Film

Skribent

Josefine Krischausky

3 juli 2022 | 15:00

Är Mel Gibson nästa skådespelare att fastna i B-filmsträsket?

Den tidigare actionstjärnan dyker flitigt upp i många olika roller, men ingen av filmerna lyckas riktigt övertala kritikerna. Har han fortfarande möjlighet att vända karriären?
Den senaste tiden har vi fått ta del av flera nyheter om stora filmstjärnor som planerar att backa från rampljuset – vi har hört om Brad Pitt, som börjar se slutet på sin karriär, och Sandra Bullock, som har bestämt sig för att ta en paus från skådespeleriet.
 
Någon som dock inte verkar ha siktet inställt på sätta något stopp i nuläget, är Mel Gibson. Den 66-årige skådespelaren är just mer aktiv än han varit på länge, och under 2022 är han aktuell med hela sju olika filmer. Hans val av roller  väcker dock vissa frågor, kring vart är "Mad Max"- och "Dödligt vapen"-stjärnans karriär egentligen på väg. 
 
För fem år sedan gav "Hacksaw Ridge" Gibson hans andra Oscarsnominering. Kommer han ha chans på några fler stora priser under sin karriär?
 

Actionrullar på lågbudget

 
2016, efter hans arbete med det sexfaldigt Oscarsnominerade krigsdramat "Hacksaw Ridge", såg det hyfsat ljust ut för Gibsons framtid. Filmen var hans comeback som regissör efter tio år, och hyllningarna började skugga över de kontroverser som sedan långt tillbaka präglat hans rykte. Gibson har dock inte suttit i registolen för fler filmer sedan dess, utan har istället satsat på att infinna sig framför kameran.
 
Men inte heller på skådespelarfronten har det blivit några fler prisbelönade, eller ens särskilt rosade filmer. Istället har han börjat gå mer och mer i liknande fotstår som Nic Cage, och fyller flitigt ut sin filmografi med framförallt lågbudgeterade actionrullar.
 
Under de senaste åren har vi bland annat sett Gibson i "Boss Level" (2020), som här på MovieZine fick ta emot en ordentlig sågning, där den beskrevs som ett stycke "B-action totalt utan originella idéer". Efter det kunde han bland annat ses i actionfilmer som "Force of Nature" och "Dangerous", även dem bemötta med kritik av liknande slag.
 
Detta år verkar han vara tydligt inne på samma spår. Med undantag från det verklighetsbaserade dramat "Father Stu", ser Gibson till att dyka upp i så många actionfilmer och thrillers som möjligt. Två stycken, "Agent Game" och "Panama", är hittills släppta, och ytterligare fyra planeras få premiär inom det kommande halvåret. Snart är det även dags för honom att synas i en tv-roll, vilket råkar vara rätt sällsynt för skådespelaren, i "John Wick"-prequelserien "The Continental".
 
Gibson i en av sina senaste roller, i actionthrillern "Panama". 
 

Starkt stöd från Hollywood-vänner

 
Samtidigt finns det många som lyfter en annan fråga: Hur kommer det sig att Mel Gibson fortfarande får roller överhuvudtaget? Trots en historik av både rasistiska, antisemitiska och homofobiska kommentarer, samt anklagelser om övergrepp, har någon total bojkott aldrig riktigt tagit form i Hollywood. Många har visserligen tagit avstånd, men skådespelaren har också funnit support både i branschpersoner och bland fans, som hänvisar till att hans problematiska uttalanden ligger i det förflutna, eller att de inte borde påverka hans arbete. 
 
Jodie Foster och Robert Downey Jr. är några av Hollywoodvännerna som stått bakom honom, samtidigt som många filmskapare och producenter har fortsatt vara (eller återigen börjar att bli) villiga att arbeta med honom igen. Mark Wahlberg, som nyligen spelade mot Gibson i "Father Stu", är den senaste kollegan att visa sitt stöd.
 
– Han har gått igenom många kamper och utmaningar, men vill fortsätta att göra bra saker, sa Wahlberg tidigare i år i en intervju med The Federalist
 
Dramat "Father Stu" återförenade Gibson och Wahlberg, som tidigare spelat mot varandra i komedin "Daddy´s Home". 
 

Immun mot cancel-kulturen?

 
Nu har lite tid passerat sedan Gibson senast var i centrum av en kontrovers, och även om skådepslaren att kommer förbi svartlistad för vissa, tycks hans karriär ha överlevt blåsvädret. Howard Bragman, en framträdande PR- och krisexpert i Hollywood, säger till Variety att Gibson lär sitta säkert i framtiden, trots dagens växande cancelkultur.
 
– Jag tror inte att det kommer påverka hans karriär vid det här laget, så länge det inte kommer ut någonting nytt och förödande. Mel Gibson har visat sig vara ett undantag från regeln, menar Bragman. 
 
Samtidigt som hans anseende trots allt verkar ha klarat sig, är frågan om Gibson egentligen kommer att fortsätta betraktas som en lika talangfull skådespelare som förr. Faktumet att få av hans senaste roller har imponerat kritikerna får trots allt framtiden att inte riktigt lika lovande ut, och frågan är om någon av hans kommande filmer kan lyckas ändra på den riktningen. 
 
Så småningom är det dock dags för Gibson att än en gång återvända till rollen som regissör, med projekt som väcker aningen mer uppmärksamhet än de andra produktioner han varit involverad i på sistone. Dels är det klart att han tar över regin för "Dödligt vapen 5", samtidigt som han arbetar på med uppföljaren till omdebatterade "Passion of the Christ".
 
Snart har det blivit dags för "Dödligt vapen" att få nytt liv, nästan 25 år efter den senaste filmen. 
 
Den som under de senaste åren hade hoppats på att se Gibson återuppstå som en stor actionstjärna fick kanske inte riktigt vad den önskat, men än finns det tid för en vändning. Om det faktiskt kan lyckas bli några nya, hyllade insatser framför eller bakom kameran, eller om det är en fortsatt framtid i B-filmsträsket som väntar, får vi helt enkelt se. 
 
Kommande filmer med Mel Gibson:
"Hot Seat" 
"On the Line"
"Boys of Summer"
"Bandit"
 
Har du hunnit ta del av någon av Mel Gibsons senaste filmer? Skriv gärna din dom i kommentarsfältet nedan.
| 3 juli 2022 15:00 |