Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

6 juni 2020 | 22:45

De 10 bästa nya tv-serierna från 2020 hittills

Det släpps otroliga mängder nya serier varje år, men vilka är värda en chans? Jonatan Blomberg har betat av drygt 80 ur årets utbud - här är hans topp 10!
Året 2020 har varit ett minst sagt annorlunda år. Men trots mängder av framflyttade biopremiärer och alternativa VOD-lösningar på film-sidan, så har tv-branschen kunnat rulla på relativt problemfritt under årets första halva. Under hösten ser det tyvärr ut att bli värre, då mer än hälften av de amerikanska tv-premiärerna förväntas skjutas fram till 2021 (eftersom de i vanliga fall skulle ha spelats in under karantänperioden). 
 
Efter att personligen ha hunnit ge drygt 80 helt nya tv-serier en chans i år hittills, har det blivit dags att lyfta fram de tio bästa som året har haft att erbjuda i tv-väg. Mina kritierier för att få ta en plats på listan är att seriens första säsong är släppt här i Sverige under 2020 - och att jag har hunnit se hela säsongen. Ganska enkelt va?
 

Tipsa om dina egna favoriter i kommentarerna

 
Subjektiva listor av den här sorten beror ju givetvis väldigt mycket på den som tittar - och topplistan här nedan är därför högst personlig för mig och mitt eget tycke. Men eftersom jag troligtvis ger fler serier en chans än de flesta, så hoppas jag att någon av dem ska hjälpa just dig att välja vilken din nästa serie ska bli.
 
För att göra artikeln så nyttig och full av tips som möjligt så får du gärna hjälpa till och skriva din egen topplista i kommentarerna - och tipsa mig om vad jag kan ha missat själv!
 
Det finns fem serier som jag har påbörjat men inte hunnit se klart, vilket därför gör att de inte har kunnat kvalificera sig på topplistan ännu: "Mrs. America", "Defending Jacob", "Penny Dreadful: City of Angels", "Perry Mason" (HBO) och "Central Park" (Apple TV+). På slutet nämner jag även tio "bubblare" - ett gäng serier som jag åtminstone funderade på att ha med på listan vid någon tidpunkt.
 

10. "Dave" (HBO)

 
 
"Dave" är tv-serien som följer den aspirerande rapparen Dave "Lil Dicky" Burd i början av hans karriär som rappare. En otroligt oväntat underhållande tv-serie, löst baserad på den verklige rapparen med samma namn - som även spelar huvudrollen som sig själv.
 

9. "22 juli" (SVT Play)

 
 
Det har gjorts ett gäng olika filmatiseringar om de fruktansvärda händelserna i Norge den 22 juli. "22 juli" väljer däremot att följa ett gäng olika påhittade karaktärer, men ändå baserade på hela grupper av verkliga människor som alla upplevde terrorattentaten på olika sätt. En journalist, en läkare, en präst, en polis, en lärare och så vidare. En djupt rörande och gripande skildring av en obeskrivligt hemsk dag - och vad som hände sen.
 

8. "Hunters" (Amazon Prime)

 
 
70-talet. New York. Nazister. Och Al Pacino i rollen som ledaren för en grupp blodiga nazistjägare. Det här är inte en serie för någon med känslig mage... eller om du lätt tar illa upp. Det är inte helt lätt, eller ens "rätt", att göra underhållning av något så hemskt som tortyren av judar i koncentrationslägrena under det andra världskriget. Men på något sätt så funkar det här, ändå.
 

7. "The Great" (HBO)

 
 
Katarina den stora, Rysslands mytomspunna kejsarinna, fick så sent som ifjol en urtråkig miniserie om sig - då med Helen Mirren i huvudrollen. Denna gången bjuds vi istället på något alldeles förträffligt underhållande, som visserligen inte följer historieböckerna mer än till namn och plats. Elle Fanning och Nicholas Hoult glänser i Tony McNamaras, som även skrev hyllade "The Favourite", manus.
 

6. "The Eddy" (Netflix)

 
 
Okej, när vi fortfarande befann oss under en tid med packade kontorslandskap - så fick jag aldrig styra musiken i högtalarna på min arbetsplats. Jazz är möjligtvis inte för alla. Men om du nu råkar uppskatta den specifika musiksmaken, så är sannolikheten att du kommer att uppskatta "The Eddy" enormt mycket större.
 
Serien följer nämligen de turbulenta händelserna kring en fransk jazzklubb i Paris, som ägs av en deprimerad jazzpianist (spelad av en förträfflig André Holland). Om du nu inte råkar vara ett jazz-fan, finns det ändå mycket gott att hämta här - och de två första avsnitten är regisserade av den Oscarsvinnande regissören Damien Chazelle ("Whiplash", "La La Land"). 
 

5. "Normala människor" (SVT Play)

 
 
En irländsk kärlekshistoria har under våren förtrollat nästan alla som givit den välskrivna och fint agerade tv-serien en chans. Marianne och Connell kommer från samma lilla ort i Irland, där de även gick på samma skola. En liten hemlig romans inleds. Marianne är inte särskilt populär men kommer från en otroligt rik familj medan Connell är raka motsatsen. Det hemliga paret har något väldigt speciellt tillsammans, men det här allt annat än en "lycklig" historia.
 

