Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

18 mars 2020 | 23:00

De 10 bästa nya tv-serierna från 2020 hittills

Det har blivit helt omöjligt att hålla koll på alla nya tv-serier som släpps, men här lyfter vi fram de 10 bästa från 2020 hittills - så du slipper leta!
Efter snart tre månader under 2020 så har jag hunnit beta av drygt 50 tv-serier varav 36 av dem är helt nya för året. Här nedan kommer jag att lyfta fram de 10 som jag personligen har gillat bäst, men det finns givetvis många fler att välja mellan som jag inte har hunnit ge en chans ännu.
 
Även om "Messiah", "Dracula", "Avenue 5", "Hamilton", "I'm Not Okay with This" och "Locke & Key" alla är värda en chans och troligtvis uppskattas av många, så är topp 10-listan (rangordnad i bokstavsordning) ändå glasklar för mig i nuläget. Om jag dessutom ska passa på och tipsa om saker.... så kan jag väl även nämna att den norska Netflix-serien "Ragnarök" lika gärna kan få gå upp i rök - och bör undvikas av allt och alla (även fast är klar för en andra säsong). 
 
Om du inte ser din egen favoritserie från i år bland serierna här nedan, så får du gärna hojta och tipsa dem andra som läser i kommentarerna!
 

"Breeders" (FX/HBO Nordic)

 
 
Martin Freeman ("Sherlock", "Hobbit"-filmerna) spelar farsan i en brittisk småbarnsfamilj, som garanterat kommer att uppskattas av alla tittare som även råkar vara just småbarnsföräldrar. De barnlösa kan förhoppningsvis få ut något gott ur den här FX-produktionen också, eftersom FX är kända för sin genomgående höga kvalitet på tv-serier, men för föräldrar finns det åtminstone en hel del befriande igenkänning att njuta av.
 

"Devs" (FX/HBO Nordic)

 
 
Alex Garland, sci-fi-regissören och manusförfattaren bakom "Ex Machina" och "Annihilation", har skapat sin första miniserie... vilket är anledning nog att ge hans sci-fi-thriller "Devs" en chans. Efter tre spännande avsnitt är det visserligen svårt att säga om han kommer att lyckas sätta landningen, men baserat på hans båda långfilmer så avslutar han alltid både vågat och starkt.
 

"Hunters" (Amazon Prime)

 
 
"Hunters" har fått en hel del kritik för att den gör "underhållning" av det avskyvärda som hände i de tyska koncentrationslägrena under det andra världskriget, men sen får vi ju även följa Al Pacino på nazistjakt och hämndturné under 70-talet i New York. Något säger mig att den här serien kommer att finnas både i topp och i botten av mångas topplistor när tv-året 2020 ska summeras.
 

"Kalifat" (SVT Play)

 
 
Den enda svenska tv-serien på listan, med tuff konkurrens från fram för allt "Hamilton", är SVT:s urstarka "Kalifat". Vi följa förberedelserna av ett svensk terrorattentat, som planeras av ett gäng svenska IS-krigare, samtidigt som den svenska frun till en av dem vill fly hem till Sverige med sitt barn - och börjar lämna ut information om terrorplanerna till en Säpo-agent hemma i Sverige.
 

"McMillions" (HBO Nordic)

 
 
Vi har på senare år blivit bortskämda med intressanta och ofta hemska (det ena mordet värre än det andra) true crime-serier. "McMillions" går lite åt andra hållet och lyfter fram ännu ett "för bra för att vara sant"- och "hur kände jag inte till det här"-fall, om hur en man lyckades lura McDonalds på miljontals dollar under hela 90-talet. Det finns visserligen en hel del mörker även här, men FBI-agenterna (särskilt en av dem, ni kommer märka vem direkt) berättar hela händelseförloppet på ett otroligt underhållande sätt.
 

"Mythic Quest: Raven's Banquet" (Apple TV+)

 
 
Troligtvis den serie på listan som ingen har givit en chans ännu? Apple TV+ har inte direkt slagit igenom på bred front ännu och namnet "Mythic Quest: Raven's Banquet" är kanske lite väl långt för sitt eget bästa... men här har vi utan tvekan den serie som kommer att fylla tomrummet efter komediserien "Silicon Valley" (och även "Halt and Catch Fire"), vars sista säsong släpptes ifjol. Vi får följa företaget som ligger bakom ett av världens mest populära onlinespel (Ubisoft finns för övrigt med som producenter), en vanlig "arbetsplats-komedi" men med en uppenbart större budget än vad som är normalt för den här typen av serier.
 

"Star Trek: Picard" (Amazon Prime)

 
 
Ett måste för alla "Star Trek"-fans givetvis, men även om du knappt sett något av Jean-Luc Picard i "Star Trek: The Next Generation" eller "Star Trek: Nemesis" så lyckas nya "Star Trek: Picard" även av att stå på egna ben - med ett helt nytt actionäventyr som hotar allt liv ute i rymden.
 

"The New Pope" (C More)

 
 
Serien marknadsförs som en helt ny tv-serie men hade väl visserligen lika gärna kunnat vara säsong två till "The Young Pope", eftersom det i stort sätt är samma personer involverade även i den nya serien som tar vid efter händelserna i finalavsnittet av originalserien. "The New Pope" är minst lika detaljrik, sinnesjukt vacker och vågar stå ut i mängden på ett spännande sätt. Det finns väl en viss kvinnosyn (nunnor dansar exempelvis till discomusik... i sina underkläder i ett rum med ett stort kors och neonljus som intro) under framför allt den här säsongen, som gjort att den inte hyllats riktigt lika unisont som den förra.
 

"The Outsider" (HBO Nordic)

 
 
Stephen King har nästan aldrig fått se något av sina verk bli en riktigt lyckad tv-serie, det skulle väl i så fall vara "Mr. Mercedes" som har kommit närmst tidigare. Men "The Outsider" är utan tvekan den bästa King-serien hittills, med en slags krypande spänning som bara blir starkare och bättre för varje avsnitt.
 

"The Plot Against America" (HBO Nordic)

 
 
David Simon har skapat välgjorda och hyllade tv-serier för HBO i nästan 20 års tid nu - och med serier som "The Wire", "Generation Kill" och "The Deuce" under bältet, är hans "The Plot Against America" värd en chans bara med tanke på hans tidigare meriter. Serien (som fick full pott i vår recension) tar oss till en alternativ verklighet där Roosevelt förlorade presidentvalet 1940 till antisemiten Charles Lindbergh, som istället för att erbjuda USA:s hjälp under det andra världskriget istället gav sig efter judarna i sitt eget land.
 

Läs också: De 10 bästa tv-serierna som du troligtvis har missat på HBO Nordic

 
Vilka av årets nya tv-serier har du gillat mest hittills? Kommentera gärna nedan!
| 18 mars 2020 23:00 |