The Punisher 2017-

The Punisher poster

Synopsis

Efter att hans familj har mördats måste Frank Castle bearbeta traumat, samtidigt som folk är ute efter honom. I den kriminella världen blir han känd som medborgargardet The Punisher.
Ditt betyg
3.7 av 97 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Jonsson

18 november 2017 | 10:00

En blytung resa genom ett nästan totalt mörker

Netflix tappning av "The Punisher" är en mycket snygg och påkostad produktion som doftar av både hög ambition och en genuin vilja att göra någonting riktigt minnesvärt. I en hel del aspekter lyckas man rätt så bra, det håller dessvärre inte hela vägen. En väg som många gånger känns väldigt lång, för lång. Tungt och mörkt är det dock, väldigt tungt och mörkt, det passar däremot alldeles utmärkt!
Den skoningslöse anti-hjälten Frank "The Punisher" Castle (Jon Bernthal) är tillbaka och denna gång läggs mycket av fokusen på hans förflutna inom armén, som marinsoldat. En hård och minst sagt komplicerad tid, som med sina många spöken sakta nästlar sig tillbaka in i hans liv. Som om inte det vore nog har Castle fullt upp med att sörja sin nyligen mördade familj. En händelse som förvandlat honom till den mörke och nästintill likgiltige figur han är idag.

Vi får i denna tappning ta del av mycket information om vem Castle egentligen är. Vad han gått igenom, vart han fått sina minst sagt dödliga färdigheter ifrån och så vidare. Vi får kort och gott en klarare helhetsbild av alter egot The Punisher, Straffaren, främst får vi dock lära känna människan Frank Castle mer in på djupet.

Att en tv-serie som bygger på den våldsamma och mörka Marvel-karaktären inte skulle vara någon solskenshistoria var det väl knappast någon som förväntade sig. Netflix vision är med detta sagt absolut inte något undantag, detta är till och med mörkare än deras "Daredevil". "The Punisher" bjuder dock ändå på överraskande mycket drama och dess våld är inte alls så mycket och överdrivet som man på förhand kanske hade förväntat sig.

Castle är dessutom en till synes mycket mer sårbar och bräcklig människa än vad vi någonsin tidigare upplevt honom som. Detta både på gott och ont. Missförstå mig inte: serien är våldsam och emellanåt riktigt brutal, och att man försökt göra den lite mer jordnära uppskattas oerhört. Jag tycker dock ändå de gjort Castle/The Punisher lite för svag och lite för snäll.

All den action, med våld och andra hemskheter inkluderat, som "The Punisher" ändå bjuder på är riktigt snyggt. Att "The Punisher" är en påkostad och välgjord actionserie är inte mycket att orda om. Några avsnitt in i serien upplever jag dock att en del av actioninslagen börjar bli lite tradiga. De må vara hur snygga och välproducerade som helst, men de tar liksom inte på mig längre, något som de förmodligen borde göra.

Jag känner exakt likadant inför de mer emotionella och dramatiska delarna. Till en början fungerar de riktigt bra och framförallt upplevs de som sagt rätt så oväntade i en så pass hårdnackad serie som "The Punisher". De skänker serien en tyngd och ett djup som gör att man bryr sig mer om karaktärerna, inte minst Frank Castle förstås. Eller som åtminstone gör att man kan förstå karaktärerna och deras handlingar bättre. Jag får en känsla av både eftertänksamhet och kontroll. Efter några avsnitt förvandlas dock denna känsla till en slags frustration. Jag drabbas nämligen av det där behovet att liksom vilja resa mig upp, gå fram och sparka serien i arslet, be den sätta fart någon j-kla gång!
 
Nu tror jag mig faktiskt veta vad detta beror på. "The Punisher" är alldeles för lång, tretton avsnitt är på tok för mycket för den här historien. Under tretton avsnitt hann jag dessvärre bli uttråkad på både actionbitarna, dramatiken och på handlingen över huvudtaget.

Tio avsnitt hade varit mer än tillräckligt. Sex till åtta avsnitt hade varit perfekt. Det hade gjort allt så mycket mer tajt och intensivt. Gynnat seriens tempo, faktiskt både det mer långsamma och det ack så explosiva, det sistnämnda är ju lite av "The Punishers" signum. Tyvärr så har man i denna version (likt åtskilliga andra versioner av "The Punisher") inte riktigt tagit till sig av uttrycket "less is more". Lite synd, då detta faktiskt hade kunnat resulterat i att "The Punisher" blivit ett litet mästerverk, så pass stor potential såg jag.

Nu finns det säkerligen en massa människor som tycker precis tvärtom, som bara vill ha mer, som med nöje enkelt skulle svälja hundra avsnitt. Är det samma våld, mörker, action och drama varvat med varandra om och om igen man suktar efter? Då säger jag bara bon appetit!

Själv kliver jag dock upp ur tv-soffan och lämnar mitt bingetittande lite övermätt. Det hela blir lite väl utdraget för min egen del. Återigen vill jag dock understryka att "The Punisher" annars är en riktigt snygg serie, välspelad är den också. Jon Bernthal är för jäkla härlig som Castle, detta visste ju dock många av oss redan sen andra säsongen av "Daredevil". Den bäste Frank Castle hittills? Det tycker jag. Att "The Punisher" är flera ton tung och flera hinkar blodig passar serien givetvis också, detta är verkligen Charles Bronson ("Death Wish") deluxe!

I slutändan ger jag denna mörka, explosiva, dramatiska men tyvärr även smått ojämna serie en stabil trea. Det kanske kan anses aningen snålt, men för att nå högre höjder måste en produktion påverka mig mer, etsa sig fast i mitt huvud. Jag är nämligen rädd att jag ganska snart kommer att glömma "The Punisher". Blir det en andra säsong finns dock en enorm potential att plocka upp, borsta av och ta reda på. Låt oss alla nu hoppas på att de verkligen gör detta. Då kan"The Punisher" bli hur bra som helst!
| 18 november 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Har sett den här serien så många gånger att den här blivit min Sov- serie.🙃 Jag kan alltså inte somn utan Frank Castle's trygga stämma . Och säkert är att Jon Bernthal ÄR Frank Castle. Han är stor, stark och stenhård och jag hade helt missat att han fanns men ska rätta till det genast. ☆
Läs mer
4
Marvelserier generellt brukar inte inte vara så djupgående. Men här lyckas de göra en mörk och djup resa i karaktären Frank Castel. Det är möjligt att serien uppfattas som lång, men hade det gått ut över karaktärernas samspel( som är superb) . Så hade den varit en i mängden... Det är den inte nu. John B. Bästa prestation hittills.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu