Batman: The Killing Joke 2016

Action Deckare Animerat
USA
76 MIN
Engelska
Batman: The Killing Joke poster

Synopsis

Jokern rymmer från Arkham Asylum och ger sig på familjen Gordon. Detta med syftet att bevisa allt alla människor har det inom sig att bli lika galna som han själv och att allt som krävs är en riktigt dålig dag.
Ditt betyg
3.0 av 95 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Viktor Jerner

2 augusti 2016 | 14:00

Ojämn adaption av en odödlig klassiker

Sam Lius animerade adaption av serieklassikern "Batman: The Killing Joke" har sin stunder, men en märkbart påklistrad prolog och ojämnt berättande sänker tyvärr kvaliteten.
Grundpremissen i Alan Moores och Brian Bollands mästerliga serieroman "Batman: The Killing Joke" är enkel; Jokern har bestämt sig för att bepröva sin tes om att "goda" människor som Batman och James Gordon bara är en riktigt risig dag ifrån att bli så skruvade som honom själv. Han menar att de redan balanserar på den hårfina linjen dagligen, och att allt som krävs är en liten knuff över till mörkret. Gordon blir den utvalda försökskaninen och kanske även beviset som Jokern behöver, om inte Batman kan rädda honom innan det är för sent.

Det här är en fantastiskt story på så många sätt. Den är enkel, avskalad och kort, men samtidigt oerhört kraftfull i sina poänger och sin nattsvarta tematik. Den älskade superhjälten och hans hatade nemesis, tänk om de är två sidor av samma mynt? Moore når verkligen fram till den innersta kärnan i två av de absolut bästa fiktiva karaktärerna som har skapats, och med tanke på deras bredd och komplexitet är det inte direkt enkelt. Det är kort och gott den ultimata Batman vs. Jokern-skildringen. 

Allt det här finns med i Sam Lius animerade filmadaption också, vilket gör att den mestadels håller sig på banan. Kevin Conroy (Batman) och Mark Hamill (Jokern) är lika vassa som alltid med sitt röstarbete och även Tara Strong (Batgirl) och Ray Wise (Gordon) fungerar väldigt bra. Särskilt Hamill får verkligen en saftig utmaning och dyker djupare ner i Jokern än någonsin tidigare.

Tråkigt nog imponerar filmen inte särskilt mycket visuellt då Brian Bollands ikoniska stil i princip har gått helt förlorad i översättningen från serie till rörlig bild. Animationen känns väldigt ordinär och stundtals nästan åt det "billiga" hållet. Att det är två olika berättarformer med vitt skilda förutsättningar spelar givetvis in, men det känns som att de inte ens har gjort ett helhjärtat försök här.

Det som sänker filmen allra mest är dock den nyskrivna prologen som Liu och hans team har valt att lägga till. Då en ren adaption av Moores och Bollands korta seriealbum "bara" hade blivit runt 45 minuter lång valde de att börja filmen med mer Barbara Gordon-material (över 30 minuter). I serien har hon lagt Batgirl-dräkten på hyllan, men här får vi se några glimtar från hennes tid som brottsbekämpare i Gotham. Moore har fått skarp kritik för vad vissa menar är en nästintill misogyn skildring av henne i serien, så här fick det nya gänget möjligheten att göra något åt det. 

Visst, det är en spännande idé, men tråkigt nog faller den smärtsamt platt på alla sätt. Tematiken, den lätta tonen och känslan i prologen är så pass långt ifrån huvudstoryn att det känns som två helt olika filmer som desperat kämpar för att hålla ihop i mitten. Särskilt när hon interagerar med den homosexuella - på obekvämt stereotypiskt vis - vännen Reese (JP Karliak) är det högst oklart vilken film Liu försöker göra. Sen kan man undra hur de tänkte när de slängde in en sexscen mellan Batgirl och Batman (lite av en fadersfigur i relationen), vilket bara gör den redan kontroversiella porträtteringen av henne ännu mer problematisk.

Detta står i skarp kontrast med den andra halvan av filmen, som fokuserar helt och hållet på Moore och Bollands berättelse. Att animationen sviker spelar inte särskilt stor roll, för den tankeväckande och hjärtskärande kärnan är fortfarande intakt och lika effektiv som på 80-talet. En värdig adaption, helt enkelt. Tyvärr måste nu dessa två ojämna halvor bedömas som en sammanhängande helhet, så betyget får ta lite stryk. 
| 2 augusti 2016 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Batman: The Killing Joke
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu