyckas casta två så pass perfekta skådisar i samma tv-serie är enastående bara det. Två mycket värdiga "förstaplatsare", två insatser man i tv-historien sent ska glömma!

Återigen vill jag poängtera att, trots att detta var hela tio stycken exempel på starka tv-prestationer, finns det garanterat massor jag utelämnat. Vilken eller vilka tv-prestationer tycker ni själva har varit årets absolut bästa, hur skulle er lista se ut? Prata gärna av er här nedan!
| 7 december 2017 18:00 |