Film

Skribent

Viktor Eriksson

13 mars 2024 | 21:00

Barnstjärnan bröt ihop efter “Star Wars” – uppges vara på bättringsvägen

Jake lloyds mor säger att kritiken som "Star Wars: Episod I – Det mörka hotet” fick inte hade något att göra med att han slutade skådespela.
I år är det 25 år sedan “Star Wars: Episod I – Det mörka hotet” hade premiär. En film som skapade en ny generation av “Star Wars”-fans samtidigt som den också gjorde många gamla fans upprörda.
 
Filmen kretsar dels kring Anakin Skywalker som spelas av Jake Lloyd som vid tillfället var 8 år gammal. Efter att filmen hade premiär har han haft en väldigt orolig tid. Han slutade skådespela 2001 och under 2012 sa han att det berodde på att han blev mobbad i skolan och trakasserad av pressen på grund av “Star Wars: Episod I – Det mörka hotet”.
 
Under 2015 ska polisen svarat på en händelse där Jake Lloyd uppges ha misshandlat sin mamma Lisa Riley. Hon valde dock att inte anmäla honom och förklarade situationen med att han inte tagit sin medicin för sin schizofreni, vilket bland annat kan orsaka hallucinationer.
 
Jake Lloyd blev diagnoserad med schizofreni 2008 och ska också diagnostiserats med anosognos, vilket innebär att en person inte har förmågan att uppfatta sin egen sjukdom och dess begränsningar. Jake Lloyd satt senare en tid i fängelse på grund av grov vårdslöshet i trafiken. Under 2023 hade han ett mental sammanbrott på en motorväg vilket ledde till att han istället för att häktas hamnade på sjukhus och senare på sluten psykiatrisk vård.
 
Nu säger  Lisa Riley i en ny intervju med Scripps att hennes son mår bättre idag. Han har gjort 10 av 18 månaders planerad vård och visat tydliga förbättringar till följd av terapi och behandling.
 
– Han relaterar till andra personer bättre och har blivit lite mer social, vilket är väldigt fint att se. Det är lite som att få tillbaka gamla Jake, för han har alltid varit otroligt social tills han blev schizofren, säger Lisa Riley.
 
Enligt henne är Jake Lloyd fortfarande också ett stort “Star Wars” fan. I det senaste har han sett “Ahsoka” på Disney+.
 
– Han älskar alla nya “Star Wars”saker. Folk tror att Jake hatar “Star Wars. Han älskar det.
 
Hon säger också att kritiken som “Star Wars: Episod I – Det mörka hotet” fick inte hade något att göra med att han slutade skådespela.
 
– Det skulle skett ändå, säger Lisa Riley och pekar på schizofrenin som hon tror var genetiskt ärvd. Hon säger också att hon skyddade honom från kritiken som filmen fick.
 
– Jag skyddade honom från det. Han åkte bara runt på sin cykel och lekte med sina kompisar. Han visste inget. Han brydde sig inte, säger Lisa Riley.
 
Hon bekräftar samtidigt att tonåringar i gymnasieåldern mobbade honom för “Star Wars” men säger att det inte hade att göra med att han slutade skådespela.
 
– Folk säger att han slutade på grund av “Star Wars”. Det stämmer inte. Det hade inte något att göra med “Star Wars”. Det hade mer att göra med vår familj. Och vi gick igenom en skillsmässa. Saker var otrygga. Och Jake verkade inte ha så kul på auditionerna längre.
 
Så som saker ser ut just nu tror hon inte att Jake Lloyd kommer att dyka upp i något mer “Star Wars”-projekt.
 
– Det skulle han inte klara av, men vi vet inte hur mycket han kommer att förbättras. Så vi får se.
 
| 13 mars 2024 21:00 |