Film

Skribent

Viktor Jerner

15 september 2017 | 22:00

Claire Foy är vår nya Lisbeth Salander och kan bli den bästa hittills

Nästa Millennium-film har hittat sin huvudrollsinnehavare i den sylvassa "The Crown"-skådisen.
För fyra månader sedan rapporterade MovieZine om att Claire Foy, den brittiska skådespelarskan som är mest känd för rollen som drottning Elizabeth II i "The Crown", var favoriten till att axla rollen som nya Lisbeth Salander i Fede Alvarez kommande "The Girl in the Spider's Web". Idag gjordes det klart att kontrakten är klara och påskrivna och att Foy därmed officellt är vår nya Lisbeth Salander som träffar biodukarna i oktober nästa år
 
Personligen tycker jag att det är ett ypperligt val och även om jag gillar både Rooney Mara och Noomi Rapace i "The Girl with the Dragon Tattoo" respektive "Män som hatar kvinnor" skarpt så tror jag att Foy skulle kunna ge oss den bästa versionen hittills. I det fantastiska Netflix-kostymdramat "The Crown" gör hon en helt fenomenal (och Golden Globe-vinnande) rolltolkning av Elizabeth II som utan problem kan gå en match mot Helen Mirrens Oscarsbelönade insats i "The Queen", vilket säger en del. Det ska bli oerhört spännande att se vad hon kan göra med den komplexa och mångbottnade Lisbeth-rollen.
 
Large 600b49d98ddbf4fd79845a53a9d0692b the crown 2000x1333
Claire Foy som Elizabeth II i "The Crown".  
 
Hela projektet ger mig riktigt bra vibbar på alla fronter, särskilt eftersom Fede Alvarez med både "Evil Dead" och "Don't Breathe" snabbt har etablerat sig som en av de mest lovande rösterna inom genrefilm. På manusfronten backas han bland annat av Steven Knight som ligger bakom allt från "Eastern Promises" till "Peaky Blinders", även han en mycket lovande del av teamet. Med tanke på att jag tyckte att både "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes" var riktiga magplask så är det också väldigt skönt att det nu börjas på helt ny kula med en adaption av David Lagercrantz "Det som inte dödar oss".
 
"The Girl in the Spider's Web" dyker upp på svensk bio den 19:e oktober 2018 och är den första delen i en ny planerad serie, då Sony Pictures har rättigheterna till alla kommande Millennium-böcker. Frågan är nu vem som får axla rollen som Mikael Blomkvist? Det dröjer nog inte länge innan vi har svaret på den frågan också.
 

Vidare läsning: "Den nya skräcktalangen Fede Alvarez är här för att stanna"

| 15 september 2017 22:00 |