Film

Skribent

Viktor Jerner

9 juli 2017 | 13:01

Batman jagar Jack the Ripper i kommande filmen "Gotham by Gaslight"

Warner Bros. Animation och DC Comics styr ihop ytterligare ett animerat samarbete där en viktoriansk Batman får tampas med ingen mindre än Jack the Ripper.
Som bekant är Batman – enligt mig en av tidernas bästa fiktiva karaktärer – ett väldigt hett varumärke just nu. Tidigare i år såg vi "The Lego Batman Movie", DCEU-byggandet är i full gång med kommande "Justice League", Matt Reeves har börjat förproduktionen av efterlängtade "The Batman" och om bara några ynka månader dyker den animerade filmen "Batman and Harley Quinn" upp.
 
Idag landade nyheten (tack vare en lista över extramaterialet till "Batman and Harley Quinn") om att ytterligare en Batman-film är på ingång, nämligen en animerad adaption av det fantastiska seriealbumet "Gotham by Gaslight", skrivet av Brian Augustyn. "Gotham by Gaslight" brukar ofta räknas som det första exemplet på en elseworlds-serie, en story utanför den vanliga kronologin där kreativa friheter kan tas och karaktärerna sätts i helt nya sammanhang, som när Superman landar i Sovjetunionen istället för i USA i "Superman: Red Son".
 
Berättelsen här kretsar kring att Batman lever under den victorianska eran och får tampas med ingen mindre än Jack the Ripper när han dyker upp i Gotham och börjar ställa till problem. Ett oerhört intressant koncept som ledde till ett mycket minnesvärt och fascinerande seriealbum.
 
 
 Att Warner Bros. Animation, som de senaste åren har gett oss filmer som "Batman: Year One" och "Batman: The Killing Joke", ska ta sig an det här tycker jag är väldigt spännande, men samtidigt smått oroväckande. "Gotham by Gaslight" har vissa likheter med "Batman: The Killing Joke" i det avseende att det är ett väldigt kort seriealbum med en distinkt tecknad stil (signerad mästerliga Mike Mignola), och så här i efterhand vet vi att det kan leda till vissa problem. 
 
Teamet bakom "Batman: The Killing Joke" valde nämligen att i princip helt frångå Brian Bollands unika stil av budgetskäl och även fylla ut berättelsen med mer Batgirl-sekvenser för att få till långfilmslängd, vilket som nämnt i min recension av filmen leder till betydande försämringar. Den kritiken var jag inte ensam om, så förhoppningsvis har WB-gänget lärt sig något inför "Gotham by Gaslight"-arbetet. Om filmen blir 40-50 minuter lång så borde den helt enkelt få bli det, istället för att onaturliga pusselbitar läggs in för att fylla ut till närmare 70-80 minuter. 
 
Oavsett så ser jag fram emot att få se den här berättelsen i rörlig form, även om animation är en bra bit ifrån den live action-film som jag har drömt om sedan jag först läste albumet. Än så länge är det oklart vilka som kommer göra rösterna eller när filmen kommer dyka upp, men senast i augusti i samband med släppet av "Batman and Harley Quinn" kommer vi få veta mer, om inte redan på ComicCon om några veckor. 
 

Mer läsning med DC Comics-tema: Fem skådespelare som skulle kunna briljera i Joss Whedons "Batgirl"

| 9 juli 2017 13:01 |