Film

Skribent

Alexander Dunerfors

22 augusti 2015 | 11:00

Colin Trevorrow: ”Kvinnor vill inte regissera blockbusters”

”Jurassic World”-regissören ger sig in i könsdebatten.
Det är ingen hemlighet att Hollywood är en lekstuga för grabbar. Mycket har skrivits om den skeva fördelningen mellan manliga och kvinnliga regissörer, vilket märks ännu mer i storfilmerna. Ju högre budget desto mindre chans att en kvinna står bakom kameran.

Vad beror det på? Colin Trevorrow, som regisserade sommarens blockbuster ”Jurassic World”, tror att kvinnorna helt enkelt inte vill. Trevorrow fick frågan på Twitter:

Tror du att du hade fått chansen att göra ”Jurassic World” om du var en kvinnlig regissör?

”Jag vill tro att en filmskapare som har viljan och förmågan att göra en studiobaserad blockbuster kommer att få möjligheten att bevisa sig. Jag understryker viljan, för jag tror ärligt talat att det är en del av problemet. Många av industrins största kvinnliga regissörer är inte intresserade av att göra en stor studiofilm för sakens skull. De är filmskapare med en tydlig röst, och de har historier att berätta som inte involverar superhjältar, rymdskepp eller dinosaurier.”

Trevorrow menar att det inte handlar om att kvinnliga regissörer exkluderas i Hollywood. Snarare är det en fråga om att de har en stark konstnärlig integritet. Kort sagt: kvinnor gör hellre en annan slags film än de bombastiska spektaklen, hårt styrda av en filmstudio.

”Det kanske låter som en naiv åsikt”, fortsätter Trevorrow, ”men som anställd av företag som styrs av briljanta kvinnor tycker jag inte att jag är naiv. Filmindustrin vill verkligen rätta till den här balansen just nu.”

Det är en fin tanke att förändra könsbalansen i Hollywood, men frågan är hur hårt branschen verkligen försöker? Colin Trevorrow var inte en av de största när han fick erbjudandet att göra ”Jurassic World”. Han hade enbart gjort den lilla independent-filmen ”Safety Not Guaranteed”, när han upptäcktes plötsligt fick ratta en 200-miljoners blockbuster. För att inte tala om att ”Star Wars: Episod IX” blir hans tredje långfilm.

Än har vi inte hört talas om att en kvinnlig filmskapare, med enbart en hyllad indie i bagaget, har fått sådana stora pengasäckar kastade efter sig.

De få kvinnor som brukar nämnas när en blockbuster kommer på tal kan räknas på en hand: Angelina Jolie, Ava DuVernay, Kathryn Bigelow… Samtliga kända eller Oscarsnominerade namn. Kanske ändras det när Patty Jenkins ”Wonder Woman” kommer ut 2017. Men förändringar går i långsam takt i filmfabriken. Jag köper inte Trevorrows förklaring om ovilja, men det är alltid bra att frågan lyfts fram och diskuteras.

Vad tycker ni? 

Ligger det något i vad Colin Trevorrow säger, eller är det en trist ursäkt? Vilka kvinnor skulle ni vilja ge chansen att regissera riktiga storfilmer? Kommentera nedan.
| 22 augusti 2015 11:00 |