Film

Skribent

MovieZine

4 februari 2015 | 00:02

"Bikes vs Cars" inviger dokumentärfestival

Nu släpps programmet för årets Tempo Dokumentärfestival. Fredrik Gerttens "Bikes vs Cars" öppnar festivalen den 2 mars.
Stockholmarna kan se fram emot nästan 100 dokumentärfilmer från hela världen, möten med filmskapare, seminarier och mycket mer.

"Bikes vs Cars", som ingår i Tempos tema Staden, skildrar en global kris: tärandet på jordens resurser, städer som slukas av bilism och ett ständigt växande smutsigt trafikkaos. Regissören Fredrik Gertten ("Bananas!") möter aktivister och tänkare som kämpar för bättre städer och som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken. 

"Bikes vs Cars" är nominerad till Tempo Documentary Award. nvigningen sker den 2 mars på biograf Skandia, och Tempo uppmanar alla gäster att cykla dit!

I Stefan Jarl International Documentary Award tävlar Joshua Oppenheimers "The Look of Silence" om folkmordet i Indonesien på 1960-talet. Det är fortsättningen på starka "The Act of Killing". Filmen belönades med Dragon Award för bästa dokumentär på Göteborgs filmfestival i helgen. 

I årets program finns en utökad work in progress-sektion som bjuder på unika inblickar i pågående dokumentärprojekt. Här ingår bland annat filmen om författaren och människorättsaktivisten Katarina Taikon.

Bland årets nyheter finns badradio på Storkyrkobadet, biobar på Debaser Medis, samt filmvisningar på biograf Reflexen i Kärrtorp. Den 16:e upplagan av Tempo Dokumentärfestival äger rum den 2-8 mars.

Hela programmet släpps på tempofestival.se idag klockan 12.
| 4 februari 2015 00:02 |