Film

Skribent

Viktor Jerner

21 november 2017 | 10:30

Bekräftat: Batman dyker upp i lovande "Flashpoint"

Den stora frågan är nu; vilken version av Batman är det vi kommer få se?
Med tanke på att "Justice League" trots de tunga namnen öppnade som den pengamässigt svagaste DC-filmen hittills är det ännu oklart vilken riktning Warner Brothers planerar framöver. "Aquaman" är färdigfilmad och dyker upp nästa vinter, men det känns osannolikt att alla de drygt tio filmer som har diskuterats kommer rulla ut helt enligt plan.
 
"Wonder Woman 2" och "The Batman" känns som de enda två helt säkra korten, men även "Flashpoint", en ny film med Ezra Millers The Flash i centrum, verkar vara relativt gjuten. I en artikel hos Entertainment Weekly berättade både Miller och DC-legenden Geoff Johns (som skrev serieförlagan till "Flashpoint") nyligen om planerna inför filmen, och den sistnämnda gav oss en bekräftelse som fansen har väntat länge på. 
 
Ezra Miller som The Flash i "Justice League".
 
Han cementerade inget mindre än att Batman kommer vara med i filmen och betonade "Batman-berättelsen i det hela", vilket fick mig och många andra DC-fantaster att gå igång rejält. I "Flashpoint" är det nämligen inte vilken Batman som helst som figurerar, utan en väldigt unik version av karaktären. I korta drag kretsar berättelsen om hur The Flash genom sina resor i tiden skapar en ny tidslinje där inget är sig likt, en alternativ värld där familjen Waynes historia har vänts upp-och-ner.
 
Istället för att Thomas och Martha Wayne skjuts till döds i Crime Alley är det Bruce själv som träffas av kulorna och dör, och Thomas blir den som axlar Batmans mantel. Han är argare, bittrare och långt mycket mer brutal än Bruce Waynes Batman och dödar de brottslingar som står i hans väg. Sorgen och traumat gör att Martha totalt tappar förståndet, vilket leder in på en väg som gör henne till en kvinnlig version av Jokern. En otroligt spännande och fyndig omstrukturering av dynamiken mellan karaktärerna, enligt mig. 
 
Flashpoint-versionen av Batman med Thomas Wayne under dräkten. Ritad av Jason Fabok. 
 
Berättelsen har tidigare filmatiserats i animerad version till blandat resultat, men nu kanske vi med andra ord snart får se det i fullfjädrat live action-format. Med rätt regissör och manusförfattare vid rodret tror jag att det skulle kunna bli oerhört bra, så länge det inte enbart blir en humorfest där Ezra Miller får gå loss utan begränsningar.
 
Det krävs också en riktigt stark skådespelare i rollen som alternativa Batman och med tanke på att fenomenala Jeffrey Dean Morgan spelade Thomas Wayne i titelsekvensen till "Batman v Superman: Dawn of Justice" vore han ett ypperligt val. Jimmy Kimmel pressade honom angående detta för ett tag sedan och Morgan verkade då minst sagt vara medveten om möjligheten, och kanske har han till och med inlett någon form av förhandlingar?
 
Eftersom det i serierna finns tillfällen då de två olika versionerna av Batman har hamnat i samma tidslinje är det även tänkbart att Ben Affleck skulle kunna dyka upp, men andra faktorer talar emot det. På sistone har han verkat ytterst tveksam kring om han ens vill fortsätta i rollen, så i nuläget känns det för mig som mest sannolikt att "Flashpoint" kan fungera som en sorts övergång till en ny Batman. 
 

Vidare läsning: Sex fenomenala ögonblick som lyfte "Justice League"

| 21 november 2017 10:30 |