Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

29 december 2020 | 17:30

De 15 bästa nya tv-serierna från 2020

Efter att ha sett över 100 nya tv-serier från 2020, så har vi kokat ned det till de 15 bästa. Vilka nya 2020-serier är dina egna favoriter?
Det konstiga corona-året 2020 börjar äntligen lida mot sitt slut. På filmfronten har biograferna ekat tomma under stora delar av året, medan det på tv-sidan har pumpats ut fler nya tv-serier än någonsin förr. 
 
Här nedan har vi därför satt ihop en lista med de 15 bästa nya tv-serierna som året har bjudit oss på. Listan är uppdelad i två delar, där topp 5 har röstats fram av MovieZines redaktion - och de resterande 10 titlarna har plockats ut av vår tv-redaktör Jonatan Blomberg, som har hunnit plöja över 100 nya tv-serier under året.
 
För att få vara med på listan så är det två kriterier som behöver uppfyllas:
 
1. Serien ska ha släppt sin första säsong i Sverige under 2020.
2. Samtliga avsnitt ska ha setts av säsongen.
 
Listor av det här slaget kan givetvis alltid sticka i ögonen på någon som känner att ens egna favoriter hamnar utanför, eller att ens egna "värsta" tv-upplevelser plötsligt hyllas. Det bästa är att det finns så otroligt mycket nytt, så om du inte håller med - dela gärna med dig av din egen topplista i kommentarerna nedan!
 

Topp 5 - enligt MovieZines redaktion:

 
Elva skribenter och recensenter från MovieZines redaktion har röstat fram sina favoriter bland årets bästa nya tv-serier.
 

5. "Björnstad" (HBO Nordic)

 
 
En fiktiv hockeystad imploderar under vikten av händelserna vid en hemmafest hos ett av lagets viktigaste spelare. Peter Grönlunds ("Tjuvheder", "Goliat") och Anders Weidemanns ("Interrogation", "30 grader i februari") adaption av Fredrik Backmans hyllade bok med samma namn hamnade i topp över årets bästa svenska tv-serier, så det är väl inte mer än rätt att det blir den här listans enda svenska titel. 
 

4. "The Plot Against America" (HBO Nordic)

 
 
David Simon, skaparen bakom serier som "The Wire", "The Duece", "Show Me a Hero" och "Generation Kill", släppte under året ännu en fantastiskt välskriven miniserie. I "The Plot Against America" får vi se hur annorlunda den amerikanska historien hade kunnat se ut om Franklin D. Roosevelt hade förlorat presidentvalet 1940 mot Charles Lindbergh. En otroligt välskriven, skådespelad och tankeväckande berättelse på alla sätt.
 

3. "I May Destroy You" (HBO Nordic)

 
 
Michaela Coel ("Chewing Gum", Black Earth Rising"), som både har skrivit manus och spelar huvudrollen, har skapat ett av årets starkaste och mest provocerande berättelser om sexuellt samtycke. Efter att någon spetsar hennes karaktärs drink med en våldtäktsdrog så förändras hennes liv totalt... vilket beskrivs på ett modigt och ovanligt ärligt sätt. Skådespelet är obekvämt bra och manuset är utmanande på ett sätt som utan tvekan kommer att få folk att antingen hata eller älska serien, men hos vår redaktion så gick "I May Destroy You" i alla fall hem.
 

2. "I Know This Much is True" (HBO Nordic)

 
 
"I Know This Much is True" handlar om tvillingbröderna Dominick och Thomas Birdsey. Thomas lider av paranoida vanföreställningar och behöver tas om hand av sin bror, vars eget liv kollapsar av tyngden från det enorma ansvar som hans kärlek tvingar på honom.
 
Serien är skapad av regissören och manusförfattaren Derek Cianfrance ("Blue Valentine", "Fyren mellan haven"), men det är utan tvekan Mark "Hulken" Ruffalos utsökta skådespel som lyfter serien till nästa nivå. Ruffalo spelar nämligen båda huvudrollerna, vilket välförtjänt resulterade i en Emmy-vinst för bästa skådespel i höstas.
 

1. "The Queen's Gambit" (Netflix)

 
 
Det känns nästan overkligt att "The Queen's Gambit" har fått sitt enorma genomslag, en serie om schack där mycket av dess framgång hänger på hur duktig huvudrollsinnehavaren Anya Taylor-Joy är på att stirra rakt in i kameran. Lyckligtvis visar det sig att hon är fullständigt oemotståndlig på det - och backas dessutom upp av ett alldeles lysande manus och lika vackert foto. Om du inte har givit miniserien en chans ännu, så är det utan tvekan dags att göra det nu.
 

10 ytterligare tv-serier handplockade av MovieZines tv-redaktör:

 
"Tiger King: Mord, kaos och galenskap" hamnar precis utanför toppen.
 
