Film

Skribent

MovieZine

20 mars 2017 | 11:00

Darth Vaders mäktiga ”Rogue One”-scen har släppts online

Bevittna mörkrets furste när han är som mest rasande. (Spoilervarning om du inte sett filmen!)
En av de mest omtalade scenerna från ”Rogue One: A Star Wars Story” har släppts online. Regissören Gareth Edwards sparade det bästa till sist, och bjöd fansen på en riktigt härlig showdown med Darth Vader i fokus. 

Inför filmens digitala release finns hela scenen att beskåda på Youtube.

(Uppdatering: Klippet har tyvärr blivit borttaget.)Från början fanns Vaders stora finalscen inte med i filmen. Idén kom från klipparen Jabez Olssen, som tyckte att Darth Vader skulle gått på rymdskeppet. Gareth Edwards berättar i en intervju med Fandango:

- Han dyker upp och utplånar Calamari-skeppet, och så lyckas blockadbrytaren precis fly, så han följer efter. Då sa Jabez:  ”Vi borde få Darth ombord på skeppet”. Jag höll med, det var en briljant idé, men det fanns ingen chans att de skulle låta oss göra det. Det var en stor scen, och vi var bara 3-4 månader ifrån premiär.

Men det visade sig att Lucasfilm och Kathleen Kennedy gillade förslaget, och gick med på att filma kompletterande scener - som visade sig bli något av filmens höjdpunkt.

- Kathy kom in, och Jabez tänkte ”fan också” och pitchade idén för henne. Hon älskade den. Inom en vecka eller två var vi tillbaka på Pinewood och spelade in den. Det var min sista chans att göra något med ”Star Wars”, så vi var verkligen försiktiga. Vi gjorde upp storyboards, och vi ångrar absolut ingenting.Under en frågestund på Reddit berättade Edwards om pressen att regissera Darth Vader:

- Man blir rätt nervös. Trots att jag vet att det är en skådespelare där bakom, men så snart hjälmen åker på, är det DARTH! Det låter märkligt, men det är verkligen svårt att säga åt honom vad han ska göra. Ingen säger till Darth vad han ska göra. Så man får helt enkelt prata med skådespelaren och reda ut allt i förväg, innan hjälmen åker på.


"Rogue One: A Star Wars Story" kommer ut på dvd & blu-ray den 12 april.
| 20 mars 2017 11:00 |