Film

Skribent

Viktor Jerner

1 april 2017 | 12:00

Önskelista: 5 skådespelare som skulle kunna briljera i Joss Whedons "Batgirl"

Projektet är gränslöst lovande, men vem ska axla manteln?
När nyheten om Joss Whedons kommande "Batgirl"-film landade blev jag alldeles till mig av glädje och förhoppningar. Bara tanken på den kombinationen, Joss Whedon – mest känd som regissören bakom megasuccén "The Avengers" – och Batgirl, är grymt tillfredsställande. Whedon är en mästare på att balansera humor och allvar och brinner för starka kvinnliga karaktärer, vilket gör honom till ett ypperligt val. Faktumet att jag älskar hela DC Comics vidunderliga värld och gärna ser den expanderas så mycket som möjligt på vita duken framöver förstärkte sedan det hela ytterligare.
 
Dessutom är Barbara Gordon – dotter till James Gordon – och hennes alter ego Batgirl i desperat behov av en vettig filmatisering sedan lång tid tillbaka. Även om Alicia Silverstones tolkning av karaktären i "Batman & Robin" gick direkt in i mitt naiva pojkhjärta så kan man nu i efterhand konstatera att det varken var en särskilt lyckad prestation (milt sagt) eller ett troget karaktärsporträtt (Barbara Wilson istället för Gordon?). Senast såg vi henne i den animerade "Batman: The Killing Joke" som otroligt nog tog de redan existerande problemen med henne i serieförlagan och förvärrade dem ytterligare, vilket jag skrev lite om i min recension av filmen.
 
Alicia Silverstone som Batgirl i "Batman & Robin" och Batgirl (Tara Strong) i "Batman: The Killing Joke".
 
Det finns med andra ord massivt utrymme för förbättring kring karaktären och kvinnligt ledda superhjältefilmer behöver världen fler av, så "Batgirl" är mycket välkommen. Nu när projektet är så pass färskt uppstår det dock en del frågor, och den första är; vilken version av Barbara Gordons berättelse är det vi kommer få se? Enligt källor till EW så kommer Whedons film vara baserad på Gail Simones New 52-version av karaktären, vilket jag tycker låter väldigt lovande. I den storyn tillhör händelserna i "The Killing Joke" – där Barbara blir skjuten av Jokern och senare i mytologin antar rollen som rullstolsbundna Oracle – det förflutna och Barbara har återfått sin förmåga att gå.
 
Enligt mig är det en långt mycket mer spännande skildring av Batgirl än den senaste versionen som introducerades av Hope Larson i samband med DC Rebirth förra året. I den är det en yngre Barbara Gordon vi möter och vi får i serierna följa hennes färgglada liv i den hippa stadsdelen Burnside i Gotham. För mig känns då en lite äldre och mer emotionellt splittrad Batgirl med trauman i bagaget som en mer intressant väg att gå, och om informationen från EW:s källor stämmer så verkar Whedon vara av samma åsikt. 
 
Frågan som återstår nu är; vem ska får äran att spela den här nya inkarnationen av Barbara Gordon? Nedan presenterar jag fem förslag som jag tror Joss Whedon skulle kunna göra underverk med.  
 
 

1. Zoë Kravitz

 
Det här är utan tvekan mitt drömval och det är svårt att föreställa sig vassare casting för den här rollen. Kravitz utstrålar alltid glödande atletisk energi och är alltid väldigt fysisk i sina roller (exempelvis i "Divergent", "X-Men: First Class" och "Mad Max: Fury Road"), vilket lär komma till användning när Batgirl ska få actionladdat liv på vita duken. Hon har dessutom i projekt som "Big Little Lies" och "Good Kill" demonstrerat att hon kan hantera mer emotionella krävande roller med mer subtilt skådespel minst lika bra. 
 
 

2. Shailene Woodley

 
Lite liknande visa är det med Shailene Woodley som också har visat att hon kan ta sig an både hårdare actionhjältinnor och mer karaktärsdrivna roller, även där i "Divergent" och "Big Little Lies". Oavsett kvaliteten på filmerna hon är med i så levererar hon alltid starka prestationer, bland annat i "Snowden", "The Fault in Our Stars" och "White Bird in a Blizzard". I ovan nämnda "Big Little Lies" gör hon sin karriärs starkaste prestation och även om hon bara skulle ta med hälften av den intensiteten till Batgirl så hade det antagligen blivit spektakulärt. 
 
 

3. Jane Levy

 
Här har vi ett namn som antagligen färre känner igen, men det säger ingenting om hennes skicklighet som skådespelerska. Hon är nämligen relativt ny på den stora arenan och utöver tv-serierna "Suburgatory" och "Shameless" hände det inte särskilt mycket i hennes karriär förrän Fede Alvarez castade henne i "Evil Dead" och sedan "Don't Breathe". De två utmanande rollerna skickade henne till helvetet och tillbaka och hon kom ut helskinnad på andra sidan. Senast såg vi henne göra ett härligt inhopp i Macon Blairs Sundance-hit "I Don't Feel at Home in this World Anymore".
 
 

4. Rachel Brosnahan 

 
Här har vi också en stjärna som på sistone har flugit mot skyarna i hastig takt. Efter debuten i skräckfilmen "The Unborn" har hon visat framfötterna i projekt som "House of Cards", "Olive Kitteridge" och "Louder Than Bombs". Senast dök hon upp i Amazon-piloten "The Marvelous Mrs. Maisel" och i Peter Bergs bioaktuella "Patriots Day" där hon på ytterst hjärtskärande vis porträtterar en kvinna som fick benet amputerat i kölvattnet av Boston marathon-bombningen. Men allra främst är det den breda insatsen som Rachel Posner i "House of Cards" som gör mig helt säker på att hon skulle kunna axla manteln. 
 
 

5. Zoey Deutch

 
Det här är lite av ett wildcard, då hon ännu inte riktigt har fått chansen att visa vilken nivå hon kan hålla. Nu har jag inte sett Ry Russo-Youngs "Before I Fall" än (snart!), men det är svårt att göra en bedömning baserat på prestationer i filmer i stil med "Why Him?" och "Dirty Grandpa". Det som får mig att tro att hon skulle kunna blir en bra Barbara Gordon är det korta inhoppet i Richard Linklaters underbara "Everybody Wants Some". Hennes karaktär Beverly gick rakt in i hjärtat på mig och det hängde helt på hennes utstrålning och finstämda insats.
 
BONUS! Snabb backup-lista om de mot förmodan bestämmer sig för att köra en äldre version av Barbara Gordon/Batgirl: Sienna Miller, Rebecca Ferguson, Jessica Chastain, Alice Eve och Mary Elizabeth Winstead. 
 
Tyck till! Vem skulle du vilja se i rollen som Batgirl? 
| 1 april 2017 12:00 |