4. "Mythic Quest" (Apple TV+)

 
 
"It's Always Sunny In Philadelphia"-skaparen har fått leka med en Apple-budget. "Mythic Quest: Raven's Banquet" börjar inledningsvis som en relativt löjlig (men underhållande) historia om ett gäng anställda vid en spelstudio som ligger bakom ett av online-världens mest populära spel (japp, vid samma långa namn som serien).
 
Om du gillade "Silicon Valley" men inte vill se alla misstag de gjorde i början, så är det ungefär den känslan man får i Rob McElhenneys nya serie. Efter att vi fått lära känna karaktärerna bättre börjar serien även behandla djupare och mer allvarliga teman. Under pågående coronakarantän släpptes dessutom ett specialavsnitt, som utan tvekan är ett av årets enskilt bästa tv-avsnitt.
 

3. "I Know This Much is True" (HBO)

 
 
Det är väl ingen som har missat att den trefaldigt Oscarsnominerade Mark "Hulken" Ruffalo är en grym skådespelare? I HBO:s nya miniserie, skapad av Derek Cianfrance ("Blue Valentine", "Fyren mellan haven"), får vi nämligen chansen att uppleva hans utsökta skådespel två gånger om. Serien handlar om tvillingbröderna Dominick och Thomas Birdsey. Thomas lider av paranoida vanföreställningar och behöver tas om hand av sin bror, vars eget liv kollapsar av tyngden från det enorma ansvar som hans kärlek tvingar på honom. 
 

2. "The Plot Against America" (HBO)

 
 
David Simon, skaparen bakom serier som "The Wire", "The Duece", "Show Me a Hero" och "Generation Kill", är tillbaka med ännu en fantastiskt välskriven miniserie. I "The Plot Against America" får vi se hur annorlunda den amerikanska historien hade kunnat se ut om Franklin D. Roosevelt hade förlorat presidentvalet 1940 mot Charles Lindbergh. Vad hade exempelvis hänt med synen på alla judar i USA, om man instället för att ha hjälpt till i kriget mot Hitler - snarare hjälpte honom och hans idéer att få in en fot i Nordamerika?
 

1. "The Last Dance" (Netflix)

 
 
ESPN visade att de kunde klippa ihop fantastiskt bra dokumentärserier redan när "O.J. Simpson: Made in America" till och med gick och vann en Oscar för bästa dokumentärfilm... vilket tvingade galan att ändra om reglerna för vilka dokumentärer som fick kvalificera sig under kommande år. En ändring som världens alla dokumentärfilmare troligtvis tackar för i år, eftersom de aldrig skulle ha haft en chans mot ESPN:s nya storsatsning - som utanför USA har visats världen över via Netflix.
 
"The Last Dance" berättar historien om en av världens största idrottsmän genom tiderna, Michael Jordan. Namnet på serien kommer ifrån vad man kallade den sista NBA-säsongen då Chicago Bulls hade kvar det lag som hade dominerat den amerikanska basketligan under praktiskt taget hela 90-talet. Serien fokuserar däremot inte enbart på den sista säsongen och även om Jordan givetvis är den stora stjärnan, så får vi även följa resten av laget och dess historia. 
 
Fördelen med att det är ESPN som har gjort serien, är att de sitter på så enorma sporträttigheter att avsnitten kan dyka djupt ned i detaljer på de allra viktigaste matcherna. Men också de otaliga mängder av intervjuer man har gjort med alla inblandade genom åren - plus att flera av dem nu ställt upp på nya intervjuer. Historien har därefter satts samman och klipps kors och tvärs mellan olika tidslinjer, på ett sätt som bygger upp förväntningarna på ett snudd på exemplariskt sätt. Visserligen en aning vinklat, men det är så pass bra och spännande att jag inte ens orkar bry mig om det.
 
Även om jag kände mig ganska säker på att jag visste hur det skulle sluta, jag minns exempelvis hur jag själv ville bli basketspelare under den här tiden på 90-talet, så är jag nog inte den enda som aktivt har försökt undvika "spoilers" för exakt hur "The Last Dance" faktiskt slutade där under 90-talet... när Michael Jordan var störst av alla.
 
 
10 tv-serier (i bokstavsordning) som nästan tog sig in på listan: "Briarpatch" (Comhemplay), "Devs" (HBO), "I May Destroy You" (HBO), "Kalifat" (SVT Play), "Snowpiercer" (Netflix), "Tales From the Loop" (Amazon Prime), "The New Pope" (C More), "The Outsider" (HBO), "Tiger King" (Netflix) och "Trying" (Apple TV+).
 

Läs också: Quiz: Klarar du av 20 kluriga "Vänner"-frågor?

 
Vilka nya tv-serier från 2020 håller du som dina favoriter? Kommentera gärna med din egen topplista nedan!
| 6 juni 2020 22:45 |