Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 juli 2012 | 15:45

Årets mest sedda biofilmer hittills

Nyfikna på första halvårets största hits på de svenska biodukarna, sammanställde vi en topplista - och noterar att vår gamle, gode Guillou-agent sparkar skiten även ur de mest kända superhjältar från Hollywood.

Men, med bara lite drygt en halv miljon besökare, är det långt ifrån de siffror som till exempel Harry Potter-filmerna kunnat visa upp tidigare år. Vem kommer att peta ner Hamilton från tronen? 

Den riktiga popcornsäsongen har knappt hunnit dra igång, så än kan mycket hända. Och vi ska inte underskatta Peter Jacksons "Hobbit" som släpps i december, och garanterat lär ta sig in bland årets topp-10.

Här är årets mest sedda biofilmer i Sverige hittills: 

1. Hamilton - I nationens intresse

Visst väcktes nationens intresse till liv när Mikael Persbrandt iklädde sig rollen som allas vår James Bond Carl Hamilton. 516 802 svenskar tog sig till en biograf - kommer höstens uppföljare att lyckas nå samma framgång? 

2. The Avengers

Thor, Captain America och Iron Man i en och samma film kan väl inte slå fel. 405 717 glada biobesökare har redan sett superhjältespektaklet, som fortfarande går bra på biograferna. De dyrare biljetterna gör dock att den spelat in lika mycket som "Hamilton". Återstår att se om Joss Whedons actionfest lyckas nå förstaplatsen.

3. The Hunger Games

En bit längre ner hittar vi omtalade "Hungerspelen"-filmatiseringen av Gary Ross. Bra gjort av en första film i serien som kallas nya "Twilight" - uppföljarna kan nu bara bli större.

4. Mästerkatten

Årets mest sedda animerade film överraskar genom att fortfarande (!) locka familjer till biografen, trots att många konkurrenter har dykt upp sedan Shrek-spinoffen hade premiär i början av februari.

5. En gång i Phuket

Peter Magnusson, en blågul semesterfilm, stor igenkänning - lyckade ingredienser för att få svennebanan upp ur tv-soffan. "En gång i Phuket" är årets näst mest sedda svenska film hittills.  

6. Prometheus

Ridley Scotts efterlängtade comeback till rymden fick nog en extra skjuts av Noomi Rapace i huvudrollen. Som trea på biotoppen just nu kan den ännu klättra på listan.

7. Mission: Impossible - Ghost Protocol

Tom Cruises fjärde film som agent Ethan Hunt sägs av många vara seriens bästa. 

8. Järnladyn

Det är inte "The Artist" eller "Hugo Cabret" vi hittar på topplistan - av årets Oscarsvinnare blev snarare Meryl Streeps gestaltning av Maggan Thatcher den populäraste filmen.

9. American Reunion

Det kåta tonårsgängets återförening sådär tretton år senare visade sig vara en framgångsrik idé.

10. Snow White and the Huntsman

Sagan om Snövit, inte riktigt som vi minns den från Disneys tecknade version, är för närvarande tvåa på biotoppen och kan även den (med lite tur) hålla sig kvar till listan över årets mest sedda filmer. Men den får vi lov att återkomma med i januari. 

Vilka filmer tror du är de mest sedda i världen under första halvåret 2012? En ledtråd: "Hamilton" finns inte med på den listan... Kommentera nedan, facit kommer i helgen.

| 4 juli 2012 15:45 |