Film

Skribent

Jakob Åsell

5 augusti 2019 | 09:30

Animatör från originalfilmen kritiserar nyversionen av "Lejonkungen"

Biopubliken har omfamnat nya "Lejonkungen", men alla är inte lika nöjda.
Nya "Lejonkungen" har redan spelat in 1 miljard dollar på biograferna och Disneys succé med fotorealistiska nyinspelningar av sina animerade klassiker tycks vara en riktig kassako. Men alla är inte lika nöjda, HuffPost hörde av sig till 13 animatörer från originalversionen av "Lejonkungen" (1994) och många undvek att kommentera remaken. En anonym animatör svarade "Jag skulle bara hamna i trubbel om jag kommenterade den 'andra' versionen", en annan animatör svarade  "Det finns ett enormt motstånd mot de där 3D-nyversionerna bland 2D-animatörerna som gjort originalfilmerna. Om vi hade fått någon typ av royalties hade det kanske varit annorlunda."
 
Animatören David Stephan som arbetade med originalfilmens hyena-design och den klassiska “Circle of Life”-öppningssekvensen valde att öppet kritisera Jon Favreaus bioaktuella nyversion av "Lejonkungen":
 
– Om de fick frågan hade nog de flesta som arbetade på originalversionen sagt, "Varför? Behövde ni verkligen göra det? Det känns lite smärtsamt." Det är rätt sorgligt att aktieägare nu är med i rummet och bestämmer vilka filmer som blir gjorda. Disney har dragit undan skynket och deras intentioner stirrar dig rakt i ansiktet, "Japp, vi vill tjäna pengar". Det är en besvikelse som konstnär, att se detta hos en studio som grundades på originalitet och konst".
 
 
Stephan menar att de fotorealistiska specialeffekterna som har använts i nyversionen ogiltigförklarar arbetet som gjorde originalfilmen så speciell och uppfinningsrik. Att 3D-effekterna var så realistiska att filmens andra framträdande element, som sånger och talande djur, kändes helt malplacerade.
 
– Det tog mig ur filmen helt och hållet. Speciellt när lilla Simba gick runt och pratade, det påminde om gamla naturfilmer där de dubbade rösterna på djuren. Jag tänkte, "Det här känns riktigt billigt". Jag kan inte förstå varför aporna i "Apornas Planet" ser så mycket bättre ut än de i "Lejonkungen", här kändes det som man hade tänkt, "Vi struntar helt i alla känslouttryck. Låt oss göra det så verkligt som möjligt", vilket jag tycker resulterade i en sämre film.
 
 
Vad tycker ni om animationen i nya "Lejonkungen", är det för realistiskt?
| 5 augusti 2019 09:30 |