Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 november 2017 | 22:00

De 3 sakerna jag gillade mest i den första säsongen av "The Punisher"

Det jag gillade mest med den första säsongen av "The Punisher", verkar vara samma saker som övertygat andra kritiker om dess brister.
Nu på fredag (den 17 november) har nästa Marvelserie premiär hos Netflix. "The Punisher" blir den sjätte installationen i det utökade Marvel-universumet hos Netflix, där de två senaste försöken ("Iron Fist" och "The Defenders") inte riktigt levt upp till publikens förväntningar.
 
Sedan i måndags har det varit fritt fram för de internationella medierna att säga sitt om "The Punisher" inför premiären - och kritikerna är minst sagt delade i sina omdömmen. Inför premiären har serien näst sämst betyg av alla Marvel/Netflix-serier hos RottenTomatoes, där bara "Iron Fist" har ett lägre sammantaget betyg.
 
Personligen älskade jag den första säsongen av "The Punisher", den ligger där uppe i topp med "Daredevils" båda säsonger. När jag pratat med kollegor i branschen, som också har fått se hela säsongen i förväg, har det visat sig att det jag gillat mest är det som dragit ned helhetsintrycket för andra.
 
Utan att spoila några direkta händelser ur säsongen tänkte jag därför dela med mig av vad jag gillade mest med "The Punisher" - för att förbereda de potentiella hatarna på vad Jon Bernthal har att erbjuda.
 

1. (Nästan) ingen koppling till andra Marvel-serier

 
 
Faktumet att "Daredevil", "Jessica Jones", "Luke Cage" och "Iron Fist" på ett eller annat sätt alla hängt ihop visat sig vara lite omständigt. Det blir nämligen problem när en serie som "Iron Fist" dyker upp. Ska man orka ta sig igenom 13 timmars tråkserie bara för att inte missa något som kan berika upplevelsen av en kommande säsong av en annan (för min del: "Daredevil")?
 
Nej, det blir inte helt optimalt - men så ser det helt enkelt ut med världbyggande av det här slaget. När det kommer till "The Punisher" så kan jag däremot med glädje försäkra; att du behöver inte ha sett någon Marvelserie alls i förväg, för att kunna hänga med på vad som händer.
 
Även om säsong två av "Daredevil" såklart inte skadar, då det är i den Jon Bernthals karaktär först introduceras. Deborah Ann Woll ("Daredevil") dyker upp som Karen Page, vilket avslöjats i både trailers och foton inför säsongen, men det är allt. Utöver detta är "The Punisher" i stort sett en fristående säsong, något som händer vid sidan av alla superhjälteproblem som de andra Marvel-serierna får ta hand om.
 

2. Jon Bernthal är mer Frank Castle än "The Punisher"

 
 
Det kommer onekligen att dödas fler människor, på mer brutala sätt, än i någon annan Marvel/Netflix-serie hittills. Det här är trots allt en tv-serie som heter "The Punisher", och en snubbe med en dödskalle målad på bröstet som dess huvudkaraktär. Eller, det är i alla fall vad de flesta lär tro när första avsnittet av serien börjar att rulla. 
 
Istället för nonstop-action i 13 timmar får vi spendera en hel del tid med Frank Castle, mannen bakom "The Punisher", där många av timmarna spenderas med karaktären David Lieberman (Ebon Moss-Bachrach). Samspelet mellan de båda karaktärerna, höll mig mer underhållen än vad alla andra Marvel-seriers lyckats med innan - genom att de bara pratade med varandra.
 
När Frank Castle väl behöver använda sina hämnd-färdigheter, som "The Punisher", och avsluta liv omkring sig som om han sprang omkring och jagade flugor med flugsmälla - känns actionsekvenserna efterlängtade och befogade. Jag upplever med andra ord inte de många långsamma bitarna som något dåligt.
 

3. Inga superskurkar, superhjältar eller superkrafter - bara superbra! 

 
Large 034ffb5f026ddb903b69e16b87c819ce punish3
 
För att särskilja sig ytterligare från de tidigare Marvel/Netflix-serierna, som alla på ett eller annat sätt har något övernaturligt/superkraftaktigt glimmer över sig, handlar "The Punisher" om något helt annat - serien är mer jordnära. Ett starkt, och genomgående, tema under säsongen är posttraumatisk stress och hur den amerikanska regeringen behandlar sina krigsveteraner.
 
Seriens skurk, eller skurkar (beroende på hur man räknar) är inte mer än vanliga människor - med en annan syn på vad som är viktigt i livet än Frank Castle. Men, som vi redan vet från hans tid i "Daredevil", så kommer "The Punisher" inte att sluta att hämnas förrän alla som var inblandade i hans familjs död - själva är döda. Drivkraften är inte att rädda världen, eller New York heller för den delen, utan bara att de (enligt Frank) onda människorna ska rensas ut.
 
För egen del tycker jag att den första säsongen av "The Punisher" är en frisk Marvel-fläkt i ett New York-universum som på förhand hade börjat kännas lite väl trångt. Det återstår att se huruvida serien tas väl emot eller inte - jag hoppas att ni går in med rätt förhoppningar och blir nöjda!
 
 

Läs också: Nya bilder får kommande "Luke Cage" och "Iron Fist" att se bättre ut

 
Är du peppad på att ge "The Punisher" en chans under helgen? Kommentera gärna nedan!
| 15 november 2017 22:00 |