Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 december 2016 | 10:15

David Bowie kunde ha blivit Gandalf i ”Sagan om Ringen”

Lagom till 15-årsjubileet avslöjas lite tidigare okända fakta kring storfilmen.
Idag är det exakt femton år sen Peter Jacksons ambitiösa fantasy-epos dundrade in på biodukar världen över. Tidernas dyraste filmprojekt kunde ha blivit en smärtsam flopp, men ”Sagan om Ringen” blev lyckligtvis en megasuccé. Tur det, för två uppföljare var redan inspelade…

Resten är ju filmhistoria. Men det visar sig att vi inte riktigt känner till hela historien än. 

Entertainment Weekly avslöjar en intressant liten trivia-bit. Vad sägs om att den framlidne artisten David Bowie kunde ha spelat Gandalf? 

Filmens casting director Amy Hubbard berättar att Bowie var ett av Peter Jacksons val till rollen. Bowie hann till och med träffa skådespelarna och teamet, men det blev aldrig någon provspelning.

- Han var inte tillgänglig. Jag tror att Bowie kom och spelade för alla på filmbolagets fest. Det vore nyårsafton 1999, då filmerna spelades in. Han kom dit och underhöll alla, men han provfilmade aldrig.



Naturligtvis har många fina brittiska skådespelare varit aktuella för rollen - Christopher Plummer och Sean Connery är två andra som tackade nej. Ryktet kring Bowie har florerat i några år, och äntligen får vi lite klarhet i vad som faktiskt hände. 

I slutändan är alla nog glada att Ian McKellen blev Gandalf, och det är omöjligt att tänka sig någon annan i den ikoniska rollen.

| 19 december 2016 10:15 |