Film

Skribent

MovieZine

28 maj 2017 | 12:35

De 10 hårdaste skitstövlarna på film någonsin

Från Hans Landa till Marv.
Alla har vi debatterat med en polare vem som är den hårdaste filmkaraktären. Jag minns själv hur jag som barn debatterade vem som var hårdast av The Predator och Jason Voorhees.
 
Givetvis höll jag på Jason med det tunga argumentet att man får se hans ryggrad i den sjunde filmen. När man diskuterar dessa hårda snubbar är det vanligtvis Dirty Harry, Rambo, The Terminator och John McClane som kommer på tal, för att inte tala om fenomenet Chuck Norris. Jag har valt att bege mig från baren där de traditionella hårdingarna håller till för att ta en drink med skurkarna och antihjältarna som inte drar sig för att offra och utnyttja oskyldiga för att nå sitt mål men som jag ändå inte kan låta bli att älska .
 

10. Quint - "Hajen" (1975)

 
 
Mannen som kan få den tuffaste sjöman att ställa båten resten av livet. Denne tuffe hajfiskare vet både hur man sjunger och svär som tio livstidsdömda brottslingar. Inte ens när hans båt börjat sjunka och han inser att han kommer att bli hajföda erkänner han sig besegrad – det är vad man kallar en salt snubbe.
 

9. The Samurai – "Yojimbo - Livvakten" (1961)

 
 
Originalhårdingen som lågt till grund för Clintans “mannen utan namn” visar i en stenhård scen hur man dödar sex försupna gangsters utan att spilla ut en enda droppe saké och visar även att gammal inte bara är äldst utan också förbannat hård.
 

8. Marv – "Sin City" (2005)

 
 
Råskinnet som enligt karaktären Dwight är född i fel tid och som egentligen skulle stått på ett stridsfält eller i Colosseums arena. Marv har en förkärlek att göra andra människor illa och skinnrockar (inte nödvändigtvis i den ordningen). Marv är den typ av hårding som andra hårdingar drömmer mardrömmar om och därför hamnar han på min lista!
 

7. Douglas Mortimer – "För några få dollar mer" (1965)

 
 
Snubben som till och med Clintan vet att man inte jävlas med. Inte nog med att Douglas Mortimer tjänar sitt levebröd på att meja ner inavlade gangsters, han drar sig inte heller för att tända en tändsticka mot deras ryggar när han ska röka sin pipa efter en lång dag. Karaktärens mest lysande ögonblick är scenen där han och Clintan visar hur riktiga män hälsar på varandra, genom att pumpa sin motståndares hatt full med bly. Den scenen kan få vilken karl som helst att känna sig som en mes.
 

6. Hans Landa - "Inglourious Basterds" (2009)

 
 
Mannen med öknamnet “The Jew Hunter” förfinar konsten att växla mellan att vara otrolig rolig till att på en bråkdelssekund få en att göra i byxorna. I inledningsscenen visar Hans Landa hur man dricker mjölk som en riktig man och han gör det med en sådan finess att till och Fantomen tvingas dra en whiskey för att lugna nerverna.
 

5. Porter – "Payback" (1999)

 
 
Porter är den typ av skithög som inte tänker två gånger innan han snor pengar från tiggare. Men om du någonsin funderar på att sno pengar från Porter… tänk om. För Porter är det en principsak att få tillbaka sina pengar även fast det inte handlar om en stor summa och han drar sig inte för att iskallt ha ihjäl ett tiotal personer för att få dem. Han är även den typ av hårding som kan skona en persons liv trots att denne tidigare skjutit och rånat honom för att några sekunder senare döda denne för att han inte kan bidra med att tända hans cigg. Du gör alltså bäst i att alltid ha en tändare i fickan.
 

4. John Nada – "They Live" (1988)

 
 
John Nada är den typen av hårding som inte drar sig för att slå sin polare på käften i 5 minuter enbart för att få denne att ta på sig ett par solglasögon. Han har heller inga problem med att kosta på sig flertalet hårda oneliners trots att han precis har fått veta att världen styrs av utomjordingar. Det bör få onda rymdvarelser att tänka både en och två gånger innan de kommer hit och tjafsar.
 

3. Doc Holiday - "Tombstone" (1993)

 
 
Försupen, spelberoende och horbock är tre ord som beskriver Doc Holiday, som trots att han är döende i tuberkulos och knappt kan stå på benen ändå är den snabbaste revolvermannen i västern. Han är långt ifrån att vara i toppform men behöver inte vara det för att se till att placera dig två meter under en gravsten.
 

2. Anton Chigurh – "No Country for Old Men" (2007)

 
 
Denne principfaste torped är så pass hård att han väljer att avrätta sina egna uppdragsgivare på grund av deras inkompetens. Med hjälp av en bultpistol och en vanlig silverdollar visar han att det går att blanda brutalitet med poesi när man röjer folk som står i ens väg. Det klarar bara ett riktigt badass.
 

1. Ash - "Evil Dead"-trilogin (1981-1993)

 
 
Antihjälten från Evil Dead-trilogin startar sin resa som en helt vanlig kille för att sakta men säkert utvecklas till en av filmhistoriens hårdaste. Den här snubben sågar av sin egen demonbesatta hand och ersätter den med en motorsåg, det blir inte hårdare än så. Det finns bara en sak att säga: “Hail to the King baby!”
 
Daniel Ekholm
 
Vem är din favorithårding på film? Kommentera i kommentartorsfältet!
| 28 maj 2017 12:35 |