The Eddy 2020

Drama Musik
Storbritannien
55 MIN
Engelska
Franska
The Eddy poster

Synopsis

En fransk klubbägare får hantera all slags kaos som kommer med att driva en nattklubb i Paris.
Ditt betyg
3.4 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Elliot
2020-05-08
02
Julie
2020-05-08
03
Amira
2020-05-08
04
Jude
2020-05-08
05
Maja
2020-05-08
06
Sim
2020-05-08
07
Katarina
2020-05-08
08
The Eddy
2020-05-08

Recensent

Poya Salari

7 maj 2020 | 22:00

Starka rollprestationer i omskakande musikdrama

Damien Chazelle tar med oss till Paris och jazzklubben The Eddy. Här bjuds det på en lyckad cocktailmix av känslofylld musik och gripande brottsdrama, med välutvecklade karaktärer och komplexa relationer.
Med bland annat ”Whiplash” och ”La La Land” (som han även vann en Oscar för) i bagaget, blir Damien Chazelle nu näste filmskapare att ta sig in i tv- och streamingvärlden. Chazelle har regisserat de två första avsnitten av ”The Eddy” och står även som exekutiv producent. Det blir väldigt tydligt från första tagningen, där kameran svingar igenom jazzklubben samtidigt som livebandet uppträder.

”The Eddy” utspelar sig i Paris, där den amerikanska före detta jazzmusikern och bandledaren Elliot Udo (André Holland) och hans franska kompanjon Farid (Tahar Rahim) styr sin klubb samtidigt som de vill få husbandet i strålkastarljuset. Men en oväntad händelse sätter igång en berg-och-dalbaneresa för hela bygget och dess folk.

Jag vill inte skriva för mycket när det kommer till själva handlingen, med risk för att snudda på potentiella spoilers. Jag vill påstå att ”The Eddy” är en sådan serie som blir en bättre tittarupplevelse av att inte veta för mycket på förhand.

Skaparna bakom ”The Eddy” är tydliga med att visa upp ett multikulturellt Paris. Karaktärernas etniska och religiösa bakgrunder är ingenting man döljer, och det talas fler än tre-fyra språk under seriens gång. Tillsammans med de vardagliga miljöerna och det snyggt handhållna kameraarbetet bidrar det till en väldigt autentisk känsla som är lätt att fastna för.

Den största styrkan ligger dock i skådespeleriet. Man har fått ihop en duktig grupp skådisar som får en hel del att göra framför kameran. Allt ifrån att spela instrument och sjunga till riktigt dramatiskt och gripande skådespeleri, levereras på toppnivå.

Leading man André Holland är rakbladsvass och sätter en tydlig ton med sin besvärade, men samtidigt drivna karaktär. Leïla Bekhti bidrar med en mänsklig och hjärtskärande tolkning av tvåbarnsmamman Amira.

Den som sticker ut mest är Amandla Stenberg i rollen som Elliots dotter Julie, en mångsidig 16-åring med ett tufft förflutet som samtidigt utstrålar glädje och kärlek. Stenberg lyckas få fram sårbarhet i sin energifyllda person, och hon visar nästintill konstant upp flera olika känslokrävande sidor av sin karaktär. Julie blir således något av seriens hjärta och Stenberg stjäl helt klart de scener hon är med i.

Under vissa små moment kan det kännas som att ”The Eddy” inte riktigt bestämt sig för vad för typ av serie den vill vara, men den känslan försvinner ganska snabbt när allt knyts ihop snyggt. Här finns det utrymme för musik, relationsdrama och den kriminella världen på en och samma gång. Man lyckas hitta en bra balans med allt, till stor del på grund av karaktärernas mångsidiga personligheter och bakgrunder.
 
Alla avsnitt av "The Eddy" släpps på Netflix den 8 maj.
| 7 maj 2020 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Eddy