Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 maj 2024 | 12:00

Svenske Mikael och hans vovve blev en världssnackis - sen ringde Mark Wahlberg...

Tänk att lite köttbullar och kärlek kan förändra liv. En svensk hundhistoria som berört en hel värld har blivit Hollywoodfilm.
Svenske Mikael Lindnord har en rätt otrolig historia att berätta. När han tävlade som multisportare i Ecuador för flera år sedan fick han syn på en skadad, hemlös hund. Hunden bjöds på en köttbulle och Mikael tänkte inte mer på saken. Men snart insåg både han och laget att de fått en oväntad kompanjon under det 70 mil långa racet.
 
Mot alla odds hade hunden - som snart döptes efter Kung Arthur - följt efter det svenska sportlaget. Det blev början på en viral snackis, och en livslång kamratskap, som skildras i boken "Arthur: gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem".
 
 

Vårens stora snyftare är här

 
En sådan feelgood-historia är som gjord för en Hollywoodfilm. Och nu är den här. Ingen mindre än Mark Wahlberg spelar Michael (som i filmen är amerikan). Tidigare i veckan besökte Mikael Lindnord den svenska galapremiären på biografen Grand.
 
Inte ett öga var torrt i salongen efter att "Arthur the King" fick möta den svenska publiken för första gången.
 
- Det känns ju fantastiskt. Det har tagit sju år att göra den här filmen, från att producenterna ringde från Los Angeles och sa att "vi vill göra det här kärleksbrevet till Arthur". Jag smälte där och då, och tänkte "det kommer bli fantastiskt". Men det blev en lång resa.
 
"Arthur the King" är en rörande film med ett fint och viktigt budskap om att värna om våra fyrbenta vänner. Men det var nära att filmen om Arthur inte fick svensk biopremiär alls.
 
- Tanken var att den skulle gå upp på streaming i Sverige. Fast den gått upp på bio i 45 länder. Då satte vi i en växel till. För mig var det viktigt. Arthur var en stor del av - inte bara mitt liv, men också runt om i Sverige. Vi besökte många städer tillsammans. Det kändes som att jag inte riktigt höll mitt löfte mot honom om den inte fick biopremiär. Jag ville hedra vad han stod för, och göra det hela vägen.
 
 

"En del har ändrats för Hollywoodversionen - men hunden är sig lik"

 
Mikael Lindnord ser tillbaka på det första mötet med en övergiven gatuhund för tio år sedan, och en köttbulle som skulle förändra hans liv.
 
- Han följde efter oss. Jag har varit i många länder. Jag har tävlat i 20 år. Jag har mött på hundar och katter, man har kanske delat med sig av något ätbart under resan. Men jag har aldrig varit med om någon som Arthur, som bestämmer sig för att han skulle med. När han visade vad han tyckte och ville, då kände jag att "då ska jag göra mitt bästa för hans skull".
 
Och en dag ringde självaste Mark Wahlberg - han spelar nu huvudrollen som elitidrottaren Michael Light, som söker nya kickar och utmaningar i livet. En hel del har ändrats för Hollywood-versionen, men i grunden är det viktigaste kvar, berättar Lindnord.
 
- Hela den här filmen är en berättelse om Arthur. De andra karaktärerna är inte exakt likadana. Det utspelar sig i Dominikanska republiken och inte Ecuador. Jag är från Sverige, i filmen är Mark från USA. Om man bortser från det så är det många scener som utspelar sig exakt så som det var på riktigt.
 
- En film blir aldrig som en bok, eller som verkligheten, men jag tycker det blev en fantastisk film som fångar vad som hände.
 
Large 4d37fdb6ddaac8cf48390e15da2e8eb1 arthur1
 
Den omskrivne hunden Arthur finns tyvärr inte bland oss längre. Han gick bort 2020, efter sex års vänskap, kort innan "Arthur the King" skulle spelas in. Men han lämnar efter sig en snäppet bättre värld. I Ecuador har man nämligen ändrat sin lagstiftning för att trygga hundars rättigheter, allt tack vare Mikael - och Arthur:
 
- Det var så många som blev engagerade i vår historia. Vi hade en crowdfunding bara för att få hem Arthur till Sverige. Sedan startade vi Arthur Foundation, för att få igenom en ny lag. Så från 2018 har alla gatuhundar samma djurens skydd som vi har i Sverige. Det är jag väldigt stolt över, säger han.
 
 
Mikael Lindnord och "Arthur the King" samarbetar också med Hundstallet, en svensk organisation som arbetar för att ta hand om hundar som söker nytt hem.
 
"Arthur the King" går upp på svenska biografer idag.
 
| 10 maj 2024 12:00 |