Skribent

Mats Karlsson

8 juli 2014 | 14:00

Årets biosommar är en flopp

Trots stora biosuccéer har biosommaren varit en stor ekonomisk besvikelse och visar ett tapp med 20 procent.
Den 4 juli har alltid varit en pengastinn helg i USA, men i år uteblev det stora pengaflödet. Trots att årets sommar har levererat biosuccéer som "X-Men: Days of Future Past" och "Transformers: Age of Extinction" har det inte genererat mer än 2.3 miljarder dollar, i jämförelse med förra årets siffror på 2.8 miljarder dollar. Det är en sänkning med drygt 20 procent, skriver Variety.

- När man tittar på helhetsbilden och procenten är det verkligen inte en imponerande syn. Tack och lov att vi har "Apornas Planet: Uppgörelsen" och "Guardians of the Galaxy" på väg, för vi behöver dem. Jösses, vad vi behöver dem, säger Paul Dergarabedian, mediaanalytiker på Rentrak.

Att förra biosommaren hade högre intäkter berodde självklart på att det fanns fler heta titlar som resulterade i det fina resultatet, men likväl har årets filmer inte blivit de kassakor som man på förhand hade trott. En annan anledning till bristen av kassasuccéer är att otroligt många av de större filmerna ligger för release under 2015. Med andra ord ingen större anledning till oro för nästkommande sommar.
| 8 juli 2014 14:00 |