biotoppen

Skribent

Alexander Kardelo

13 maj 2024 | 11:30

Ny 1:a på biotoppen! Ap-stark premiärhelg för "Kingdom of the Planet of the Apes"

Biosommaren är officiellt igång!
Om premiärhelgen för actionkomedin "The Fall Guy" var en besvikelse, så kliver aporna in för att rädda sommaren.
 
Action-äventyret "Kingdom of the Planet of the Apes" tar över förstaplatsen både på svenska biotoppen och på box office i USA. De totala intäkterna i världen landade på 129 miljoner dollar - det räcker till många bananer och får ändå anses vara en stor framgång.
 
Flera amerikanska experter känner oro för den här biosommaren, där tydliga publikmagneter lyser med sin frånvaro. De enda filmer som lär ha chans att nå intäkter på 1 miljard dollar - Dreamworks "Dumma mej 4" och Marvels "Deadpool & Wolverine" - släpps först i juli.
 
Så det är iallafall skönt att se att "Planet of the Apes" levererar som den ska. Recensionerna har varit positiva, och med lite tur kan filmen bli en av sommarens största.
 
Vad mer? Svenska biobesökare dras också till animerade "Kung Fu Panda 4" (på plats 2) och succédokumentären "Den sista resan" (på plats 3). "The Fall Guy" med Ryan Gosling har fallit ned till plats 4 och håller sig kvar där även den här helgen.
 
På femteplats hittas feelgood-filmen "Arthur the King" med Mark Wahlberg och en svensk koppling. Det är härligt att se att svensk biopublik har tagit filmen till sina hjärtan - först var det osäkert om den ens skulle få gå upp på bio här i hunden Arthurs hemland.
 

Biotoppen vecka 20

 
1. Kingdom of the Planet of the Apes (NY)
2. Kung Fu Panda 4
3. Den sista resan
4. The Fall Guy
5. Arthur the King (NY)
6. Civil War
7. Tarot
8. Challengers
9. Håkan Bråkan 2
10. Dune: Part Two
| 13 maj 2024 11:30 |