Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 december 2012 | 11:01

Claudia Galli Concha är julens deckardrottning

Det är mord och inga visor när de första filmerna ur Camilla Läckbergs serie "Fjällbackamorden" har premiär.

När helgernas alla måsten är över och Kalle Anka med vänner önskat oss god jul, är den följande ledigheten en perfekt ursäkt att inta vertikalt läge i TV-soffan framför en gammal hederlig deckare.

I år har SVT två sena julklappar åt oss, när man drar igång "Fjällbackamorden" med premiär på annandagen. Romanhjältinnan Erica Falck spelas av Claudia Galli Concha, som förutom TV-filmerna även dyker upp på bio i samma roll nästa sommar. 

- Det bygger på Camilla Läckbergs böcker, och det är hennes universum som vi befinner oss i i filmerna. Vi har nyskrivna manus utifrån hennes karaktärer, berättar Claudia Galli Concha för MovieZine.

Huvudpersonerna är Erica Falck, deckarförfattare, och hennes man Patrik som jobbar som polis. Patrik spelas av Richard Ulfsäter, och brottsplatsen heter såklart Fjällbacka.

- Vi bor i den där lilla, lilla fiskebyn där det händer väldigt mycket mord. Erica, som författaren som är gift med en polis, kan då inte låta bli att lägga sig i, och det är de ganska tacksamma för. På ett sätt jobbar Erica och Patrik i team, även om det inte är hans dröm, men de vet att de behöver varandra.

Hur påläst är du själv på Camilla Läckberg sedan innan?

- I och med att jag fick jobbet har jag läst nästan allt, speciellt för att läsa om platserna, och få grepp om den världen. Själv har jag ju nästan alltid bott i storstaden, så det är intressant att se hur det funkar. Men jag ville också se hur hon hade porträtterat Erica Falck.

Hur mycket har du ändrat på Erica?

- I böcker kan en karaktär beskrivas mycket tydligare, i en film kan man inte berätta lika mycket vem man är. Det får komma fram allt eftersom. Jag är nog yngre än Erica Falck i böckerna. Det kanske är min syn också, men hon känns så mycket mer vuxen i böckerna. Jag ser henne som ganska lång och blond... Men samtidigt har min vision alltid varit att göra min egen karaktär. Det är svårt att göra en bokkaraktär precis som i boken.

Tio filmer ska det bli sammanlagt. Hur många har ni spelat in?

- Vi har gjort fem TV-filmer, och en biofilm, "Tyskungen", som går upp nästa sommar.

Arbetar man på ett annorlunda sätt när det ska upp på bio?

- Det gör man, och det är medvetet. TV-filmer ska vara lite mer lättillängliga, och kanske kommersiella på ett helt annat sätt. Biofilmen är mer en blandning av drama och krim, medan TV-filmerna är mer ren krim: det är mord, det är luska, och det är Agatha Christie-feeling. Alla kan vara misstänkta. Biofilmen är dels ett personporträtt på Erica Falck, och den utspelar sig som den första filmen, när hon just föder sitt första barn. Vi har gått tillbaka i tiden och gör mer Ericas resa.

Är det någon av filmerna eller gästskådespelarna som varit extra kul att jobba med?

- Vi har haft tur. Det har varit som ett smörgåsbord av fantastiska skådespelare i alla filmer. I första filmen är det Anki Lidén, Johan Hedenborg och Per Morberg. I den andra filmen är det ett lite yngre gäng, Lisa Linnertorp, Måns Nathanaelson... Och i de filmerna som kommer sen på DVD, där har vi Sven-Bertil Taube och Harriet Andersson. Det har varit lyx att jobba med den här serien. Sen tycker jag mycket om den filmen som kommer i januari, "Vänner för livet". Det är en av mina personliga favoriter.

Det känns som att det kommer allt fler svenska deckare där yngre kvinnor löser brott, som Liza Marklunds senaste filmer... Är vi trötta på de gamla snutarna nu?

- Haha, det kanske är skönt om det blandas upp lite grann. Nej, Wallander och Beck har ju gått länge och är sådana succéer, så det tror jag inte. Men det är bra att det blir mångfald så att man får se något nytt. Sen är det också så att de här författarna har ju kommit fram på senare tid. Det har inte funnits så många kvinnliga karaktärer på det sättet förut. Förutom Maria Lang då, som nu filmas med Tuva Novotny. De skrevs för länge sen.

Så, medan TV-publiken firar jul med dig på TV, hur kommer du själv att fira?

- Jag kommer nog att fira väldigt lugnt, eftersom jag har jobbat så mycket med det här projektet. Vi kommer nog bara att vara hemma. Jul är mysigt, men jag är inte mycket för allt ståhej runtomkring. Det är en perfekt helg att vila, så det kommer jag att göra, och titta på mycket film.

Har du någon film som är ett måste vid jul?

- Jag är extremt dålig på att se om film! Men jag har förstått att människor gör det, haha. Jag har ingen klassiker som jag alltid tar fram. Jag har däremot ganska mycket att ta igen, "Laurence Anyways" bland annat. Mina vänner säger att den är helt magisk. Annars surfar jag in på Netflix och ser allt som jag inte har sett hittills.

"Fjällbackamorden: I betraktarens öga" har premiär på SVT1 den 26 december. Andra filmen, "Vänner för livet", visas den 2 januari.

Biopremiären för "Tyskungen" är satt till den 26 juni 2013.

| 24 december 2012 11:01 |