Jag har i vanlig ordning troligtvis hunnit klämma in fler serier än vad som anses vara normalt på ett och samma år - och även för mig finns det fortfarande många nya tv-serier som inte har hunnits med under 2020. Även om jag personligen kanske inte hade rankat årets topp 5 exakt enligt ovan, så tycker jag ändå att redaktionen har haft en lysande smak bland titlarna man faktiskt såg under året.
 
Här nedan har jag lyft fram tio ytterligare helt nya tv-serier, som förtjänar att lyftas fram som några av årets bästa. För sakens skulle vill jag även nämna att om redaktionen hade fått välja så hade "Tiger King" knipit sjätteplatsen efter "Björnstad", men den hamnar utanför min egen topp 15 och finns därför inte med bland titlarna här nedanför.
 

"Dave" (HBO Nordic)

 
 
"Dave" är tv-serien som följer den aspirerande rapparen Dave "Lil Dicky" Burd i början av hans karriär som rappare. En oväntat underhållande tv-serie, löst baserad på den verklige rapparen med samma namn - som även spelar huvudrollen som sig själv. Om du gillar tv-serier som "Atlanta" eller svenska "Måste gitt - serien", så kommer definitivt "Dave" att fall dig i smaken.
 

"Dispatches from Elsewhere" (Amazon Prime)

 
 
Jason Segel ("How I Met Your Mother") har skapat en av årets allra bästa nya tv-serier - och ingen verkar ens ha hört talas om den. Här har vi en titel som liksom uppfyller hela funktionen av den här typen av årskrönikor där jag som "experten" ska tipsa om det bästa som året haft att erbjuda.
 
"Dispatches from Elsewhere" hade nämligen premiär redan i februari och det var inte förrän i december som jag själv tog mig tiden att se den, för att se till att jag inte hade missat något som förtjänade en plats på den här listan. Serien är som en kombination av "Lodge 49", "Legion" och "The OA", vilket innebär att den inte "är för alla"... men för er som gillar den här typen av serier, så kommer den underhållade början och helt otroliga avslutningen på säsongen att få dig att googla och läsa intervjuer med seriens skapare efteråt.
 
Jag vet, jag har inte sagt ett ord om handlingen. Om du ger serien en chans så kommer du att förstå varför inom typ fem minuter, när "Dispatches from Elsewhere" tar hand om det åt mig.
 

"Gangs of London" (C More)

 
 
Manuset till "Gangs of London" må vara fullt av klassiska och typiska maffia/gangster/gäng-vändningar, men det råder ingen tvekan om att serien samtidigt är den överlägset mest imponerande actionserien som har släppts under 2020. Skaparen Gareth Evans ligger sedan tidigare även bakom de hyllade "The Raid"-filmerna och har nu lyckats baka in sitt megasnygga ultravåld i tv-formatet... det är bara att tacka och ta emot.
 

"Industry" (HBO Nordic)

 
 
Tänk dig en blandning av "Succession", "Euphoria" och "The Wolf of Wall Street"... fast i London - då har du den första säsongen av "Industry". Handlingen utspelar sig på Pierpoint & Co, en av Londons främsta investmentbanker, där ett gäng nyexade tjugoplussare slåss om att knipa de få tillsvidareanställningarna som erbjuds efter deras provanställningars slut.
 

"Normala människor" (SVT/HBO Nordic)

 
 
Den irländska kärlekshistorien, baserad på författaren Sally Rooneys bok "Normal People", förtrollade nästan alla som gav den välskrivna och fint agerade tv-serien en chans tidigare under våren.
 
Marianne och Connell kommer från samma lilla ort i Irland, där de även gick på samma skola. En liten hemlig romans inleds. Marianne är inte särskilt populär men kommer från en otroligt rik familj medan Connell är raka motsatsen. Det hemliga paret har något väldigt speciellt tillsammans, men det här allt annat än en "lycklig" historia... det känns snarare som en ovanligt verklighetstrogen kärlekshistoria.
 

"Ted Lasso" (Apple TV+)

 
 
Det här är tv-serien som vi alla verkligen behövde i år. En serie om en verkligt god människa, full av optimism och hopp. "Ted Lasso" handlar om tränaren för ett amerikanskt fotbollslag, som plötsligt blir anlitad av en Premiere League-klubb... trots att han inte ens kan reglerna för sporten han själv kallar för "soccer". Upplägget låter som ett recept på mellanmjök med dåliga skämt som extra krydda, men med sin extremt välgjorda säsong så har "Ted Lasso" lyckats charma sin väg rakt in i alla tittares hjärtan.
 

