Film

Skribent

Viktor Jerner

13 januari 2016 | 19:00

Är "Fången från Azkaban" den bästa Harry Potter-filmen?

Alfonso Cuaróns bidrag till serien blev övergången från barnfilm till komplexitet och mörker.
Drygt fyra år har nu passerat sedan den åttonde och sista filmen i "Harry Potter"-sagan - om man bortser från kommande "Fantastiska vidunder och vart man hittar dem" vill säga  - gick upp på bio världen över. Filmerna drog tillsammans in närmare åtta miljarder dollar och fick nästan uteslutande positiva omdömen från kritiker och biopublik, men vilken är egentligen den allra bästa?

YouTube-användaren The Nerdwriter menar att svaret är "Harry Potter och fången från Azkaban" och har snickrat ihop en liten video med sina argument. Han tar bland annat en titt på hur regissören Alfonso Cuarón skänkte mörker och tyngd till en serie som började med två barnfilmer, hur kameraarbetet är fantastiskt på så många vis och hur det vackra bildspråket förstärker tematiken i filmen. Det är också fascinerande att höra att den här filmen kan ha varit det första smakprovet på "seriöst" filmskapande för de yngre biobesökarna, och därmed en väg in till helt andra platser i filmens värld. 

Jag håller helt med om det han säger och tycker också personligen att "Azkaban" är den tveklöst starkaste i hela franchisen. "Harry Potter och halvblodsprinsen" kom väldigt nära, men nådde inte riktigt ända fram.  Cuarón är helt enkelt den överlägset bästa filmskaparen som gav sig in i Rowlings värld, och därför höll också resultatet så pass hög kvalitet. 


Håller du med om att "Fången från Azkaban" är den bästa filmen i serien, eller har du en annan favorit?
| 13 januari 2016 19:00 |