Serie

Skribent

Patrik Jonsson

30 november 2017 | 19:00

10 av årets bästa kvinnliga tv-prestationer 2017

Nu klampar vi in i årets allra sista månad. Det är hög tid att börja summera tv-året 2017, då vi upptäckte serier som "Feud", "Big Little Lies" och "The Handmaid's Tale".
Innan vi börjar summera själva tv-serierna ska vi ta oss en närmare titt på skådespelarna. Vi får ju inte glömma de människor som gjutit liv och glöd i alla karaktärer och gjort oss sällskap där i tv-sofforna under året som gått.

Okej, alla var väl att ta i, men 20 stycken hade jag tänkt att vi skulle hinna med. 20 av de allra vassaste insatserna. Tio kvinnor och tio män, damerna först givetvis! (Nästa vecka betar vi av männen.)
 
Large 9f1cf35d399bd47556c17e36cb3fb44d mackenzie
 

10. Mackenzie Davis (som Cameron Howe i "Halt and Catch Fire")

 
I höstas gick AMC:s smått underbara 80-talsserie "Halt and Catch Fire" i graven. Minnet av den lever dock kvar, inte minst minns jag Mackenzie Davis fantastiska prestation som datorfreaket Cameron Howe. I fyra säsonger höll hon fanan mycket högt och detta inte minst i seriens avslutande tillika fjärde säsong.
 
 

9. Nadia Alexander (som Phoebe i "The Sinner")

 
USA Networks miniserie "The Sinner" slog ned med dunder och brak under sensommaren. En thrillerserie som verkligen överraskade och detta inte minst på skådespelarfronten. Både Bill Pullman och Jessica Biel i huvudrollerna imponerar stort, men jag tycker nog ändå att det är Nadia Alexander i rollen som Coras (Biel) dödssjuka lillasyster som drar det längsta strået.
 
Large 8c19665774916a7280e0eddaae992cdd alison brie glow
 

8. Alison Brie (som Ruth Wilder i "GLOW")

 
Egentligen är Netflix komediserie "GLOW" fullständigt packad med starka skådespelarinsatser, jag kan dock inte "nominera" hela ensemblen. Jag tycker dock att Alison Brie, i huvudrollen som den något förvirrade och otursförföljda skådespelerskan (senare fribrotterskan) Ruth Wilder, gör en riktigt minnesvärd, stark och framförallt underhållande insats. Helt klart en av tv-årets härligaste insatser!
 
 

7. Reese Witherspoon (som Madeline Martha Mackenzie i "Big Little Lies")

 
Snart börjar jag låta som en gammal upphakad skiva, men vad ska man göra då året bjudit på så många "ensemblestarka" tv-serier? Med detta sagt är även "Big Little Lies" knökfull med fullkomligt lysande skådespelare. Efter mycket om och men valde jag dock slutligen ut Witherspoon då jag tycker att hennes insats är lite, lite vassare än hennes motspelares. Men all heder till Kidman, Woodley, Kravitz och Dern!
 
 

6. Ellen Barkin (som "Smurf" i "Animal Kingdom")

 
Även ifjol hade jag med Ellen Barkin och hennes Smurf bland de starkaste skådespelarinsatserna. Det hindrar dock inte mig från att göra en liten repris. Så länge även Barkin repriserar sin enorma talang i avsnitt efter avsnitt kan jag inget annat göra än att inkludera henne i dessa hyllningslistor. Hon är kort och gott fenomenal, definitivt en av de senaste årens mest minnesvärda insatser.
 
 

5. Sarah Paulson (som Ally Mayfair-Richards i "American Horror Story: Cult")

 
Hon har varit alldeles strålande i samtliga säsonger av Ryan Murphys bisarra rysarserie "American Horror Story". Sjunde säsongen, kallad "Cult", är knappast något undantag. Sarah Paulson går från klarhet till klarhet och har blivit en av mina absoluta favoritskådespelerskor. I rollen som den paranoida Ally, som dessutom lider av diverse fobier, visar Paulson återigen var skåpet ska stå!
 
Large 7d725cdb79ffa647d9ad9e598808a0cb maggie deuce
 

4. Maggie Gyllenhaal (som Eileen "Candy" Merrell i "The Deuce")

 
Att Maggie Gyllenhaal skulle imponera i HBO:s nya storsatsning "The Deuce" var det väl ingen som på förhand tvekade på? Serien är dessutom skapad av herrarna bakom fenomenet "The Wire", här snackar vi till råga på allt om en mycket tacksam karaktär att sätta liv i. Mycket goda förutsättningar? Absolut. Men för den sakens skull kan jag dock inte ignorera hur jäkla bra Gyllenhaal faktiskt är, hon är helt enastående. Efter att ha spenderat några veckor med Candy kan jag helt enkelt inte längre se någon annan än just Gyllenhaal i rollen.
 
Large 7d725cdb79ffa647d9ad9e598808a0cb offred
 

3. Elisabeth Moss (som Offred i "The Handmaid's Tale")

 
En av mina absoluta favoriter bland skådespelarinsatserna detta tv-år är onekligen Elisabeth Moss helt fantastiska resa med utsatta Offred, i Hulus dystopiska framtidsserie "The Handmaids Tale". Moss har storspelat tidigare, här kan bland annat nämnas "Mad Men" och "Top of the Lake". Jag tycker dock inte, trots detta starka CV, att dessa roller ens kommer i närheten av det hon levererar i "The Handmaids Tale". Elisabeth Moss är Offred och hon gör det så jäkla bra.
 
Large 7d725cdb79ffa647d9ad9e598808a0cb feudbild
 

1. Jessica Lange & Susan Sarandon (som Joan Crawford respektive Bette Davis i "Feud")

 
Japp, förstaplatsen är delad! Jag kunde helt enkelt inte skilja dessa tu från varandra. Jag anser att Jessica Lange och Susan Sarandon levererar exakt lika mycket delar karisma, briljans och magi. Att man får äran att bevittna två så pass starka insatser i en och samma serie är nästan overkligt, men det får man sannerligen i "Feud". Ryan Murphy ("American Horror Story") igen förresten, han är verkligen en kille som lyckas locka till sig stora talanger.

Där har ni, enligt mig, årets starkast lysande stjärnor bland kvinnorna. Nu var dock detta endast tio stycken insatser från årets tv-serier. Ni saknar säkert en massa personliga favoriter, vilken eller vilka? Språka gärna av er här nedan.
| 30 november 2017 19:00 |