Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 maj 2024 | 13:00

”Fall Guy” floppar i USA - kan leda till värsta filmsommaren för Hollywood sedan år 2000

Den nya actionrullen drar in klart lägre än väntat i hemlandet och ser ut att vara starten på en dålig sommar för Hollywoods biofilmer.
2024 har knappast varit bästa filmåret rent ekonomiskt i Hollywood. Att fjolårets strejker skulle påverka var knappast någon chock och biljettintäkterna sjönk mycket riktigt med hela 20%. Det blev inte bättre av att årets första sommarfilm, ”The Fall Guy”, ser ut att floppa på biograferna.
 
Actionkomedin med Ryan Gosling och Emily Blunt, färska från ”Barbie” och ”Oppenheimer”, var en förväntad framgång med en budget på 120-150 miljoner dollar. Men under premiärhelgen drog den endast in 30 miljoner i USA, en av de värsta början på en amerikansk filmsommar på länge.
 
Filmsommaren (maj-september) är viktig för filmbolag och biografer då den står för 40% av årets inhemska intäkter. Medan i fjol, mycket tack vare ”Barbeinheimer”, kom upp i fyra miljarder dollar förväntas denna dra in tre. Senast som siffran var så låg (förutom Covid-åren 2020-21) var 2000, då biobiljetter var betydligt billigare, skriver Los Angeles Times.
 
Nästa storfilm är ”Kingdom of the Planet of the Apes” som förväntas dra in åtminstone 55-60 miljoner under premiärhelgen. Den är trots allt, till skillnad från ”Fall Guy”, del av en populär franchise. Men summan är fortfarande långt från de 100 miljoner vi är vana vid att Marvel drar in under starten på en filmsommar.
 
Den första filmen som beräknas att eventuellt komma upp i den summan i sommar är ”Dumma mej 4” som kommer först i juli. Man har även den typen av förhoppningar på sommarens enda superhjältefilm ”Deadpool & Wolverine”.
 
Junis största titlar är “Bad Boys: Ride or Die” och “Insidan ut 2”. Biografer hoppas även att ”Katten Gustaf - Filmen” kan fungera som ”Super Mario Bros.” i fjol, vilket inte är så troligt. Större hopp finns att ”Furiosa” kan komma upp i samma framgång som föregångaren ”Mad Max: Fury Road”. Men oavsett är industrin långt från en sund, stadig biografmarknad, skriver Slashfilm.
 
Har du hopp för sommarens filmer? Vad ska du se?
| 8 maj 2024 13:00 |