Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 oktober 2022 | 10:00

"Året jag slutade prestera" kan få uppföljare

Regidebuterande Erika Wasserman hoppas återbesöka karaktären Hanna (Katia Winter) i "Året jag slutade onanera".
"Året jag slutade prestera och började onanera" är titeln på höstens bioaktuella svenska romcom. Bakom kameran står regidebuterande Erika Wasserman, som tillsammans med Bahar Pars spånade fram en filmidé om en ålderskrisande 39-årig karriärkvinna som tappar kontrollen över sitt liv. Nu hoppas hon att Hannas historia kan fortsätta i flera uppföljare.
 
- Jag hade tänkt mig karaktären Hanna som en Bridget Jones-karaktär som man kan följa genom flera filmer. Jag håller på med "Året jag slutade onanera", berättar hon för MovieZine.
 
Så det blir en uppföljare?
 
- Vi får se! Men vi hade så pass roligt. Och det finns många fler roliga scener, som jag ser fram emot att få se Katia göra.
 
Erika Wasserman med två av skådespelarna.
 
Man får en härlig feelgood-känsla av er film. Hade ni sådär kul på inspelningen som jag föreställer mig?
 
- Katia Winter är en väldigt rolig person. Och att anställa danskar är ett bra tips om man vill ha kul på en inspelning. Det är roligt när man inte förstår vad de säger (skratt).
 
- Skådespelarna var fantastiska och så briljanta. Det var lätt att bli underhållen av dem. Sen händer det alltid tokiga saker när man spelar in, särskilt på en liten budget. Det blir nästan aldrig som man tänkt sig. Då kan man bryta ihop, eller så kan man skratta åt det.
 
Filmen innebär ett nytt karriärsteg för dig som hittills producerar ganska smala men hyllade filmer. Nu växlar du till regissör och med en publikfriande komedi. Något du drömt om länge?
 
- Jag hade aldrig en tanke på att regissera, tyckte det verkade skitjobbigt. Men jag började skapa den här berättelsen och skulle hitta en regissör, och insåg att jag hade alla scenerna i huvudet. Att hitta en regissör som gör det här bra, och roligt, och kan stå ut med att jag har tusen åsikter... det skulle inte gå. Då spelade jag in en pilot med några scener ur filmen och insåg att jag hade jätteroligt!
 
Ni har en titel som sticker ut i höstens bioschema och en film som man blir glad av. Kommer den skapa en boom i försäljningen av sexleksaker, tror du?
 
- Det tror jag att pandemin redan har tagit hand om. En av våra sponsorer, ett vibratorföretag, har svårt att leverera! Nä, det är väl bara bra om man kan hitta ett sätt att möta sina behov utan att dra in någon annan (skratt).
 
 
"Året jag slutade prestera och började onanera" får biopremiär idag.
| 21 oktober 2022 10:00 |