Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 december 2015 | 15:00

Dags för en kvinnlig ”Star Wars”-regissör?

Uppdatering: Lucasfilm och Kathleen Kennedy träffar intresserade filmskapare.
Lucasfilm har träffat kvinnliga filmskapare för att prata om ”Star Wars” framtid. Enligt The Wrap har åtminstone fyra regissörer och tre manusförfattare haft möten med studiochefen Kathleen Kennedy. 

Men att en kvinna skulle få ratta en ”Star Wars”-film lär hända tidigast år 2020, då alla de kommande (Episod 7-9 och två spin-offs) redan har män i registolen.

Originalnyheten från 14 oktober följer nedan:

”Star Wars”-producenten Kathleen Kennedy är en av Hollywoods mäktigaste kvinnor, en position hon använder till att jämna ut balansen bakom kameran. På ”Star Wars: The Force Awakens” är två tredjedelar av story-teamet kvinnor, det kommer nya starka kvinnliga hjältar. Snart är det dags för nästa steg:

- Vi kommer att anlita en kvinnlig ”Star Wars”-regissör. Det är jag övertygad om, säger Kennedy till Fortune

Men att hitta den rätta filmskaparen, är lättare sagt än gjort. Kathleen Kennedy är tydlig med att det inte får handla om kvotering, utan söker snarare passionen.

- Många manliga regissörer ringer mig för att berätta hur stora ”Star Wars”-fans de är. Det är inte så många kvinnor som ringer. Vi måste se till att vi hittar någon som verkligen brinner för att göra en ”Star Wars”-film.

Hittills har alla ”Star Wars” haft snubbar i registolen, detsamma gäller de fem planerade filmerna. Bland dem finns Colin Trevorrow (”Jurassic World”), som nyligen uttalade sig om hur kvinnor inte gärna vill göra stora blockbusters.

Det återstår att se när Kennedy och Lucasfilm klarar av att leva upp till sitt löfte, och om Trevorrow får äta upp sina ord.
| 4 december 2015 15:00 |