"The Eddy" (Netflix)

 
 
"The Eddy" följer ett gäng turbulenta händelserna kring jazzklubb i Paris, som ägs av en amerikansk (och deprimerad) jazzpianist, förträffligt skådespelad av André Holland. Det här är utan tvekan en serie som kommer att uppskattas bättre om du nu råkar vara ett jazz-fan, men det finns ändå mycket gott att hämta här även om du nu inte är det. De två första avsnitten är regisserade av den Oscarsvinnande regissören Damien Chazelle ("Whiplash", "La La Land") och påminner om en slags blandning av hans egna långfilm "Whiplash" och David Simon-serien "Treme" - fast i Frankrike då.
 

"The Last Dance" (Netflix)

 
 
"The Last Dance" berättar historien om en av världens största idrottsmän genom tiderna, Michael Jordan. Namnet på serien kommer ifrån vad laget själv kallade den sista NBA-säsongen då Chicago Bulls hade kvar det lag som hade dominerat den amerikanska basketligan under praktiskt taget hela 90-talet. Serien fokuserar däremot inte enbart på den sista säsongen och även om Jordan givetvis är den stora stjärnan, så får vi även följa resten av laget och dess historia.
 
Något säger mig att jag inte var den enda i år som försökte undvika "spoilers" kring exakt hur "The Last Dance" faktiskt slutade där under 90-talet... men även om man visste exakt vad som skulle hända, så går det inte att förneka hur välklippt och effektivt berättad hela den här dokumentärenserien är. 
 

"The Mandalorian" (Disney+)

 
 
Okej, många räknar kanske "The Mandalorian" som en 2019-serie... men här i Sverige var det faktiskt inte förrän nu under 2020 som vi kunde (lagligt) börja ta del av den första live action-serien i "Star Wars" utökade universum.
 
Den första säsongen var visserligen en aning mer ojämn än den andra, fast nu med den andra så det råder verkligen ingen tvekan om att "The Mandalorian" har blivit världens nya "Game of Thrones"-gigant till tv-serie. Både när det kommer till hur pass påkostad hela produktionen är, men även faktumet att det är en av få serier där folk kastar sig över det senaste avsnittet i hopp om att undvika spoilers. 
 

"The Third Day" (HBO Nordic)

 
 
Jude Law dök även upp i "The New Pope" tidigare i år, men det var onekligen hans enastående insats i den helgalna HBO-serien "The Third Day" som golvade mig mest under det gångna året. MovieZine-skribenten Patrik Linderholm skrev även en fin krönika om hur "årets bästa tv-event gick obemärkt förbi", där han på ett bra sätt beskriver den imponerande mellanakten som utspelade sig i realtid (under tolv timmar) där vi kunde se Law plågas.
 

För den som vill fortsätta att beta av grymma 2020-serier:

 
"Perry Mason" släpptes hos HBO Nordic i somras.
 
Eftersom den här typen av listor är en massa allmänt tyckande så finns det givetvis otroligt många fler serier som också förtjänar att lyftas fram. Om du nu mot förmodan redan har hunnit beta av alla femton 2020-serier här ovan, så följer därför en lista på ett gäng ytterligare tv-serier som också förtjänar en chans.
 
"22 juli" (SVT Play), "A Teacher" (HBO Nordic), "Away" (Netflix), "Devs" (HBO Nordic), "Defending Jacob" (Apple TV+), "Central Park" (Apple TV+), "Cursed" (Netflix), "Evil" (Comhem Play+), "Familjen Bridgerton" (Netflix), "Feeling Good" (Netflix), "For Life" (Viaplay), "Home Before Dark" (Apple TV+), "Kalifat" (SVT Play), "Hunters" (Amazon Prime), "I'll be Gone in the Dark" (HBO Nordic), "Interrogation" (C More), "Jakten på en mördare" (SVT Play), "Little Voice" (Apple TV+), "Lovecraft Country" (HBO Nordic), "Mrs. America", "Mysthic Quest: Raven's Banquet" (Apple TV+), (HBO Nordic), "PEN15" (Comhem Play+), "Perry Mason" (HBO Nordic),"Raised by Wolves" (HBO Nordic), "Ratched" (Netflix), "Schitt's Creek" (C More), "Snowpiercer" (Netflix), "Stateless" (Netflix), "Tales from the Loop" (Amazon Prime), "Tehran" (Apple TV+), "The Eddy" (Netflix), "The Flight Attendant" (HBO Nordic), "The Good Lord Bird" (HBO Nordic), "The Great" (HBO Nordic), "The New Pope" (C More), "The Stand" (HBO Nordic), "The Outsider" (HBO Nordic), "The Undoing" (HBO Nordic), "Tiger King" (Netflix), "Trying" (Apple TV+), "Upload" (Amazon Prime), "Unorthodox" (Netflix) och "We Are What We Are" (HBO Nordic). 
 

Läs också: De 10 sämsta nya tv-serierna från 2020

 
Vilka är dina egna favoriter bland årets nya tv-serier? Kommentera gärna nedan!
| 29 december 2020 17:30 |